Ja!Gekookte aardappelen kunnen in de magnetron, net als ander voedsel. Ze zullen sneller gaar zijn dan gewone aardappelen omdat ze geen water absorberen zoals rauwe aardappelen doen. Ze zullen echter pas goed smaken als ze gekookt zijn.
Laat de aardappelen eventueel even in koud water staan waardoor ze wat steviger worden. Leg ze met aanhangend vocht naast elkaar in een ondiepe magnetronschaal. Dek de schaal af met een deksel of magnetronfolie. Zet de schaal in de magnetron, 6-7 min.
Dan hebben we een handige tip voor je! Verwarm je oven voor op 100 graden. Zodra je je aardappeltjes gebakken hebt en ze zijn helemaal klaar, schep je de aardappeltjes in een ovenschaal. Zet de aardappeltjes in de oven en laat ze net zo lang in de oven staan totdat je vlees en de groenten klaar zijn.
Wat kan niet in de magnetron? Eten met een schil eromheen kan niet altijd opgewarmd worden in de magnetron. De schil zorgt er namelijk voor dat de warmte niet kan ontsnappen, waardoor het eten als het ware ontploft. Denk dan bijvoorbeeld aan eieren en druiven.
Aardappelen. Aardappelen opwarmen hoeft niet schadelijk te zijn, maar je moet er wel op letten dat je je restjes zo snel mogelijk na de eerste kookbeurt in een luchtdicht doosje in de koelkast zet. Doe je dat niet, dan krijgen bacteriën die botulisme in de hand werken de kans om zich te vermenigvuldigen.
Hoewel sommigen botulisme hebben gekregen na het eten van gebakken aardappelen, is het onjuist dat aardappelen helemaal niet opgewarmd mogen worden. Restjes kunnen gewoon opnieuw verwarmd worden.
Leg ze met ruim aanhangend vocht naast elkaar in een ondiepe magnetronschaal. Dek de schaal af met een deksel of magnetronfolie. Zet de schaal in de magnetron, 6 - 7 minuten op 800 Watt. (aardappelen die nog gebakken moeten worden 4 - 5 minuten).
Bereiden van vlees, eiergerechten, doorkoken van bijvoorbeeld soep of vlees in saus en snel ontdooien. Ontdooien, stoven en sudderen. Warmhouden van gerechten, zacht maken van boter en ijs, langzaam ontdooien en ontdooien van gevoelige producten, zoals vis.
"Sommige groenten warm je inderdaad best niet teveel op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten het meest nitraat en dat is een stof die omgezet kan worden in nitriet. En net dàt nitriet is gevaarlijk voor de gezondheid."
Gekookte aardappelen kan je tot 3 dagen bewaren in de koelkast. Stop de aardappelen in een potje en dek af.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
U kunt gekookte aardappelen warm houden door tussen pan en deksel een theedoek te leggen, deze houdt de warmte tegen en vangt de damp op, waardoor ze droog blijven. Natuurlijk moet dit na het afgieten.
Belangrijk om te onthouden: je kan altijd meer tijd geven, nooit minder. Begin dus met 3 à 4 minuten en prik er met je vork in. Als je zonder moeite tot in het midden kan prikken, is de aardappel klaar.
Schil je de aardappelen alvast voor een andere dag? Bewaar de geschilde (en gesneden) aardappelen in een afsluitbaar bakje en vul deze verder met flink water zodat ze helemaal onder staan. Deksel erop en klaar!
De bakjes die magnetron bestendig zijn worden vaak aangegeven met de tekst microwave safe (magnetron geschikt) of door middel van een rechthoekig symbool met 3 golfjes erdoor: Verpakkingssymbolen voor magnetron, vaatwasser, invries en voedselveilig.
Wist u dat brood bij ontdooien in de magnetron in de plastic zak moet blijven zitten? Bij het ontdooien in de magnetron het brood in de plastic zak laten zitten, om sterke uitdroging te voorkomen. Zorg er tevens voor dat het brood niet opgewarmd word.
Leg de gesneden bloemkoolroosjes in een magnetronbestendige schaal en voeg het water toe. Dek af met een passend deksel, een bord dat de schaal afsluit of huishoudfolie (die de bloemkool niet raakt). Kook op hoog gedurende 8-10 minuten en controleer je bloemkoolroosjes.
Doe de 'gewone' voorverpakte krieltjes voordat ze de pan in gaan een paar minuten in de magnetron. Dit kan vaak door wat gaatjes te prikken in de verpakking of door ze in een magnetron bakje te doen met een klein beetje water. Zet ze ongeveer 5 minuutjes in de magnetron en bak ze daarna krokant in de pan.
Magnetron (700 Watt): doe 200 gram sperziebonen met een laagje water in een afgedekte, voor de magnetron geschikte schaal en verwarm 7 minuten. Schep de sperziebonen halverwege de kooktijd even om.
Het opwarmen van eten in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron. Een magnetron verhit het eten met ongevaarlijke elektromagnetische straling. Dit zet vochtdeeltjes in het eten in beweging en door wrijving komt warmte vrij.
Sommige groenten warm je best niet voor een tweede keer op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet. Nitriet is een acuut gif en bindt zich met ons bloed, waardoor het bloed minder zuurstof kan vervoeren.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.