Bij sommige mensen groeien nagels minder snel. Verschillende factoren spelen daarin een rol zoals voeding, type werk of vitaminegebrek. Ook kan het zijn dat je nagels naar beneden groeien of dat je nagels omhoog groeien. Dit kan komen doordat je je teen hebt gestoten of wanneer je schoenen draagt die te klein zijn.
Normale, gezonde nagels zijn glad en egaal gekleurd. Geribbelde, broze of zachte nagels, witte vlekken of gele nagels kunnen daarentegen indicatoren zijn van verschillende aandoeningen, zoals stoornissen in de bloedsomloop, schildklierproblemen of tekorten.
Dat onze nagels groeien, weten we allemaal, maar toch is het niet zo eenduidig als je denkt. Gemiddeld groeien onze vingernagels dan wel 3,5 millimeter per maand, de nagels van je dominante hand groeien sneller. Je teennagels groeien dan weer een pak trager: gemiddeld 1,6 millimeter per maand.
Algemeen. De nagel groeit uit de nagelmatrix en rust op het ondergelegen nagelbed. Vinger nagels groeien vrij snel, ongeveer 3mm per maand terwijl de nagels van de tenen langzamer groeien, zo'n 0,5 tot 1mm per maand.
Wil je sterke en gezonde nagels? Zorg er dan voor dat je verschillende soorten fruit, groente, noten en zaden opneemt in je dieet/eetpatroon. Eet producten met omega 3 en eet daarnaast voedsel met voldoende eiwitten/proteïne.
Het hydrateren van je nagels is belangrijk om droge velletjes te voorkomen. Deze velletjes worden gevormd door een te droge huid, dus hydrateer je nagels door je nagelriemen regelmatig in te smeren met vaseline, handcrème, lippenbalsem of kokosolie.
Veel B-vitamines zijn inderdaad nodig voor de algehele gezondheid van de nagels, met name: vitamine B2, B3, B5 en B8. Wanneer het lichaam voldoende van deze B-vitamines binnenkrijgt, zal het nemen van extra B-vitamines geen effect hebben op de gezondheid van de nagels.
Een gezonde nagel is lichtroze en een beetje transparant van kleur. Eventueel nog een klein wit maantje (lunula) boven de nagelriem. Nagels van zowel de handen als de voeten hebben goede verzorging nodig. Nagelbijten is niet goed voor de nagels en kan bijvoorbeeld ontstekingen aan de nagelriem (paronychia) veroorzaken.
Verticale ribbels op de nagel ontstaan voornamelijk bij ouderen en bij het ouder worden. Deze klacht wijst vrijwel nooit op een ernstig gezondheidsprobleem. Vaak gaan deze geribbelde nagels gepaard met een lichte verkleuring van de nagel, wat eveneens vaak gezien wordt als ouderdomskwaal.
Vaak hebben mensen met zwakke nagels een tekort aan biotine (vitamine B 8), vitamine D, calcium en/of zink. Deze vitamines en mineralen kun je halen uit eieren, vis, zuivel, noten, fruit en groenten. Ook zijn er supplementen waar je deze voedingsstoffen uit kunt halen om je nagels te verzorgen.
Erg bleke of witte nagels ontstaan door ouder worden, maar het kan ook een teken zijn van serieuze aandoeningen, zoals bijvoorbeeld bloedarmoede, leverziekte, voedingsstoffentekort en hartfalen. Als de nagels vooral wit zijn met donkere randen, dan kan dit wijzen op leverproblemen zoals hepatitis.
Met name vitamine B2 en biotine (vitamine B8) zijn belangrijk voor gezonde nagels, maar ook voor gezond haar en een gezonde huid. Deze vitamines komen vooral in dierlijke producten voor. Omdat B-vitamines samenwerken, kan een vitamine B-complex een goede aanvulling op je voeding zijn, ter ondersteuning van je nagels.
Nagels groeien als nieuw gevormde cellen die de nagelplaat naar voren drukken. Bij iedereen verschilt de snelheid hiervan, maar gemiddeld groeien nagels ongeveer 3mm per maand. Dit betekent dat het ongeveer zes maanden duurt voordat een vingernagel helemaal uitgegroeid is.
Bezien vanuit de traditionele Chinese geneeskunde zouden je nagels moeten kunnen 'ademen', net als je huid. Ze zeven dagen per week bedekken met een laagje (gel)lak is daarom geen aanrader. De meeste soorten nagellak laten namelijk geen zuurstof door. Daardoor kunnen verkleuringen ontstaan en drogen je nagels uit.
De meest voorkomende oorzaak van broze nagels is uitdroging, doordat de nagels te vaak in contact zijn gekomen met water. Het probleem wordt vaak verergerd wanneer het gaat om een combinatie van water en schoonmaakmiddelen.
Als je een groot maantje hebt op een goed doorbloede nagel, pompt jouw hart te snel en heb je waarschijnlijk een hogere bloeddruk. Als je echt nooit witte halve maantjes op je nagels ziet, kan dit betekenen dat je een lage bloeddruk, problemen met je bloedsomloop en/of een wat zwakker hart hebt.
Het beste voor jouw nagels
Door je nagels regelmatig te knippen, hydrateren en schoon te maken, zorg je ervoor dat je deze vervelende problemen kunt voorkomen. Een manicure in huis of in een nagelsalon is de beste manier om je nagels in topconditie te houden.
Vitamine B12 is nodig voor uw bloed en zenuwen. Te weinig vitamine B12 in het lichaam kan klachten geven, zoals gevoelloze vingers en tenen, tintelingen, bewegingen gaan minder precies, problemen met uw evenwicht. De huisarts kan zo nodig uw bloed onderzoeken.
Magnesium. Als je nagels te langzaam groeien, dan kan dit veroorzaakt worden door een onvoldoende inname van magnesium. Om dit te corrigeren, zou je voedingsmiddelen moeten gaan eten die boordevol magnesium zitten.
Door je nagels dagelijks in te smeren met een nagelolie, help je ze herstellen. Dit is erg belangrijk in het herstelproces van je nagels. Nagelriemen zorgen ervoor dat bacteriën geen kans krijgen om het lichaam binnen te dringen en infecties te veroorzaken. Door je nagelriemen te verzorgen blijven ze zacht en soepel.
1) Breng dagelijks handcrème en nagelriemolie aan
Gehydrateerde nagels zijn sterkere nagels! In handcrème zit vaak bestanddelen die je nagels sterker maken. Nagelriem-olie is een andere belangrijke redder in nood, die een boost geeft aan de nagelgroei en stevigheid stimuleert.
Schenk extra vierge olijfolie in een kommetje (niet teveel, zo groot zijn je nagels niet) en dompel je vingers hier een minuut in. Dep vervolgens een wattenschijfje in de olie en breng dit aan op de nagels. Laat dit twintig minuten inwerken en was je handen met een neutrale zeep.