Sommige kazen of zuivelproducten zijn gestremd met een zuur in plaats van een stremsel. Denk bijvoorbeeld aan sommige verse geitenkazen of ricotta. Bij verhitting worden de verbindingen van de caseïne-eiwitten niet afgebroken, maar versterkt.Ze gaan dus net meer gaan samenklonteren.
Bevat kaas erg veel calcium, dan is het in gesmolten toestand niet rekbaar en krijg je dus geen elastische slierten. In extreme gevallen bevat kaas zoveel calcium dat het zelfs helemaal niet smelt. Ook te weinig calcium is niet goed.
Elke kaas heeft een verschillend smeltpunt. Voor zachte kazen zoals mozzarella ligt dat al rond de 55°C, hardere kazen zoals pecorino smelten meestal pas rond de 80°C. Hoe komt dat precies?
Feta of oude kaas is in ieder geval geen groot succes. Je kunt beter jonge Goudse kaas of cheddar gebruiken. Deze soorten kaas smelten goed! Je kunt het best jonge, zachte, vette kazen gebruiken om te smelten.
Hoe vetter een kaas is, hoe makkelijker hij smelt. Een 30+ kaas smelt bijvoorbeeld minder goed dan een 48+ plakje. Als een kaas meer vocht bevat, lossen de eiwitten als ze warm worden makkelijk op in het vocht. Daarom smelten romige kazen als brie of mozerella makkelijker dan harde kazen.
De plakjes zijn per stuk verpakt en smelten makkelijk. De plakjes cheddar kaas hebben een roomzachte textuur, hierdoor zijn ze ideaal voor op een tosti of hamburger. De plakjes zijn ook lekker op nacho's.
Snijd de cheddar in stukken en doe het in een bakje. Smelt de kaas in de magnetron op vol vermogen (ongeveer 1 minuut, af en toe controleren).
Hoe vetter en minder gerijpt de kaas is, hoe beter hij smelt. Oude kaas of Parmezaanse kaas zijn dus minder geschikt dan jonge kaas bijvoorbeeld. En een volvette variant smelt makkelijker dan 30+ kaas. Jonge Goudse 48+ kaas is bijvoorbeeld ideaal, net als Cheddar of Emmentaler.
Voor een tosti kun je het beste kaas gebruiken met een lage pH-waarde, omdat deze sneller smelten. Denk bijvoorbeeld aan jonge kaas, belegen kaas, cheddar, mozzarella of gruyère.
Mozzarella komt bij veel mensen als eerste op als ze denken aan smeltkaas. Voor de allerbeste smaak zoek je naar de verse mozzarella, verpakt in water. Volgens onderzoekers in Nieuw-Zeeland is mozzarella toch wel de kaas die het beste smelt, bubbelt en bruint.
De Keuringsdienst zoekt het uit! Het antwoord is simpel: nee. Zodra de kaas wordt verwarmd verandert er niks in de hoeveelheid voedingsstoffen of aantal calorieën. Omdat het er vetter uitziet denken we dat het ook ongezonder is, maar dat is dus niet zo.
Emmentaler en Gruyère zorgen voor een krokanter korstje en een pittigere smaak. Mag het nog krokanter of pittiger? Meng dan wat paneermeel of parmezaan erdoor. Echte kaasliefhebbers voegen wat blauwe kaas of geitenkaas toe voor een lekker verfijnde gratin met wat meer pit.
Bij verhitting worden de verbindingen van de caseïne-eiwitten niet afgebroken, maar versterkt. Ze gaan dus net meer gaan samenklonteren. Het vocht verdampt waardoor de kaas of het zuivelproduct droger wordt.
Als kaas smelt, treden chemische veranderingen op. De eiwitten en vetten breken af en worden vloeibaarder, vaste vetbolletjes worden vloeibaar en dit zorgt voor een zachtere textuur en mondgevoel," aldus Well+Good. En vergeet één ding niet: meestal eten we gesmolten kaas met andere producten die we als lekker ervaren.
Hoe voorkom je dat kaasfondue mislukt? Het geheim van een goede kaasfondue zit hem in het gebruik van een beetje zetmeel. Het kan zijn dat de kaasfondue draderig wordt, klonten krijgt of dat er een olieafscheiding ontstaat. Door het toevoegen van wat bloem of maïzena kun je dit voorkomen.
Verwarm je oven voor op 200 °C, want de temperatuur moet hoog genoeg zijn. Als dat niet het geval is, zal je bereiding wel garen, maar geen aantrekkelijk kleurtje krijgen. Zorg ook dat de oventemperatuur constant blijft. Met andere woorden: doe je oven tussentijds niet open!
De boter. Het insmeren van je tosti met (gezouten) boter voordat je hem bakt is cruciaal. Alleen op deze manier krijg je zo'n heerlijke knapperige, boterachtige buitenkant.
Als je precies dezelfde kaassoort (en brood) gebruikt is een tosti niet ongezonder dan een broodje met kaas. Het smelten van de kaas heeft geen invloed op de voedingswaarden. Daarom maakt het dus ook niet uit of je nou een tosti of een normaal broodje met kaas eet.
En leg de sneetjes brood in een warme koekenpan op laag vuur met de bakzijde omlaag. Zo kan het brood beginnen krokant te worden, dit duurt langer dan het smelten van de kaas. Beleg tijdens het bakken één boterham met plakken kaas tot net binnen de rand. Leg de onbelegde boterham op de kaas en bak de tosti goudbruin.
Tip: kies voor niet té dikke sneeën brood en het liefst geen brood met gaten (zoals je soms bij zuurdesembrood ziet), anders wil de kaas er soms nog wel eens uitdruipen. Ook fijn: als je brood iets ouder is, is het ideaal voor tosti's.
'De perfecte tosti heeft een zompige vulling in een krokant jasje. Daarom kun je het beste oud brood gebruiken. Doordat het vocht daar al uitgetrokken is, wordt de buitenkant lekker knapperig terwijl de binnenkant vochtig blijft door de vulling.
Mayonaise is de ongezonde keuze als saus bij je tosti. Dan is ketchup beter. In tegenstelling tot mayonaise of de meeste andere frietsauzen bevat ketchup geen vet en amper calorieën. Bovendien wordt ketchup zoals je weet gemaakt van tomaten.
In Nederland wordt voor de plakken kaas die McDonald's gebruikt, vaak de term smeltkaas toegepast.
Hoe langer een kaas rijpt hoe meer vocht hij verliest en hoe steviger de eiwitten worden. Ze weigeren dan om nog te smelten. Denk maar aan Parmezaan en aan het verschil met Mozzarella wanneer je ze samen in een Bechamelsaus gebruikt. De beste smelter is jonge Cheddar, sommige jonge Zwitserse kazen en Mozzarella.
Wat cheddar uniek maakt ten opzichte van andere kazen is het cheddaring proces. Dat bestaat uit het stapelen van blokken wrongel, zodat er meer vocht uit de kaas verdwijnt. De blokken worden regelmatig omgedraaid en opnieuw gestapeld totdat de wrongel droog genoeg is. Dit doet men altijd met de hand.