De tijd tussen eten en de ontlasting van de hond verschilt per keer en verschilt per hond. De gemiddelde duur van de spijsvertering van de hond van A tot Z kan 12 tot ongeveer 24 uur duren, dus een tot twee keer per dag ontlasting is normaal.
Gezonde ontlasting is vast van vorm, heeft een (donker)bruine kleur en geen indringende geur. Een 'goede drol' pak je dus gemakkelijk op, is niet keihard en niet te zacht. Je viervoeter hoort per dag gemiddeld een à twee keer te poepen.
Ik voer van af 9 weken ook nog maar 3x per dag en de laatste voeding is sávonds tussen 19.00 en 21.00 gelijk met de voeding van de volwassen honden.
Geef een afgepaste hoeveelheid voer die verdeeld is in een of twee porties per dag. Laat het voerbakje van de hond zo'n 10 minuten staan en haal het daarna weg. Zo zal uw hond eraan wennen om op vaste tijden te eten. Zorg dat u elke dag rond hetzelfde moment eten geeft.
Een pup slaapt zo'n 18-20 uur per etmaal. Een volwassen hond slaapt gemiddeld 12-14 uur per etmaal. Oudere honden hebben meer slaap nodig, dat kan best wel 16-18 uur per etmaal zijn. Van sommige grote rassen is bekend dat zij meer slapen dan gemiddeld.
Op de vraag hoeveel jouw hond mag eten is geen eenduidig antwoord te geven. Het hangt af van verschillende factoren. Voorbeelden hiervan zijn de leeftijd en het ras van je hond, maar ook het geslacht en hoe actief je hond is spelen een belangrijke rol.
Wacht minimaal een uur na de maaltijd voor je met jouw hond gaat wandelen of rennen. Geef jouw hond liever eten nadat je met hem of haar hebt gerend, gefietst of gewandeld.
Als hij 's ochtends niet eet haal je zijn voerbak tijdelijk weg en laat het hierbij. Anders weet je hond dat hij lekker geknuffeld wordt als hij niet eet en ziet hij het als beloning. ❌ Blijf rustig. Als hij niet eet moet je hem vooral niet gaan opdringen.
Hoewel de hond misschien heel blij en enthousiast is om naar buiten te gaan, kalmeer de hond vóórdat jullie naar buiten gaan. Laat de hond aan je voeten en hand snuffelen. Aai de hond van onderaf op zijn kin, liever niet bovenop zijn kop. Pak het tuigje of de halsband en laat de hond eraan snuffelen, en maak het vast.
Een gemiddelde hond produceert ruim 125 kilo poep per jaar. Maar dan nog, die chipszak blijft 10, 15 jaar of langer "liggen" (uiteraard, meestal wordt deze uiteindelijk wel opgeruimd) terwijl een hondendrol met een dag of 10, 15, uit het straatbeeld verdwenen is.
Een hond, en zeker een vreemde hond, ervaart het als onaangenaam wanneer we op hem afkomen en zonder te knipperen recht in de ogen kijken. Dit komt over als dominant gedrag en aan hun reactie is dat meteen te zien.
Even naar het toilet
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Sta stil met je hond aan de lijn en herhaal het verzoek om te plassen en poepen. Geef je hond drie minuten de tijd zijn behoefte te doen. Zodra je hond geplast of gepoept heeft, prijs je hem de hemel in en geef je hem als beloning een aantal stukjes gedroogde lever, een topbeloning!
Wacht ook niet met de laatste maaltijd tot laat op de avond. Zo geef je je pup veel tijd om zijn eten te verteren, en voor een grote boodschap vóór bedtijd. Voor pups is het zéker belangrijk dat ze voedzaam eten krijgen. Kies recepten die speciaal ontwikkeld zijn voor opgroeiende pups.
De meeste puppy's kunnen in de leeftijd van 8-12 weken de nacht doorslapen. Het komt echter ook voor dat dit pas later kan.
Verdeel de dagelijkse hoeveelheid voer van een volwassen hond over tenminste twee porties per dag. Vooral bij grote hondenrassen is dit wenselijk. Sommige honden maken teveel maagzuur aan wanneer zij één keer per dag gevoerd worden. Dit komt doordat de maag dan een langere tijd leeg is.
Een ongeopende zak brokken blijft 24 maanden goed, een geopende zak 3 maanden. Toch is een correcte bewaring essentieel voor de kwaliteit van de vitamines én om de oxidatie van vetten tegen te gaan, want dat zorgt ervoor dat de brokken sneller bederven.
Een hond met een maagtorsie is rusteloos, zal proberen te braken zonder dat er iets terugkomt, zal veel kwijlen, jankt, heeft een opgezette buik (vooral aan zijn linkerkant, vlak achter de ribben), heeft pijn (en kan daardoor in vreemde houdingen gaan staan of liggen), wordt zwak, ademt snel, heeft een snelle hartslag ...
Honden die na het eten mochten spelen of langs het hek mochten rennen, hadden een significant kleiner risico op een maagtorsie. (Pipan, 2000) Het vermijden van beweging rond het eten is heel lang geadviseerd, maar dit blijkt juist het risico op een maagtorsie te vergroten bij grote rassen (niet in giant rassen).
Bij bepaalde hondenrassen zien we vaker een maagtorsie, bij andere hondenrassen zelden of nooit. Een aantal rassen waarbij een maagtorsie voorkomt en de kans op een maagtorsie zijn: Duitse Dog (36,7%), Konings Poedel (25,3%), Ierse Setter (24,9%), Weimaraner (19,1%), Rottweiler (3,9%).
Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Kleine en middelgrote rassen: tweemaal per dag voeren
Alle kleine en middelgrote rassen voer je tweemaal per dag. Je geeft dus 's morgens en 's avonds te eten. Bereken van tevoren wat de hond dagelijks aan voeding mag hebben. Dit mag zeker niet teveel zijn, anders wordt het dier te dik.
Appel. Als je jouw hond fruit wilt geven, zijn appels een goede optie. In appels zitten namelijk antioxidanten, vezels, vitamine A en vitamine C. Behalve de gezonde eigenschappen van appels, zijn ze voor veel honden ook nog eens leuk om op te eten: door de knapperige structuur kunnen ze er lekker op kauwen.