Als je hond overprikkeld is geraakt, neem hem of haar dan mee naar huis. Als dat niet kan, zorg dan voor een andere rustige plek, waar je hond zich prettig en veilig voelt. Zorg voor een bekend kleed of hondenkussen. Zorg in ieder geval voor afstand tussen hetgeen waar je hond van overprikkeld raakte en de hond zelf.
Wanneer uw hond last heeft van reisziekte, is er ook vaak sprake van angstig gedrag. Denk aan rusteloosheid en trillen. Dit kan al beginnen zodra uw hond de auto of de reiskennel ziet. Of de angst voor de misselijkheid komt, of juist andersom – dat misselijkheid tot angstig gedrag leidt, is moeilijk te achterhalen.
Benzodiazepinen dempen emoties en werken daardoor kalmerend als u angstig of gespannen bent. Hierdoor verminderen ook de lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, buikpijn, trillen en transpireren, die vaak met angst en spanning gepaard gaan. Benzodiazepinen zijn vooral effectief bij min of meer chronische angst.
Stil krijgen
Eén manier om uw hond een "wees stil"-commando te leren is om hem, elke keer wanneer hij blaft, het zwijgen op te leggen of af te leiden. Gebruik iets dat een hard geluid maakt, zoals een blik vol met munten, om zo zijn aandacht te krijgen, om hem vervolgens een stevig "wees stil"-commando te geven.
De reden dat je hond niet in de auto wil, kan bijvoorbeeld zijn: Je hond heeft het nooit geleerd en vindt het (dus) nog spannend. Hij heeft er een slechte ervaring mee opgedaan. Het maakt hem misselijk ofwel wagenziek.
Net als mensen, gaan honden vaak trillen wanneer ze bang zijn. Dit komt door de adrenaline die door de bloedvaten gepompt wordt. Denk je dat je hond bang is? Probeer hem dan te troosten, en zorg voor afleiding.
Stress kan verschillende oorzaken hebben. Vaak brengen mensen de hond in een stressvolle situatie, bijvoorbeeld door lawaai of verkeer. De ene hond heeft hier echter meer last van dan de andere. Dit heeft onder andere te maken met genetische aanleg en ervaringen die de hond heeft opgedaan.
Beeft, trilt of bibbert je hond en je hond is niet nat of koud geworden, dan komt dit beven, trillen en bibberen waarschijnlijk door de stress. Vuurwerk, reizen, kennels of een andere omgeving zijn hier flinke boosdoeners, je hond zal zich het liefst willen verstoppen.
Honden likken hun soortgenoten als teken van onderdanigheid en zo krijgt het baasje, als hoofd van de roedel, vaak een gepaste tongzoen. De helft van de Nederlandse hondenbezitters kan zo'n kus wel waarderen en laat zich door hun hond in het gezicht likken.
Hoewel honden niet verplicht vast hoeven te zitten, kan een 'losse' hond voor onveilige situaties zorgen tijdens het rijden. Veilig vervoer verkleint de kans op letsel voor inzittenden, hond én andere weggebruikers. De beste optie is een stalen, gezekerde autobench in de kofferbak.
Wanneer dit moment is verschilt enorm per hond. Zo kan het zijn dat je hond al iets rustiger wordt bij een leeftijd tussen de 6 en 9 maanden. Wanneer je hond volwassen is, dit is tussen de 1 en 2 jaar, zie je vaak dat de grote hoeveelheid puppy energie is verdwenen.
Zij adviseren mensen die een hond in een afgesloten, hete auto zien zitten om altijd de politie te bellen via nummer 0900-8844. Als de politie u niet verder kan helpen, kunt u ook 144 bellen. Dit is het landelijke alarmnummer van de Dierenbescherming.
Een hond kan gaan hijgen of zwaar gaan ademen doordat het lichaam te weinig zuurstof krijgt. Een hond met problemen met de zuurstofvoorziening zal ook sneller ademen in rust, dus als de hond slaapt. Normaliter ademt een hond in rust minder dan 30 maal per minuut (ongeacht de grootte van de hond).
De hond wilt aandacht
Een hond die veel trilt en vervolgens aandacht van zijn baasje krijgt, kan dit in zijn voordeel gaan gebruiken. Wanneer je vermoedt dat dit de oorzaak van het trillen is, is er dus niets aan de hand. Maar het is wel verstandig om dit verschijnsel zo snel mogelijk af te leren.
Hoofdschudden is voor honden normaal gedrag. Omdat honden geen vingers en duimen hebben , schudden ze instinctief hun kop om ongemak, jeuk of irritaties te verhelpen. Hoofdschudden is een effectieve manier om water, vuil of insecten uit de gehoorgang te verwijderen.
Waarom gaat je hond achter fietsers aan? Jagen of ergens achteraan rennen bezorgt jouw hond adrenaline, hierdoor geeft dit gedrag jouw hond een lekker gevoel. Met andere woorden: het gedrag is voor jouw hond zelfbelonend. Dit is waarom je hond het gedrag blijft herhalen en mogelijk wordt het met de tijd juist erger.
In veel gevallen speelt er namelijk iets anders… De hond voelde zich ooit bedreigd en is daarom beginnen doen wat hij doet. Het is dus zeker niet altijd najagen, maar eerder het “WEGJAGEN” van een bedreigende prikkel. Misschien denk je nu: “Tjah, wat maakt het uit hoe we het noemen?”.
Dit doe je door de hond naast de auto te laten zitten, en de deur open te doen. Welke deur je opent, hangt er vanaf waar je de hond wilt leren in de auto te stappen. Laat de hond rustig in de auto, en geef hem de tijd om te wennen. Een puppy die nog niet zelf de auto in kan springen, zul je op moeten tillen.
Wanneer jouw hond blaft kan je hem afleiden door hem te laten zitten, liggen, een pootje te geven etc. Hierbij leidt je de focus weg van de prikkel en zal jouw hond zich meer op jou richten, waardoor je meer controle krijgt over de situatie.
Meld de overlast dan bij de gemeente en bel de politie of de wijkagent. De notitie bij de politie, kun je later als bewijs gebruiken. Is er sprake van verwaarlozing en/of mishandeling van de hond(en), bel dan de dierenpolitie.
Als je hond bijvoorbeeld tegen mensen blaft als ze hem tegemoet komen, betekent dat vaak dat hij jou wil beschermen en verdedigen. Als hij blaft als je het huis verlaat betekent het dat je hond zich verveelt of dat hij bang is en niet alleen wil zijn.