Een taco is gemaakt van een tortilla(wrap). In Nederland eten we vaak knapperige taco's waar de tortilla eerst gebakken of gefrituurd is. In Mexico eten ze vooral taco's met een zachte tortilla.
Taco's zijn het lekkerst als je ze uit de hand eet. Gewoon afhappen of openbreken en beide helften opeten als een soort crackertjes met tacobeleg.
Je kunt taco's vullen met alles wat je lekker vindt. Warm, of koud zoals in deze salade.
Knapperige taco's met coquilles en salsa
De coquilles zijn het hoofdingrediënt van de taco. Je kunt ze goed rauw eten (wel kakelvers bij de visboer halen), maar ik laat ze een beetje in limoensap garen. Leg ze daar dus ook niet te lang in, want je wil niet dat ze overgaar zijn.
Maïs en bonen vormen van oudsher het basisvoedsel van de Maya's. Nog steeds horen tortillas, maïspannenkoekjes, bij iedere maaltijd in Mexico. Een traditioneel ontbijt, desayuno, bestaat uit eieren, tortillas, bonen (frijoles) en wat verse kaas of room.
Een typisch Mexicaans ontbijt bestaat vaak uit eieren. De eieren worden op verschillende manieren gegeten en er zitten vaak bonen en tortilla's bij. Letterlijk vertaald betekent dit 'gescheiden eieren'.
Hartig beleg zoals Taco Mundo Ei-salsa verde salade is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding.
Yvette: 'Een tortilla is alléén het pannenkoekje dat de vulling vasthoudt, een taco is een tortilla mét vulling, een gerecht dus. Tortilla's worden gemaakt van tarwebloem of maïsmeel. En dat is meteen al een groot verschil!
Er zit 0,2 gram vet in 1 stuk (10 gram) taco, waarvan 0 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Om de lekkerste taco's te eten, schuif je de tortilla's in een warme kom of een bakplaat die al warm is, zodat ze zeker niet aan het oppervlak blijven kleven. Laat de taco's goed opwarmen tot ze mooi lichtbruin zijn langs beide kanten.
Het Voedingscentrum heeft als vuistregel dat restjes eten twee dagen in de koelkast bewaard kunnen worden op 4°C. Na deze twee dagen neemt de kans toe dat er ziekmakende bacteriën in het eten aanwezig zijn.
Verwarm de tacoschelpen in de oven ca.15 minuten op 125°C (laat het papier zitten).
Een dubbelgevouwde tortilla kan ook een burrito zijn. Het verschil zit 'm in het vouwen: burrito's worden dubbelgebouwen, net als taco's, maar taco's kunnen ook vanaf de randjes naar binnen gevouwen worden. Snap je het nog? Overigens moet een burrito altijd bonen bevatten, anders mag het geen burrito heten.
Tostada: harde schelpen
Dit zijn eigenlijk geroosterde of gefrituurde tortilla's. Hier in de supermarkt noemen ze dit tacoschelpen.
De meesten denken dat taco's hard zijn omdat die harde in de supermarkt verkocht worden. Maar traditioneel zijn het zachte tortilla's die gevuld en dubbelgevouwen worden. De harde schelpen uit de supermarkt zijn gefrituurde Amerikaanse taco's. Die schelpen zijn wel lekker, maar breken al als je ernaar kijkt.
De originele Mexicaanse taco is zacht en in tegenstelling tot de tacoschelpen die wij kennen, breken ze niet zo snel. Enchilada's zijn gevulde tortilla's die bedekt worden met saus. En quesadilla's zijn plat en zoals de naam al doet vermoeden, gevuld met kaas.
De AH Tortilla wraps volkoren en de Jumbo Tortilla volkoren zijn wat mij betreft de beste keuze. Beide zijn gemaakt van volkoren tarwemeel. Hierdoor bevatten ze voldoende vezels. Ook zijn beide soorten laag in verzadigd vet en is het zout gehalte ook acceptabel.
Er zitten 26 kilocalorieën in 1 stuk (10 gram) taco. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'taco'?
Wie aan Mexico denkt, die denkt aan taco's. En dat is niet voor niks. Taco's stammen nog uit de tijd van de Azteken en zijn nog altijd een favoriet gerecht van de Mexicanen. De Azteken verbouwden vooral maïs, bonen, chilipepers en tomaten.
Pas eind negentiende eeuw werd er voor het eerst over de taco als gerecht geschreven. Over tacos de minero, mijnwerkerstaco's, om precies te zijn. De taco als culinaire explosie, zou je kunnen zeggen. Mexicaanse immigranten brachten de taco begin twintigste eeuw mee naar Amerika.
De oorsprong van de taco is niet precies bekend. Volgens de Real Academia Española, uitgever van Diccionario de la Lengua Española is het een typisch Mexicaanse gerecht van een maïstortilla gevouwen rond voedsel. Deze betekenis van het Spaanse woord “taco” is een Mexicaanse innovatie.
1. taco's. Laten we beginnen met het meest klassieke en beroemde gerecht uit de Mexicaanse keuken. Taco's komen in alle soorten en maten en worden per regio weer anders klaargemaakt.
De meest belangrijke soorten zijn frambozen, aardbeien, blauwe bessen en bramen. Mexico is een land dat uit 32 deelstaten bestaat. De grootste zachtfruitproducenten zijn de staten Michoacán (71.2% van de totale productie), Baja California (14%), Jalisco (8.9%), en Guanajuato².
Het traditioneel Mexicaans eten bestaat o.a. uit: tortillas, tacos, chilipepers, vers fruit, chocolade, jumiles (kevers) en chapulines (sprinkhanen). Bekende Mexicaanse dranken zijn o.a.: Tequila, Tia Maria, Kahlua, Pina colada, Mezcal en de biermerken Corona en So.