Als je vermoedt dat je bent gedrogeerd, kun je aangifte doen. Dat is sowieso aan te raden. Zo weet de politie van de gebeurtenis. En kunnen zij contact opnemen met de plek waar het is gebeurd.
Aarzel niet om naar de huisarts gaan, naar de gynaecoloog, contact op te nemen met een dienst voor slachtofferhulp of met een van de zorgcentra na seksueel geweld. Veel mensen die vermoeden slachtoffer te zijn te zijn geweest, zitten met veel vragen over wat er al dan niet in hun drankje werd gedaan.
Soms zijn er echter geen fysieke tekenen, maar heb je wel de indruk of het aanvoelen dat je verdoofd werd. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld droomfragmenten, zogenaamde flashbacks van wat gebeurd is, maar kunnen dit niet plaatsen. Vaak voelen ze bij deze beelden of dromen angst, zonder te weten waarom.
Testen. Mensen die vermoeden dat ze gedrogeerd zijn, kunnen de dag erna een test doen. De huisarts biedt soms een urinetest aan, maar ook online zijn tests te verkrijgen. Het is wel belangrijk dat de urine zo snel mogelijk na het vermoeden van drogering wordt opgevangen en bewaard.
Wat is GHB? GHB, voluit gammahydroxyboterzuur, is een drug met een groot risico op verslaving, staat te lezen op de website van het Trimbos Instituut. In 2020 gaf 1,9 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder aan ooit GHB gebruikt te hebben.
GHB heeft invloed op het functioneren het maagdarmkanaal. Door de spierverslappende werking van GHB kan het voorkomen dat maagzuur de slokdarm inloopt. De kringspier tussen slokdarm en maag (het "maagklepje") verslapt namelijk ook. Dat geeft klachten van zuurbranden, pijn en (soms beangstigende) slikklachten.
In kleine hoeveelheden geeft GHB een ontspannen, vredig gevoel en kan het seksueel stimulerend werken. Bij hogere doseringen van GHB kunnen misselijkheid en duizeligheid optreden. Uiteindelijk val je als een blok in slaap. Dit lijkt veel op het effect van een grote dosis alcohol.
Als de GHB niet op de juiste manier is gemaakt, kan de vloeistof sterk basisch zijn. De vloeistof kan dan brandwonden in de mond, keel en slokdarm geven. Je vermindert het risico door de GHB / GBL te verdunnen met water of frisdrank. Bijvoorbeeld een half buisje op een vol glas water.
Het effect van GHB ga je merken na zo'n 5 tot 30 minuten, mits je geen volle maag hebt. De werking van GHB, het effect dus, houdt ongeveer drie uur aan. Wat het effect van GHB is, kan per persoon sterk verschillen en is daarnaast sterk afhankelijk van de dosis. Doseren van GHB is moeilijk.
Afkicken GHB verslaving
De behandeling begint altijd met afkicken. Jouw lichaam ontwent van GHB. Ontgiften kan thuis of in een kliniek, maar liever behandelen we je in een kliniek. Als je GHB verslaafd bent krijg je klachten bij het stoppen met GHB.
Out gaan betekent dat je bewusteloos raakt door de alcohol. Ook dit is schadelijk voor het lichaam. Als dit gebeurt is er een grotere kans op onderkoeling, orgaanschade, ademhalingsproblemen en in sommige gevallen zelfs een coma. Het is opvallend hoe licht er soms gedacht wordt over een black out of out gaan.
cocaïne (coke): Cocaïne is een stimulerend middel en geeft je een opgewekt en vrolijk gevoel. Coke wordt meestal gesnoven, maar kan ook geinjecteerd en gerookt worden.
Motieven om iemand te drogeren verschillen. Meestal is het doel het maken van een zeer slechte grap, iemand te beroven, gemakkelijker toestemming te krijgen voor seksuele handelingen of om seksuele handelingen te verrichten zonder daar voor toestemming te verkrijgen.
Morfine en heroïne worden het meest gebruikt in de Verenigde Staten. Met 61 gebruikers per 1.000 volwassenen laat het land Tsjechië (27) en Estland (15.3) ver achter zich. De Amerikanen zijn ook de grootste gebruikers van amfetamines (19), voor opniew Estland (10) en Luxemburg (9,8).
Psychische symptomen van GHB
Als je in twee weken tijd dagelijks gebruikt ben je lichamelijk en psychisch verslaafd. De psychische symptomen van GHB zijn: Je ontkent dat je verslaafd bent. Concentratieproblemen en geheugenverlies.
Ontwenningsverschijnselen drugs
Niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk moet je afkicken. Je kan je depressief voelen, schuldgevoelens krijgen, onrust, angstig voelen en spijt krijgen. Om niet in de put te raken en weer drugs te gebruiken, is het belangrijk dat je steun krijgt.
Binnen 24 uur kunnen ernstige ontwenningsverschijnselen ontstaan: hallucinaties, versnelde hartslag, heftige angst, verhoogde bloeddruk, onrust, plotselinge verwardheid, versterkte spierafbraak en insulten (een 'toeval'). De verschijnselen kunnen enkele weken aanhouden.
Medische hulp bij afkicken is dan noodzakelijk. Bij de ene persoon komt dit moment na enkele maanden van (bijna) dagelijks gebruik, bij de ander duurt het een jaar of langer. Mocht je dagelijks GHB gebruiken en willen stoppen, raadpleeg dan altijd een arts. Medische hulp bij afkicken is dan noodzakelijk.
Bij veel mensen zorgen drugs voor huiduitslag, zoals felrode vlekken. Ook huidaandoeningen als rosacea, pigmentvlekken en eczeem worden vaak erger door het gebruik van opwekkende middelen. Huiduitslag en speed is ook een bekende combinatie. Denk daarbij aan puistjes.
Daar heeft hij helemaal gelijk in." In het aantal verslaafde mensen bij de twee drugssoorten zit wel verschil. "Het aantal mensen dat verslaafd raakt aan heroïne nadat ze heroïne hebben gebruikt is procentueel veel hoger dan het aantal mensen dat aan GHB verslaafd raakt, nadat ze GHB hebben gebruikt."
Coke doet het volgende met je gezicht: het zorgt voor verwijde pupillen en je krijgt een 'strak' gezicht. Omdat cocaïne de bloedsomloop stimuleert, zullen de ogen er bovendien rood en waterig uit komen te zien. Verder zal de persoon vaak de neus ophalen en een slecht gebit en kleine puistjes laten zien.
Verslavingszorg valt onder de zorgverzekering
Wanneer je hulp nodig hebt om van je verslaving af te komen, dan worden de kosten hiervoor volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Je hoeft dus niet aanvullend verzekerd te zijn op hiervoor in aanmerking te komen. Dit geldt ook voor een opname in een kliniek.