Lenin werd na zijn dood als partijleider opgevolgd door Stalin.
Van 6 mei 1941 tot 5 maart 1953 was Stalin tevens premier van de Sovjet-Unie. Onder Stalins bewind versnelde de industrialisatie van de Sovjet-Unie en groeide het land uit van een achtergebleven boerenmaatschappij tot een wereldmacht.
Na de dood van Stalin in maart 1953 ontstond een interne richtingenstrijd. Chroesjtsjov won deze en hij werd in september 1953 aangeduid als partijleider.
Novgorod ligt aan de oude handelsroute tussen Centraal-Azië en Noord-Europa en was de eerste hoofdstad van Rusland in de 9e eeuw. De stad – omringd door kerken en kloosters – was een van de belangrijkste centra van de Russische cultuur en spiritualiteit.
Het land vormde van 1917 tot 1991 als Russische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek (RSFSR) de kern van de Sovjet-Unie. Rusland is een onafhankelijk land en invloedrijk lid van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS). In diplomatieke zaken wordt Rusland gezien als de opvolgerstaat van de Sovjet-Unie.
Sint-Petersburg is de op één na grootste stad van Rusland, op de voet gevolgd door Moskou. Na verschillende keren van naam veranderd te hebben -vóór Petrograd en vervolgens Leningrad-, is het sinds de dagen van de USSR uitgegroeid tot de meest open stad in het westen in de regio.
Eeuwenlang was Oekraïne gewoon onderdeel van het Russische tsarenrijk, maar het waren de communisten die het land in 1921 na drie jaar onafhankelijkheid promoveerden tot de 'Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek', een van de vijftien republieken die de Sovjet-Unie vormden.
Het Russische Rijk strekte zich uit over bijna 22 miljoen vierkante kilometer en had in 1897 een bevolking van meer dan 125 miljoen mensen. Het was enorm groot, en op zijn hoogtepunt strekte het zich uit over drie continenten: Europa, Azië en Amerika, waar het ook de macht had verkregen over Alaska.
Tachtig jaar geleden gaf Jozef Stalin het bevel tot een massale zuivering van de sovjet-samenleving. Hij zag een oorlog opdoemen en wilde preventief de 'vijfde colonne' in eigen land opruimen. Deze Grote Terreur duurde ruim een jaar.
Lavrenti Pavlovitsj Beria (Russisch: Лавре́нтий Па́влович Бе́рия, Georgisch: ლავრენტი ბერია, Lavrenti Pavles dze Beria) (Mercheoeli, 29 maart 1899 – Moskou, 23 december 1953) was een Sovjet-Russisch politicus van Georgische afkomst (de zogenoemde Georgische groep binnen de communistische partij, waar ook Stalin toe ...
Stalin werd na zijn dood gebalsemd en bijgezet in het Leninmausoleum op het Rode Plein in Moskou. In 1961, tijdens de destalinisatie van de Sovjet-Unie, werd het lichaam weggehaald en begraven bij het Kremlin.
Het conflict begon nadat de pro-Russische Oekraïense president Viktor Janoekovytsj in februari 2014 werd afgezet na de maandenlange pro-westerse Euromaidan-protesten en de daaropvolgende Revolutie van de Waardigheid.
De Krim (Grieks: 'Κριμαία', Krim-Tataars: Qırım, Oekraïens: Крим - Krim, Russisch: Крым - Krym) is een schiereiland van Oekraïne in de Zwarte Zee en de Zee van Azov. De oppervlakte is 26.081 km² en in 2001 was het aantal inwoners 2.033.736.
Indo-Europese nomadenstammen worden als de eerste bewoners op de Krim beschouwd (circa 8e-7e eeuw voor Christus). In de eeuwen daarna werd de Krim door verschillende volkeren bewoond en gekoloniseerd, wat de eeuwenlange multinationale bevolking verklaart.
VOLGOGRAD - In de Russische stad Volgograd, het voormalige Stalingrad, is een nieuw borstbeeld onthuld van Sovjetdictator Josef Stalin.
Sint-Petersburg is de zetel van de oblast Leningrad, hoewel het er zelf geen deel van uitmaakt, en was van 1713 tot 1728 en van 1732 tot 1918 de hoofdstad van het Keizerrijk Rusland. De stad heette van 1914 tot 1924 Petrograd en van 1924 tot 1991 Leningrad.
Sint Petersburg werd in 1703 gesticht door Peter de Grote en vormt het culturele hoogtepunt van Rusland. De stad is als een groot openluchtmuseum met mooie straten, indrukwekkende architectuur en talloze bezienswaardigheden.
Het exacte oorsprongsgebied van de Slavische volkeren is betwist, maar wordt in het algemeen gesitueerd tussen de Pripyetmoerassen en de oostelijke Karpaten. Na de Grote Volksverhuizing trokken de Oost-Slaven geleidelijk naar het oosten en noorden.
Aan de ene kant stonden het Britse rijk, Frankrijk en tsaristisch Rusland. Aan de andere kant het Duitse keizerrijk, Oostenrijk-Hongarije en het (Turks) Ottomaanse rijk. De socialisten van die tijd – verenigd in de Tweede Internationale – hadden vóór 1914 goed door wat er aan de hand was.
De bolsjewieken werden de meerderheidsfractie bij een cruciale stemming, vandaar hun naam. Uiteindelijk werden zij de Communistische Partij van de Sovjet-Unie.