Komkommer: bonen, bieten, dille, erwten, knolvenkel, kool, koriander, mais, prei, selderij, uien.
Courgette en komkommer doen enigszins aan elkaar denken, maar plaats ze liever niet náást elkaar. Komkommers, tomaten en radijsjes zijn makkelijk te verbouwen voor beginners, maar plaats ook deze soorten liever niet naast elkaar.
Slechte combinatieteelt
Let er ook op dat je de planten niet te dicht bij elkaar in de buurt zet, dan kunnen ze met elkaar gaan concurreren om licht en voedsel. Deze planten kun je beter uit elkaars buurt houden: Aardappel - selderij, tomaat, rode biet. Aardbei - koolsoorten.
Een voorbeeld van een slechte combinatie is tomaat en wortel. Tomatenplanten scheiden een stof af die wortelgroei remt, waardoor worteltjes die ernaast staan minder goed zullen groeien.
Tomaten scheiden namelijk een stofje af dat ervoor zorgt dat wortels minder goed groeien. Combineer je deze twee soorten met elkaar, dan zul je merken dat je worteloogst tegen gaat vallen. Ook bij paprika zaaien kun je rekening houden met slechte buren: zaai je paprika niet naast knolsoorten, bonen of knolvenkel.
Komkommers: Komkommers zijn goede metgezellen voor maïs, bonen, erwten en radijs . Plant ze uit de buurt van aardappelen.
Daarnaast zijn er ook planten die juist minder goed voor elkaar zijn. Je kunt bijvoorbeeld beter geen wortel en tomaat naast elkaar zetten. Tomaat remt namelijk wortelgroei, wat het geen geschikte combinatieteelt maakt. Zo zie je maar, ook in de tuin heb je “goede en slechte buren”.
Afrikaantjes scheiden een stof af die aaltjes dood. Dit zijn mini wormen die aan de wortels van de planten eten, waardoor de plant dood kan gaan, wil je dit voorkomen? Zaai dan dit jaar afrikaantjes in de moestuin.
Vermijd het planten van courgettes en zomerpompoenen met alle andere wijnplanten, waaronder komkommers en zoete aardappelen, maar ook pompoenen, winterpompoenen en meloenen .
Boerenkool, Broccoli, Bloemkool, Spruitjes, Kool, Collards, Venkel en Koolrabi zijn slechte gezelschapsplanten voor peperplanten. Alle planten die tot de Brassica-familie behoren, zoals spruitjes, kool en broccoli, kunnen schadelijk zijn voor paprikaplanten en moeten in een andere ruimte worden geplant.
WORTELEN, PASNIEKEN, RADIJSJES en UIEN zijn goede keuzes voor het planten van komkommers, omdat ze elkaars territorium niet binnendringen. De wortelgroenten groeien voornamelijk onder de grond, terwijl komkommers een grotere penwortel naar beneden sturen en ook een paar ondiepe wortels die niet ver reiken.
Plaats komkommers op een afstand van 36 tot 60 inch (12 inch uit elkaar voor trellised planten) in een gebied met overvloedige zon en vruchtbare, goed doorlatende grond met een pH van 6,0 tot 6,8. Verbeter de inheemse bodem door enkele centimeters oude compost of ander rijk organisch materiaal te mengen. Komkommers zullen met weinig zorg snel groeien.
Komkommers hebben minimaal een temperatuur van 10°C nodig om te groeien. Komkommers uit de broeikas hebben een lichte standplaats nodig, maar geen volle zon. Indien nodig is het raadzaam de planten tegen de felle zon te beschermen. Dit vermijdt het verbranden van de bladeren bij een felle zon.
Moestuin afdekken
Vliesdoek en gaas beschermen ook goed tegen regen en ongedierte en zijn daarom ideaal voor planten met veel bladeren. Drapeer ze simpelweg over de planten zonder verdere ondersteuning. De wind krijgt er dan geen vat op, maar zet wel de randen vast met stenen.
In de moestuin is de goudsbloem een nuttige plant om tussen de verschillende groenten te laten bloeien, zoals bonen, wortelen, sla en kolen. Natuurlijke vijanden van deze groenten, zoals de zwarte bonenluis, zullen worden bestreden door lieveheersbeestjes en zweefvliegen.
Kruiden: Komkommers passen goed bij verse kruiden zoals munt, dille, basilicum en koriander . Zuivel: Komkommers passen goed bij zuivelproducten zoals yoghurt, zure room en roomkaas. Azijn: Komkommers passen goed bij azijn zoals rijstazijn, balsamicoazijn en witte wijnazijn.
Net als bij andere pompoenplanten is het niet aan te raden om courgettes en komkommers samen te planten . Komkommers behoren net als courgettes tot de Cucurbitaceae-familie en zullen dus strijden om ruimte en voedingsstoffen. Bovendien kan het kweken van meerdere vergelijkbare planten in hetzelfde gebied het voor ongedierte gemakkelijker maken om de planten te vinden.
Komkommers houden van veel warmte en kunnen slecht tegen regen en kou, daarom worden ze in Nederland vaak in een kas of platte bak geteeld.
In de zomer kun je paprikazaadjes uit goed gerijpte vruchten halen. Strooi de losse paprikazaadjes op een stukje keukenpapier in een bakje en laat het één tot twee weken drogen. Daarna kun je weer opnieuw beginnen met zaaien!