Huisstofmijt – matras
De huisstofmijt bestrijden kan je op verschillende fronten doen. Verwijder stof en huidschilfers door de matras te stofzuigen, schoon te maken en af te nemen met azijnwater. Beperk de luchtvochtigheid door voldoende te ventileren en te verluchten.
Huisstofmijten overleven een temperatuur van 60º niet. Door textiel (bijvoorbeeld beddengoed) op deze temperatuur te wassen worden de mijten gedood én de allergenen uitgespoeld. Het is voldoende om een keer in de zes weken op deze manier te wassen.
Symptomen van huisstofmijtallergie
Niesbuien. Astmatische aandoeningen (moeite met ademhalen/piepende ademhaling) Geïrriteerde (tranende/rode en jeukende) ogen. Huiduitslag (eczeem)
Huisstofmijten zijn kleine spinachtige beestjes. Ze houden van donkere, vochtige en warme plekken. Je ziet ze niet, maar ook jij hebt er miljoenen in huis. Ze leven ongeveer 2 à 3 maanden en planten zich snel voort.
Doe de gordijnen altijd geheel open en als het even kan het raam ook zodat zonlicht naar binnen kan. Huisstofmijten kunnen niet tegen zonlicht. Kies voor de kinderen knuffels uit die je kunt wassen op 60 graden. Verschoon het bedlinnen regelmatig en was het op 60 graden of hoger.
Let op: huisstofmijten komen altijd terug
Je kunt de populatie huisstofmijt wél onder controle houden door je beddengoed (matrashoes/dekbedovertrek/kussensloop/molton) elke week op 60 graden te wassen. En ander beddengoed en mijtgevoelige voorwerpen eens in de 6 weken.
Een allergie voor huisstofmijt kan klachten geven zoals: een verstopte neus, snotteren, niezen. jeuk in de neus en ogen. benauwd zijn, piepend ademen of slijm ophoesten.
Je kan best voor een donzen dekbed kiezen, mits deze op 60°C gewassen kan worden. Huisstofmijten gaan namelijk dood bij een temperatuur van 60°C of hoger. Verder is hebben sommige donzen dekbedden een speciale tijk, die zo dicht geweven is dat huisstofmijten er niet doorheen kunnen dringen.
Doordat ze zich voeden met huidschilfers van mensen, zijn matrassen, dekbedden en kussens ideale plaatsen voor mijten. Huisstofmijten komen ook voor in kleding, tapijt, stoffering van meubilair en speelgoed (voornamelijk knuffelbeesten).
Schrik niet, maar een gemiddeld matras bevat tot wel 2 miljoen huisstofmijten. Deze blinde achtpotigen zie je niet met het blote oog, maar je kunt er wel flink last van hebben. Veel mensen zijn namelijk allergisch voor de uitwerpselen van deze minuscule beestjes. Hoe houd je mijten uit je slaapkamer?
Latex. Omdat de huisstofmijt in Latex (ook wel natuurrubber genoemd) slecht kan overleven, zijn Latex kussens geschikt voor (en erg populair bij) mensen met een huisstofmijtallergie.
“Eén keer per dag, best 's morgens, op bed vernevelen is voldoende”, zegt Vanneste. “Het zijn gekweekte goede bacteriën die ook voorkomen in de natuur en die in een vloeistof in 'slaap' worden gehouden. Pas vrij in bed doen ze hun werk. Het is meetbaar dat met de spray het aantal allergenen in bed effectief verlaagt.”
Hoe lang moet je bed luchten? Het advies is om je bed minstens één uur te laten luchten. Liever zelfs nog langer. Als je je bed meteen keurig opmaakt, kan het vocht dat je 's nachts hebt verloren niet goed verdampen.
Ze bijten niet, maar voeden zich met huidschilfers van mensen of dieren en met schimmels. De uitwerpselen van de huisstofmijt zijn de oorzaak van de allergische reactie. Ze komen het meest voor in stofdeeltjes van huisstof, tapijten, beddengoed, meubelbekleding en gordijnen.
Voor de aanschaf van anti huisstofmijt spray kunt u bij Allergiezorg kiezen uit een van de producten van Sanamedi, variërend van 250ml tot en met 1000ml.
Kies bijvoorbeeld het liefst voor 100% katoenen dekbedovertrekken en kussenslopen. Katoen ademt namelijk beter, waardoor het minder snel zal broeien. En hoe minder warm en vochtig jouw beddengoed is, hoe minder graag huisstofmijt erin wilt zitten.
Huidtest in het ziekenhuis
Een verpleegkundige brengt op je onderarm een druppeltje aan. Hierin zijn allergenen opgelost. Vervolgens wordt een krasje (of prikje) op de huid gezet. Als er een rood bultje ontstaat waar het druppeltje is aangebracht, is de test positief.
Bij een bloedonderzoek wordt bepaald of er antistoffen, specifiek gericht tegen huisstofmijten, aanwezig zijn in uw bloed. Dit zijn stoffen die het afweersysteem van het lichaam vormt tegen allergenen. De uitslag van het bloedonderzoek laat meestal enige dagen tot weken op zich wachten.
Meest voorkomende klachten huisstofmijtallergie
Loopneus of verstopte neus (met name in de ochtend) Geïrriteerde huid, zoals jeuk, huiduitslag of eczeem.
Beddengoed wassen doe je in de wasmachine op 40 of 60 graden. Gebruik het katoenprogramma en een beetje wasmiddel. 40 graden is beter voor gekleurde lakens, witte lakens mogen op 60 graden gewassen worden. Hang lakens uit, stop ze niet in de droger.
Hoe ontstaat een allergie voor huisstofmijt? De huisstofmijt is een microscopisch klein beestje, dat leeft van huidschilfers van mensen en dieren. Huisstofmijten overleven het beste bij een temperatuur van 20 tot 30 ºC en in hoge luchtvochtigheid van 60 tot 80 procent.
Zo vaak moet je je bed verschonen
Tijdens het slapen verlies je enorm veel bacteriën, speeksel, haren, huidschilfers en zweet (jaarlijks wel tot 1000 liter). Logischerwijs is je bed dan ook in een mum van tijd niet meer zo fris. Daarom is het verstandig je bed zeer regelmatig te verschonen, het liefst iedere week.