Van 1 kg ongepelde garnalen hou je ongeveer 330 gram gepelde garnalen over. En van de garnaalpellen maak je de geurigste bisques en heerlijkste sauzen.
Van 1 kg ongepelde garnalen hou je ongeveer 330 garnalen over. Van de pellen maak je de geurigste bisques en sauzen.
De gemiddelde prijs voor een kilo garnalen komt hiermee op EUR 2,56.
Een geoefende hand doet ongeveer een uur over het pellen van een kilo grijze garnalen en houdt dan 300 gram over.
Hollandse garnalen: 40-80 gram per persoon
Wanneer je ongepelde Hollandse garnalen als finger food wilt serveren (doen!) bij het aperitief, mag je rekenen op ongeveer 40-80 gram per persoon.
16 tot 20 stuks in een kilo. Netto uitlekgewicht is ca. 800 gram. Mooie rauw gepelde garnalen, kant en klaar.
Hoeveel garnalen je per persoon opdient is afhankelijk van het soort en de grootte. Bij de grotere Argentijnse en roze garnalen zit je met 6 per persoon meestal wel goed. Reken bij Hollandse garnalen op ongeveer 40 tot 80 gram per persoon.
Garnalen kan je ook ongepeld eten
Het is niet de gewoonte, maar het kan. Wij pellen onze garnalen voor we ze eten, maar een deel van de Franse markt eet garnalen soms met pantser en al – alleen ontdaan van de kop. Deze garnalen zijn aan boord gekookt in zeewater waaraan extra keukenzout is toegevoegd.
Het wereldkampioenschap ging door in het Franse Leffrinkhoeke, nabij Duinkerke. Vorig jaar slaagde de kleuterleidster erin om 112 gram grijze garnalen te pellen in 10 minuten. Hoeveel gram ze dit jaar kon pellen, is nog niet geweten. Haar talent om garnalen te pellen, is een gevolg van haar kindertijd.
Nederlandse garnalen uit de Noordzee en de Waddenzee gaan dus in vrachtwagens naar Marokko, om daar gepeld te worden voor iets meer dan één euro per uur. Dezelfde garnaal in Nederland laten pellen zou ongeveer tien keer zo duur zijn in arbeidskosten en dat zou de garnalenprijs meer dan verdubbelen.
De echte Hollandse garnalen kunt u 24/7 kopen bij Vis Winkel Online. U kunt zowel gepelde- als ongepelde garnalen bestellen. Verse garnalen zijn een ware lekkernij.
In de winkel kosten gepelde garnalen nu al tot 70 euro per kilo. Voor een broodje met slechts 50 gram garnalen moet daarom zo 4 euro worden betaald aan de kraam. In 2014 werd er nog in totaal voor 5,5 miljoen kilo aan Hollandse garnalen opgevist. Vorig jaar daalde dat al tot een totale vangst van 3,4 miljoen kilo.
Voor een bakje van 100 gram betalen klanten 2,99 euro. Bij Albert Heijn is dat 4,99 euro. Jumbo vraagt voor een zelfde hoeveelheid 4,83 euro.
Hoe lang kun je garnalen bewaren? Garnalen kun je in de vriezer twee tot drie maanden goud houden. In de koelkast, buiten de koelkast kun je zowel verse als ontdooide garnalen niet bewaren, blijven verse garnalen één tot twee dagen goed. Ontdooide garnalen moet je dezelfde dag gebruiken of eten.
Wout Bru: "een ongepelde garnaal weegt tussen 3 en 4 gram; een gepelde net geen 1 gram".
Van 1 kg ongepelde garnalen hou je ongeveer 330 gram gepelde garnalen over. En van de garnaalpellen maak je de geurigste bisques en heerlijkste sauzen.
Zo verwijder je het darmkanaal van grote garnalen
Plaats de botte kant van een klein mespuntje onder het kanaal. Til voorzichtig op zodat je het kanaal tussen twee vingers kan knijpen. Haal het mes weg, hou de staart recht, en trek voorzichtig het darmkanaal eruit.
De makkelijkste manier om gamba's te pellen, is gewoon met je handen. Buig de kop richting de staart en trek hem los. Buig nu de staart en trek hem ook los van de gamba. Vervolgens verwijder je de pootjes.
Bedorven garnalen zijn te herkennen aan de onaangename geur, verkleuring, en uitgedroogde taaie textuur.
Garnalenpoep. In de garnaal zit het darmkanaal. Kleine garnaaltjes hebben een klein darmpje, dat valt niet zo op, maar grote garnalen hebben een flinke darm die behoorlijk gevuld kan zijn. Zelfs in dure restaurants komt het regelmatig voor dat de kok van je verwacht dat je garnalenpoep eet.
Garnalen bevatten net als vissen en andere schaal- en schelpdieren een hoge dosis vitamine B12, jodium, fosfor en seleen. Daarnaast bevatten garnalen de vitaminen B1, B2, B11, C en D en verschillende mineralen als natrium, calcium, ijzer, magnesium, koper en zink.
Ontdooi de garnalen onder stromend water om ze snel te ontdooien. Leg de garnalen in een vergiet en leg ze onder stromend water. Terwijl het water stroomt, beweeg je de garnalen rond om het water op te nemen. Op deze manier duurt het meestal 5 tot 10 minuten om de garnalen te ontdooien.
De grote Gamba's of Scampi's. Deze laatste waren vroeger alleen uit de diepvries te krijgen maar tegenwoordig ook vers.De Hollandse garnalen zijn het lekkerst. De zilte, pittige garnalensmaak overtreft alle andere soorten.
Bevroren gamba's kun je ook direct verwerken in bijvoorbeeld gerechten zoals curry's of soepen. Ook kun je de bevroren gamba's alvast op stokjes rijgen voor de BBQ. Veel ingevroren gamba's hebben tegenwoordig een 'beschermend' laagje van bevroren water. Als je deze gamba's direct bakt krijg je een hoop vocht in de pan.