Uiteraard reageert de huid met uitbarstingen, omdat er na langdurig gebruik van hormoonzalf gewenning is opgetreden. Maar wanneer je vrijwillig (of om medische redenen gedwongen) stopt, is deze ontwenning geen bijwerking van de zalf, zoals sommigen denken. Het is juist een gevolg van het stoppen.
Bijwerkingen van hormoonzalf kunnen zijn: Het dunner worden van de huid (atrofie)Rode vaatverwijdingen (couperose)Haartjes kunnen harder gaan groeien.
Soms kunt u afbouwen naar nul dagen. Maar er zijn ook mensen bij wie het niet lukt om naar nul dagen af te bouwen. Dan kunt u één tot twee dagen hormoonzalf per week blijven smeren. Naast het steeds minder vaak smeren, kunt u ook afbouwen door een minder sterke hormoonzalf te gebruiken.
Zo kan je eigen cortisolhuishouding (de natuurlijke variant van het hormoon) wat verstoord raken of je kunt een opgezwollen gezicht krijgen. Als je de hormonen langdurig in grote hoeveelheden in het bloed krijgt, heb je ook kans op osteoporose (botontkalking).
Als de huid geneest, is het belangrijk dat u niet direct stopt met smeren. Als u direct zou stoppen, kan de huidziekte meteen weer terugkomen. Het is belangrijk om na verbetering van de huid de zalf of crème langzaam af te bouwen (steeds iets minder vaak smeren) voor een zo goed mogelijk resultaat.
Een alternatief voor hormoonzalf is het gebruik van Tacrolimuszalf (protopic).
Hormoonzalven zijn medicijnen (in zalf of crème) die bijnierschorshormonen bevatten. Deze bevatten namelijk cortisol (vandaar de naam corticosteroïden). Nogmaals: het heeft dus niets te maken met geslachtshormonen. Een belangrijke functie van hormoonzalf is de ontstekingsremmende werking.
De huid wordt dunner. De onderliggende weefsels zijn minder goed beschermd. De kans op blauwe plekken en streepvormige littekens (striae) neemt toe, en ook de kans op acne en overmatige haargroei, vooral in het gezicht.
Tweemaal daags hormoonzalf smeren is bijvoorbeeld vaak helemaal niet nodig. Het kan zijn dat dat in het begin nodig is, maar als onderhoudsbehandeling is één keer per dag smeren voldoende.
Over het algemeen wordt er geadviseerd om de crème op de huid aan te brengen. De frequentie van aanbrengen hangt af van de aard en ernst van de huidaandoening. In de acute fase wordt de crème 1 tot 2 maal per dag aangebracht.Als onderhoud kan de crème zo nodig 2-3 per week worden gebruikt.
Als je een goede huidverzorgingscrème dik op je huid smeert, werkt het niet beter. Het dik smeren van de crème kan er voor zorgen dat de huid 'verstopt' raakt. Dat kan tot gevolg hebben dat de huid niet meer goed kan 'ademen'. De te dik aangebrachte crème kan samen met dode huidcellen een laag vormen op de huid.
Het meest bekende klasse I preparaat is hydrocortisonacetaat 1%. Klasse II bevat sterker werkzame middelen (bijvoorbeeld triamcinolonacetonide 0,1%). Klasse III bevat sterke preparaten (bijvoorbeeld betamethasonvaleraat 0,1%). Klasse IV bevat de sterkste preparaten (bijvoorbeeld clobetasolpropionaat 0,05%).
Mag ik met de zalf in de zon? Hormoonzalf kun je het beste voor de nacht smeren, dan heb je dus ook geen last met de zon.
Cortisonezalf wordt al meer dan 50 jaar gebruikt. De zalf is veilig om te smeren als u deze op de juiste manier gebruikt volgens instructie van uw arts of verpleegkundige. Er zijn geen of hooguit tijdelijke bijwerkingen.
Soms geeft de arts aan dit medicijn de eerste keer twee tot drie weken achter elkaar te gebruiken en daarna de behandeling telkens enkele dagen te onderbreken. Zodra de jeuk en de roodheid verminderen, kunt u dit medicijn afbouwen. Smeer het dan nog maximaal 1 keer per dag en sla steeds meer dagen over.
De sterkte geldt zowel voor de werking als voor de bijwerking. Als u de juiste sterkte gebruikt, werken hormoonzalven goed. Binnen een week nemen jeuk, zwelling en roodheid af.
Ga in ieder geval niet te veel krabben omdat het eczeem erger kan worden. Gaat het eczeem niet over en maak je je toch zorgen om je huid maak dan een afspraak bij een dermatoloog.
Smeer als volgt als u zowel hormoonzalf als bijsmeerzalf gebruikt: Behandel de eczeemplekken eerst met de voorgeschreven hormoonzalf. Laat deze zalf minimaal een uur intrekken. Smeer vervolgens de hele huid in met de bijsmeerzalf.
Indien voldoende verbetering van de klachten optreedt, is meestal toediening van de zalf twee- tot driemaal per week voldoende. Na gebruik de tube direct afsluiten! WAT TE DOEN BIJ OVERDOSERING Wanneer Hydrocortison zalf te dik of te vaak wordt gebruikt, kunnen er roodheid, zwelling of een brandend gevoel ontstaan.
Een corticosteroïd kan door uw arts als 'stootkuur' worden voorgeschreven of voor langdurig gebruik. Als stootkuur gebruikt u corticosteroïden gedurende enkele dagen tot enkele weken. Bij langdurig gebruik kunt u het een aantal maanden tot jaren of als onderhoudsdosering gebruiken.
De stof waarmee men in contact komt wordt door het zonlicht 'geactiveerd', ondergaat verandering en beschadigt hierdoor de huid. De reactie treedt vrij snel op na blootstelling en beperkt zich meestal tot de blootgestelde huid. Iedereen kan een fototoxische reactie krijgen.
De stelling “hormoonzalf moet je dun smeren” is daarom een FABEL. Patiënten hoeven zich ook geen zorgen te maken over de bijwerkingen – mits de hormoonzalven goed wordt gebruikt door patiënten (bijvoorbeeld met behulp van de vingertopmethode) én ze de voorschriften van de arts opvolgen.
In hormoonzalven zitten corticosteroïden. Corticosteroïden zijn een kunstmatige variant van een natuurlijk hormoon uit uw bijnierschors. Soms schrijven we corticosteroïden ook in tabletvorm voor. Corticosteroïden zijn er in verschillende sterktes.
Corticosteroïdzalven zijn zalven (of crèmes of lotions) met daarin een zogenoemd corticosteroïd als werkzaam medicijn. Ze verminderen de symptomen van het eczeem zoals de jeuk, roodheid en de huiduitslag. Het zijn (wereldwijd) de meest gebruikte middelen voor de behandeling van eczeem.