Het meest vezelrijke voedsel is afkomstig van plantaardige bronnen. Denk hierbij aan volkoren granen zoals havermout en quinoa, maar ook aan groenten zoals broccoli, spruitjes en zoete aardappel. Daarnaast zijn peulvruchten zoals linzen, kikkererwten en kidneybonen ook erg vezelrijk.
Vezels zitten vooral in groente, fruit, noten, peulvruchten en volkoren producten zoals volkoren brood, volkoren pasta en zilvervliesrijst. Vindt u het lastig om voldoende fruit te eten vanwege het schillen? Neem dan een appel, peer, pruim, druiven, bessen (diepvries of vers).
Het zijn vooral de vezels uit volkoren graanproducten die de kans op ziekten verkleinen. Volkorenbrood, volkoren ontbijtgranen, volkorenpasta, zilvervliesrijst… ze zitten veel voller met vezels dan de witte varianten. Bekijk meer volkoren-tips.
Van alle soorten fruit bevatten volgens een onderzoek van de Consumentenbond mango's, peren en sinaasappelen de meeste voedingsvezels. Per portie bieden ze drie grams vezels. Bosvruchten zoals zwarte, blauwe of aalbessen zijn ook echte vezelbommetjes.
Om 30 tot 40 gram vezels per dag binnen te krijgen is het belangrijk om voldoende groente, fruit, peulvruchten en volkoren graanproducten te eten. Hoewel het eten van voedingsvezels belangrijk is voor een gezonde buik is het niet verstandig om de hoeveelheid vezels die je eet van de ene op de andere dag te verdubbelen.
Je spijsvertering en microbioom houden van onbewerkte en pure voeding. Het liefst vezelrijk. Vezels zitten in groente, fruit, volkorengraanproducten, maar ook in peulvruchten, aardappels, noten en zaden. In je dunne darm kunnen vezels niet verteerd worden.
Kies dan eens vaker voor deze vezelrijke tussendoortjes: vers fruit, gedroogd fruit (vijgen, rozijnen, pruimen, appels), noten, rauwkost, volkoren knäckebröd, muesli-notenreep, volkoren biscuit en volkoren kruidkoek.
Oplosbare vezels zitten vooral in groente, fruit en peulvruchten. Ze stimuleren de darmbeweging en zorgen voor een soepele en volumineuze ontlasting. Niet-oplosbare vezels bevinden zich voornamelijk in volkoren graanproducten, met name in tarwe.
Vezels helpen je langer vol te voelen, verhogen je stofwisseling en dragen bij aan een gezonde darmflora. Er zijn veel vezelrijke ontbijt opties om uit te kiezen, waaronder havermout, volkoren toast, yoghurt met bessen, smoothies, chia pudding en ei en groenten.
Kies voor volkorenbrood, volkoren pasta of zilvervliesrijst. Ook in aardappels zitten veel vezels. Verrijk uw boterham met kaas met plakjes tomaat, blaadjes sla, radijs, komkommer of reepjes paprika. Besmeer een volkoren boterham met hummus (kikkererwtenpuree) en beleg met gegrilde groenten.
De meeste groenten zijn vezelrijk. Dat wil zeggen dat ze minstens 6 g voedingsvezels bevatten per 100 g. Denk bijvoorbeeld aan asperges, bloemkool, boerenkool, courgette, knolselder, pastinaak, pompoen, rode kool, spinazie, tomaten en wortel.
Vraag 2: Welke groentesoort bevat per 100 gram de meeste vezels? Knolselderij, pastinaak, doperwten en tuinbonen scoren heel hoog qua vezels, met bijna 5 gram per 100 gram. Dus als je deze groenten lekker vindt, kun je ze wat vaker op het menu zetten.
Andere populaire groenten zoals spinazie en broccoli bevatten dus relatief minder vezels dan bovenstaande soortgenoten. Maar die bevatten dan weer veel andere belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten in spinazie en vitamines en foliumzuur in broccoli.
Als je kijkt naar de twee soorten vezels, fermenteerbaar en niet-fermenteerbaar, dan kun je fermenteerbare vezels vooral terugvinden in bonen, linzen, bananen, muesli, pasta, aardappel en brood. De niet-fermenteerbare vezels zitten vooral in tarwe, groenten, erwten, kool en bijvoorbeeld appels.
Psylliumvezels neemt u 1-2x daags in met weinig water. Hierdoor wordt de ontlasting dikker en het voorkomt een branderig gevoel bij de anus. Clusteren van ontlasting (meerdere keren ontlasting binnen 1,5 tot 2 uur) kan verbeteren als u psylliumvezels aan het einde van de maaltijd inneemt.
Eet vezelrijk
Vezelrijke producten zoals groenten, fruit, peulvruchten, noten, volkoren granen en aardappelen, zijn belangrijk voor een goede spijsvertering en daarmee voor een goede ontlasting. Vezels zijn deeltjes in je voeding die onverteerd in je dikke darm terecht komen.
Draai maar eens een gemiddeld zakje chips in de supermarkt om voor de ingrediënten en voedingstoffen. Dan zit het vaak op slechts 1,6 gram eiwitten per portie. Bovendien is de popped chips bevat ook vezelrijk. Een zakje chips van 25 gram bevat 2,1 gram vezels.
Twee eetlepels pindakaas per dag zouden je darmflora een boost geven. Een Amerikaanse studie toont immers aan dat pindakaas de groei van gezonde darmbacteriën stimuleert. Dat zou dan weer een positieve invloed hebben op je bloedsuikergehalte.
Bij bijna elke persoon die een westers dieet volgt, zijn de afvalproducten zich langzaam aan het ophopen in het lichaam, in het lichaamsvet, in de spieren, de organen, bijna overal in. Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilo giftig fecaal afval (ontlasting) in zijn darmen.
Yoghurt is een bekende weldoener voor je darmen. Het bevat goede bacteriën zoals de lactobacillus bulgaricus en de streptococcus thermophilis, die bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Kies wel voor natuuryoghurt en vermijd de varianten met toegevoegde suiker of magere versies.