Moldavië is een van de goedkoopste landen van Europa. Aan eten en drinken hoef je niet veel uit te geven. Ter indicatie: een halve liter bier op een terrasje kost circa € 0,75, een goede maaltijd is een eenvoudig restaurant € 5,-. Ook hotels en transport zijn relatief goedkoop.
Moldavië is het armste land in Europa, dus voor veel basisbehoeften zoals boodschappen betaal je weinig. Ook bussen en taxi's zijn erg goedkoop. De reiskosten lopen voornamelijk op als je naar het platteland gaat. Daar zijn amper voorzieningen en accommodaties voor toeristen, dus daar betaal je meer.
Per hoofd van de bevolking heeft Moldavië het laagste inkomen van heel Europa en daarnaast heeft het de laagste 'Human Development Index' op het continent. Moldavië is ook het minst bezochte land in Europa door toeristen met slechts 174.000 jaarlijks geregistreerde bezoekers uit het buitenland (2019).
Geel: let op, er zijn veiligheidsrisico's
In Moldavië geldt de noodtoestand. Dit komt door de oorlog in Oekraïne en de komst van grote groepen vluchtelingen. De noodtoestand stelt de Moldavische autoriteiten in staat snel op te treden als de veiligheidssituatie verslechtert.
Moldavië staat bekend als het armste land van Europa. Je vindt in Moldavië veel oude traditionele dorpjes. Het landschap is veelal vlak met veel wijnvelden. In het dorp Cricova in het noorden van Moldavië vind je een van de grootste grotten van de wereld (circa 100 km gangenstelsels).
Moldavië is een van de armste landen van Europa. Mensen verdienen er gemiddeld 175 euro per maand, ongeveer net zo veel als het leefgeld in een Nederlands asielzoekerscentrum.
Moldavië reis
Moldavië is een ongerepte reisbestemming, en herbergt nog veel mooie pareltjes. Het land staat bekend om de wijn en je kan er oude kloosters en andere historische gebouwen bezoeken. Moldavië is een tweetalig land, er wordt zowel Russisch als Roemeens gesproken.
Europese Raad verleent Moldavië status van kandidaat-lidstaat. Tijdens de Europese Raad van 23 juni 2022 hebben de EU-leiders Moldavië de status van kandidaat-lidstaat verleend.
Moldova heeft door haar ligging een landklimaat met strenge winters en warme zomers. Het heeft geen uitgang naar zee en nauwelijks grondstoffen. Het is grotendeels een traditionele samenleving, 98% van de bevolking is gelovig, d.w.z. Roemeens-orthodox of Russisch-orthodox.
De bekendste Moldavische maaltijd is mamaliga of polenta, een maismeel pap. Het staat op tafel naast de stoofpotten en het vlees. Het wordt gegarneerd met brinza, zure room en soms gebakken ei of roerei. Als dessert is er vers fruit: appels, peren, perziken, abrikozen, kersen en druiven.
Vereisten voor een toeristenvisum voor Moldavië voor Nederlandse paspoorthouders. Geen visum benodigd voor een verblijf van maximaal 90 dagen per 180 dagen. De reiziger moet: In het bezit zijn van een paspoort met een geldigheid van minstens zes maanden bij inreis, met minimaal één lege visumpagina.
Transnistrië
Het wordt door geen enkel land erkend, maar wordt politiek en financieel gesteund door Rusland. In 1990, na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, verklaarde Moldavië zichzelf onafhankelijk.
De Republiek Moldavië is een land in Oost-Europa. Het land ligt tussen Roemenië en Oekraïne. Het land heeft zijn naam te danken aan het vorstendom Moldavië dat tussen de Karpaten en de Snjestr lag. Een tijd lang stond het onder Turkse invloed, tot in 1812 het Ottomaanse Rijk en het Russische Rijk een verdrag sloten.
Geschiedenis Moldavië
In 1812 werd de vazalstaat Moldavië afgestaan aan het Russische Rijk en heette het nu Bessarabië. Sinds die tijd begonnen Russen het gebied te bevolken.
Moldavië heeft een klein en zwak leger
"Zo'n drieduizend man groot is het leger, vooral infanteristen. En deels zijn het geen beroepssoldaten, maar dienstplichtigen.
Een van de redenen kan zijn dat het land geen bergen heeft. De diversiteit van Moldavië. Het noorden is wel heuvelachtig, maar het hoogste punt is slechts 430 meter. Het land behoort tot de armste van Europa.
Ben je van plan om een rondreis door Montenegro te gaan maken dan mogen deze plaatsen en bezienswaardigheden zeker niet ontbreken op je lijstje: Zabljak, de Tara-Kloof, Rijeka, het Meer van Skadar, de Baai van Kotor, Bijelo Polje, het meer van Plav en natuurlijk de verschillende nationale parken.
De lijst wordt aangevoerd door Finland, Zweden en Denemarken, waar meer verdiend wordt dan 2.500 euro. Denemarken staat op voorsprong met een gemiddelde van maar liefst 3.270 euro netto per maand. Luxemburg staat daar vlak achter, met 3.159 euro. Het gaat hier om het vergelijken van het nettoloon, dus na belastingen.
Het land met het hoogste salaris? Dat is Zwitserland. Daar verdienen de inwoners gemiddeld tussen de 2.885 en de 9.770 euro.
Het gemiddeld netto persoonlijk inkomen van mannen van 18 jaar en ouder lag in 2021 op 2.095 euro, dat van vrouwen op 1.665 euro.