Het bevat niet alleen vitamine B1 en B2 en mineralen, maar ook gezonde vetten (o.a. Omega-3, Omega-6 en Omega-9), eiwitten (25% van elk zaadje bestaat uit eiwit) en vezels (33 gram per 100 gram lijnzaad). En die doen heel wat goeds voor je lichaam.
Beter gebroken lijnzaad of gemalen? De hoeveelheid schadelijke verbindingen die wordt opgenomen door het lichaam, is groter naarmate de lijnzaad fijner wordt gemalen. Gebruik daarom liever gebroken dan gemalen lijnzaad.
Het Voedingscentrum adviseert daarom om in elk geval niet meer dan 15 gram gebroken lijnzaad te gebruiken per keer. Dat is ongeveer 1 tot 2 eetlepels Neem het ook niet elke dag, maar een bepaalde tijd en dan weer even een poosje niet.
Strooi het eens over je yoghurt of verwerk het in een smoothie. Lijnzaad is ook heerlijk in muffins, crackers en koekjes. Door de neutrale smaak kun je lijnzaad eigenlijk overal doorheen gooien. Lijnzaadolie kun je ook door je yoghurt gebruiken, maar het werkt ook goed in bijvoorbeeld een salade-dressing.
Gebroken lijnzaad oxideert snel in een zakje in de winkel.
Door het eten van geoxideerd lijnzaad komen er vrije radicalen vrij in het lichaam, welke schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels. Oeps.
Gebruik daarom nooit meer dan 45 gram lijnzaad (5-6 eetlepels) per dag. Beter is het om de portie lijnzaad te beperken tot 1-2 eetlepels per dag, zodat je aan maximaal 15 gram lijnzaad zit. Dat wordt over het algemeen als veilig beschouwd door het Voedingscentrum.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Gebruik dan twee tot drie keer per dag een eetlepel lijnzaad. Nuttig daarbij minstens 150 ml vloeistof (liefst water) om een goede werking te garanderen. Per dag drink je tijdens de kuur 1.5 tot 2 liter water. Na een drietal dagen zal je het resultaat zeker voelen!
Lijnzaad bevat aanzienlijk meer mangaan, koper en kalium. Chiazaad bevat iets minder calorieën en meer vezels. Het bevat ook 1,5 tot twee keer meer van de botversterkende mineralen calcium en fosfor en iets meer ijzer. Kortom: Beide zaden zijn erg voedzaam.
Toch wordt lijnzaad vooral gebruikt voor het bevorderen van de stoelgang. Het zaadje is zeer rijk aan vezels die zich in de darm volzuigen met vocht. Hierdoor wordt de darmpassage gestimuleerd. Ook zou lijnzaad een reinigende werking hebben op de darm en zorgt het zaadje voor een verzadigd gevoel.
Gebroken lijnzaad wordt beter opgenomen in het lichaam, maar een nadeel is dat het veel werkzame stoffen heeft verloren. Ongebroken lijnzaad wordt weer nauwelijks verteerd vanwege de harde schilletjes.
(Gebroken) lijnzaad gezond
Eén van de simpelste voordelen is gewoon de grote dichtheid van vitamines en mineralen. Zo is dit zaadje rijk aan vitamine B1 en B2, die onder andere nodig zijn om je zenuwstelsel en energievoorziening in stand te houden.
Rauw lijnzaad (gemalen en heel) bevat grote hoeveelheden cyanide. Eet niet meer dan twee eetlepels rauw lijnzaad per dag. Door het lijnzaad te verwarmen vernietig je de cyanide, dus rooster het als je je zorgen maakt.
Voor lijnzaadolie wordt de olie uit het lijnzaad geperst, waardoor de zaadjes ook als het ware worden fijngemalen.
Het is veruit het beste om heel lijnzaad te kopen, niet de gebroken vorm omdat gebroken lijnzaad snel oxideert in een zakje in de winkel. Je ruikt of ziet er niks aan maar eigenlijk is het bedorven. Geoxideerd lijnzaad eten betekent een toevloed van vrije radicalen in je lichaam die schade kunnen toebrengen.
Een andere vervelende eigenschap van Chiazaden is dat langdurige dagelijkse inname van Chiazaden in redelijk grote hoeveelheden kan leiden tot verslaving. Chiazaad bevat immers veel stimulerende stoffen. Sommige van deze stoffen stimuleren de gezondheid, maar ze kunnen ook een licht verslavende werking hebben.
Mogelijke bijwerkingen
Door de grote hoeveelheid vezels die in de chiazaadjes zitten, kun je last krijgen van winderigheid, een misselijk gevoel, diarree en een opgeblazen gevoel.
Hoe gebruik je chiazaad? Je kunt de zaadjes over je salade strooien, over een schaaltje yoghurt, door de soep of gewoon voor een crunchy effect over een boterham met notenpasta. De zaadjes zijn verteerbaar dus je hoeft ze niet per sé eerst fijn te malen, maar dat kan wel natuurlijk.
Verschillende studies hebben aangetoond dat lijnzaad zowel diarree als constipatie kan voorkomen. De grote hoeveelheid vezels in lijnzaad zuigt zich in je darmen vol met vocht. Hierdoor wordt de darmpassage gestimuleerd. Ook heeft lijnzaad een reinigende werking op je darmen en zorgt het voor een verzadigd gevoel.
Zelf lijnzaad breken, is helemaal niet moeilijk. Met een koffiemolen of met een klein hakmolentje als attribuut bij de staafmixer (dat je ook gebruikt om bijvoorbeeld ui te snipperen), kan je je wekelijkse portie fijnmalen.
Er zitten 33 kilocalorieën in 1 eetlepel (7 gram) lijnzaad.
Wanneer het zaad in water wordt geweld, wordt het dik en slijmerig. Als je dit inneemt, wordt het gewicht en volume van de voedselbrij vergroot. Hierdoor verbetert het glijvermogen en de darmperistaltiek en dit leidt tot een stoelgangsdrang.
Bij Holland & Barrett kan je verschillende soorten lijnzaad kopen. In ons ruime assortiment heb je keuze uit gebroken lijnzaad, heel lijnzaad in een blonde en bruine variant, en lijnzaadolie. Lijnzaadolie is verkrijgbaar in capsulevorm of als culinaire olie om de lekkerste gerechten mee te maken!
Het volkoren tarwemeel en het gebroken lijnzaad kunnen veel vocht opnemen. Het vochtgehalte van dit deeg is daarom wat hoger. Het begint als een plakkerig deeg maar later in het proces wordt het deeg minder plakkerig en handelbaarder.