Over de houdbaarheid van champagne bestaan veel vragen en je vindt op zo'n fles dan ook geen houdbaarheidsdatum. Als er al een datum op staat is die van het degorgement en als je een jaar ziet is dat het oogstjaar van de druiven.
Omdat de datum van dégorgeren, het wegnemen van het bezinksel na de tweede vergisting op fles, bij het gros van de champagnes niet vermeld wordt op het etiket. Doodzonde, want net die datum is de 'versheidsdatum' van de champagne. Na het dégorgeren is de champagne klaar om te drinken en op zijn best.
Als de champagne al geopend is, is hij houdbaar tot maximaal 5 dagen nadat hij is geopend. Champagne die geen jaartal hebben, zijn houdbaar tot 9 maanden. De overige champagnes mits ze van een goed jaar komen, zijn van 1 tot maximaal 15 jaar houdbaar.
Millésime: Champagne met jaartal
In tegenstelling tot wijnen, hebben de meeste Champagnes geen jaartal. De reden hiervoor is heel makkelijk, het doel van de meeste Champagnemakers is om door de jaren heen een zo constant mogelijk smaak te maken. Zo weet je als consument altijd wat je kunt verwachten.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking. Wijn en alcoholische drank hoeft geen THT-datum te bevatten.
Houdbaarheid dichte Champagne
Bij lang bewaren loop je zeker het risico dat de kwaliteit vermindert. De meest gangbare champagne, één zonder jaartal, heeft een behoorlijke hoeveelheid pinot meunier. Hij rijpt snel, maar is ook snel over de top. Daarom is het advies: bewaar hem in elk geval niet langer dan 9 maanden.
Wanneer een fles champagne, cava, prosecco of andere mousserende wijn niet direct op gaat. Dan kan deze nog wel even in de koelkast bewaard worden. Wel in de koelkast dus en niet op het aanrecht of in een kastje. Champagne is dan maximaal drie tot vijf dagen houdbaar.
Maar weet je ook welke de allerbeste champagne van 2022 is? De Champagne & Sparkling Wine World Championships bekronen al 7 jaar de beste champagnes en schuimwijnen ter wereld, en dit jaar heeft de Dom Ruinart Rosé 2004 in magnumformaat van Maison Ruinart de titel in de wacht gesleept.
Hoe kun je champagne het beste bewaren? De beste bewaarcondities voor champagne zijn: horizontaal liggend, trillingsvrij, geurvrij, tochtvrij, in het donker, bij een constante temperatuur tussen de 10 en 12 graden Celcius en bij een luchtvochtigheid rond de 80%.
In tegenstelling tot wijn zonder bubbels kan champagne zowel op zijn kant als rechtop worden bewaard, omdat de druk in de fles de kurk vochtig en de verzegeling intact houdt.
Bewaar de champagne op een donkere en tochtvrije plek.Bewaar de champagne bij een temperatuur van 7-12°C.Leg de fles horizontaal neer.
Champagne is drie tot vijf dagen houdbaar in de koelkast en met behulp van een wijnstopper en vacuümpomp kan dat nog een stuk langer! Als het een goedkope cava, prosecco of andere bubbel is, dan is de houdbaarheid van een open fles vaak korter dan 5 dagen.
Een vintage champagne is een andere naam voor een millésime champagne. Een millésime champagne is gemaakt van de druiven van een oogstjaar, vaak een heel goed oogstjaar. Er wordt dus altijd een jaartal, het jaar van de oogst, vermeld.
Met het ontgistingsdatum toe te voegen, wil de Colruyt-groep NIET de houdbaarheidsdatum, maar het eindpunt van de vinificatie weergeven. Na een rustperiode wordt de wijn in verkoop gebracht. Meestal is dat 6 maanden - zo wil Colruyt het eerlijk spel aan de client meegeven.
En hoelang blijft cava houdbaar als de fles ongeopend is? Over het algemeen is cava 9 maanden houdbaar als deze ongeopend bewaard is.
Prestige champagnes, ook wel premium vintages genoemd, zijn de allerbeste champagnes die een champagnehuis kan maken. Het is hun trots waarmee ze de klemtoon leggen op de stijl van filosofie van het huis.
Een champagne fles koelen door ze in de diepvriezer te leggen is echter uit den boze. De fles wordt dan wel ijskoud maar de inhoud, de champagne, is vaak nog te warm.
Leg de champagne op zijn zij op de bodem van je koelkast en laat hem daar vier uur lang koelen. Leg een fles champagne nooit in de vriezer. Gebruik daarnaast nooit voorgekoelde champagneglazen. Dit heeft een negatieve invloed op de mousse van je champagne.
Champagne die je binnen enkele dagen of weken gaat drinken, kun je staand in de koelkast bewaren, hoewel liggend natuurlijk beter is. Heb je een goede fles dan kun je deze buiten de koelkast bewaren, bijvoorbeeld in kelder of wijnrek. Bewaar je een fles staand gedurende langere periode, dan kan de kurk uitdrogen.
Champagne kent zeker gezonde eigenschappen, maar wetenschappers raden aan om niet meer dan 2 glazen op een dag te nemen. Overmatig gebruik van alcohol kan namelijk zorgen voor hersenschade of blijvende schade aan de lever.
Louis Roederer is natuurlijk bekend om zijn duurste champagne: de Cristal. Deze cuvée de prestige in een unieke kristallen fles met een platte bodem kost minstens €2.000. Cristal champagne heet ook wel 'tsaren-wijn', want hij werd in 1876 voor het eerst gemaakt voor de Russische tsaar Alexander II.
Een (betaalbare) fles wijn is doorgaans (ruim 90% van alle wijnen) circa 2 jaar houdbaar. Echter een veel gehoord advies is om de fles binnen een jaar te consumeren. De meeste wijnen worden er gewoon niet beter op als u ze bewaart.
Een houdbaarheidsdatum is alleen verplicht bij drank met minder dan 10 procent alcohol. Goed afgesloten sterke drank is onbeperkt houdbaar.
In een tulpglas hou je de bubbels lang vast en komen de bloemige geuren goed tot hun recht. Je kunt deze bubbels het best niet te lang laten liggen na je aankoop want de frisse, bloemige smaken vervliegen met de tijd. Het best kan je de prosecco binnen twee jaar na de oogst drinken.