Eten. Blaadjes kun je los plukken, beter is het om takken halverwege of onderaan af te knippen, dan maakt de plant weer nieuwe scheuten aan. Bloemen kunnen ook gegeten worden. Knip die ook af, met een stuk steel eraan, dan verschijnen er ook weer frisse blaadjes aan de plant.
Na de bloei in augustus is het goed om de munt plant terug te snoeien, inclusief de bloemen. Doe dit ongeveer ⅓ van de plant. Munt gaat in mum van tijd weer groeien.
Alle munt is eetbaar. Terwijl we pepermunt veel in medicinale toepassingen terugvinden, wordt groene munt vaak gebruikt om thee van te zetten of om in gerechten te verwerken.
Munt in de tuin of op je balkon kan een aantal jaren meegaan zo lang je de plant goed verzorgt. Zet nieuwe muntplantjes of stekjes vanaf april of mei in de tuin op een plek in de zon of met een beetje schaduw. Muntplanten zijn gek op vochtige grond met veel compost.
Munt moet na de bloei in augustus licht teruggesnoeid worden. Ook de bloemen moet je afknippen. Kort hem vanaf de bovenkant ongeveer met 1/3 in. Je zult zien dat er na zo'n snoeibeurt weer snel jonge scheuten aan de plant zullen verschijnen.
Munt is winterhard, de planten sterven af in de winter en komen in het voorjaar weer op. Een koude kas is ideaal om in het vroege voorjaar al weer te genieten van verse munt.
Munt heeft een antibacteriële werking en verkoelt de hoofdhuid en is dus ideaal wanneer je last hebt van jeuk of een droge hoofdhuid. Daarnaast werkt munt ook bijzonder verkwikkend. Is dit je nou teveel werk, kijk dan eens naar onze Nioxin producten of de Biolage Scalpsync Cooling Mint Shampoo.
A: Het kan verleidelijk zijn om muntblaadjes te hergebruiken, maar het is niet aan te raden. Munt verliest snel zijn smaak en aroma na de eerste keer gebruik, dus het is het beste om verse muntblaadjes te gebruiken voor de beste smaak en het beste resultaat.
Munt kweken
Daarnaast kan je munt ook heel goed stekken, zelfs met de takjes munt die je in de supermarkt koopt! Heeft er iemand bij jou in de buurt munt? Dan kun je vast een stuk met wortel krijgen, of een paar takjes afknippen. Een stuk met wortel kun je direct in een pot met potgrond planten.
Mentha spicata 'Maroccan' of Marokkaanse munt is een cultivar van de gewone munt, mentha spicata. De verzorging van de marokkaanse munt is hetzelfde als de meeste muntsoorten, het verschil tussen de soorten zit hem vooral in de smaak en het aroma.
Verse munt plukken
Het beste en lekkerste is om vers geplukte muntblaadjes in je gerechten te verwerken. Natuurlijk kun je munt ook drogen, daarvoor gebruik je een donkere plaats. Een nadeel van het drogen is dat de aroma gedeeltelijk verloren gaat. De beste aroma's haal je uit verse blaadjes die je meteen verwerkt.
Pepermunt is één van de bekendste muntsoorten. Je kan een muntplant kopen en de muntblaadjes gebruiken om verse muntthee te zetten of je kan gedroogde of versneden munt kopen. Door zijn uiterst verfrissende, maar ook verwarmende smaak is munt heerlijk in elke seizoen.
Je krijgt er een prachtig bloemenkleed mee, variërend van lila en roze tot diep paars, zonder dat je daar ook maar enige moeite voor hoeft te doen. Tip: Munt is niet alleen lekker in de thee.De verse blaadjes kunnen ook door een salade, in een yoghurtdip, door een smoothie of in een fruittoetje.
Gedroogde munt smaakt zoet-pikant, verfrissend met daaronder een vleugje citroen. Gedroogde munt wordt veel in Turkse en Griekse gerechten gebruikt met name in combinatie met gehakt of met yoghurt. Voorbeelden hiervan zijn de Griekse gehaktballetjes met munt, kaneel en oregano en de Turkse komkommer-yoghurtsalade.
Juiste plaats om munt te verzorgen
Zet de munt bij voorkeur buiten, op een plek waar overdag veel zonlicht is. Let er wel op dat dit in de winter weinig zin heeft, gedurende de winter kun je de muntplantjes het beste binnen neerzetten op een zonnige en warme plek.
Knip wat stengels af en verwijder de blaadjes aan de onderkant. Zet de stengels in een glas water. Na een paar weken verschijnen de worteltjes.
Je kunt munt in de volle grond planten maar bedenk dat ze flink kan woekeren, ze kan zich in 2 jaar in omvang al zeker al vertienvoudigen. De wortels van munt kunnen over randen en zelfs over en onder tegelpaden kruipen om aan de andere kant van de tegel weer verder te groeien.
Takjes munt kun je in een vochtig keukenpapiertje een paar dagen in de koelkast bewaren. In de diepvries kun je munt in een goed gesloten plastic zakje tot 12 maanden bewaren. Munt kun je ook invriezen of drogen.
Muntthee drinken gedurende de dag wekt slaperigheid op naar de avond toe.Munt heeft een kalmerend effect en helpt je tot rust komen. Bovendien heeft munt een erg ontspannende geur, wat zorgt voor een rustmomentje in de uren voor bedtijd. Pepermuntthee is cafeïnevrij, perfect voor een ontspannend kopje 's avonds.
Ook tijdens een griepje is muntthee een goede keuze. Munt heeft namelijk een slijmoplossende werking.Verder staat beschreven dat het stress onderdrukt en helpt tegen misselijkheid en reisziekte. Munt werd al in de oudheid (onder meer in Egypte) gebruikt als geneesmiddel.
Munt heeft een bloeddrukverlagende werking en mag niet in grote hoeveelheden worden gedronken bij bloeddrukverlagende medicatie.
Niet alleen ruikt het lekker en fris, pepermunt kan ook voordelen hebben voor de gemengde tot vette huid. Het sap van pepermuntblad heeft een kalmerende en verkoelende werking op de huid. Het bevat salicylzuur, een ingredient met een zuiverende en ontstekingsremmende werking.
Munt bevat veel vitamines, mineralen en vezels. Riboflavine (vitamine B2) is bijvoorbeeld goed vertegenwoordigd. Deze vitamine is onder andere belangrijk voor je energiemetabolisme en het behoud van een gezonde huid. Ook folaat (vitamine B11), vitamine C en vitamine E zijn allemaal volop in munt te vinden.
De waarde van een munt wordt bepaald door 3 zaken: het metaal, de zeldzaamheid en de kwaliteit. Een gouden munt heeft ALTIJD de goudwaarde. Echter, als het jaartal op de munt zeldzaam is, stijgt de waarde meteen.