Sproetjes ontstaan rond je derde tot vijfde jaar. Tot de jongvolwassen leeftijd worden het er steeds meer.
Sproeten ontstaan vaak al op jonge leeftijd maar in de loop der jaren kunnen er onder invloed van zonlicht steeds meer ontstaan. De zon is de grootste uitlokkende factor van deze bruine vlekjes.
Sproeten zijn te herkennen als kleine vlekjes op de huid die door de zon wordt beschenen. Ze komen dus voornamelijk voor op het gelaat, bovenrug en de bovenarmen. Sproeten zijn vaak licht tot donkerbruin gekleurd en hebben een scherp begrensde rond of ovale vorm. Tevens zijn sproeten ongeveer 2 tot 4 millimeter groot.
Nee, dat bestaat niet.Niemand heeft bij zijn geboorte sproeten. Die ontstaan later door blootstelling aan de zon. Sproeten zijn ophopingen van melanine, een stofje dat verantwoordelijk is voor de kleur van je ogen, haren en huid.
Sproeten zijn vaak erfelijk bepaald en ontstaan op jonge leeftijd. Niemand wordt er mee geboren maar kinderen krijgen ze in hun jongere jaren onder invloed van de zon. Vaak komen sproetjes voor bij mensen met een licht huidtype.
Sproeten kunnen goed verwijderd worden omdat deze meestal vrij oppervlakkig op de huid aanwezig zijn. Laserbehandeling is mogelijk op alle lichaamsdelen waar de sproeten zich bevinden. Meestal bevinden de sproeten zich op plekken die het meest zijn blootgesteld aan de zon.
Over het algemeen zijn er twee soorten sproeten: gewone sproeten die komen en weer verdwijnen en ouderdomsvlekken die op de huid blijven. De gewone sproet verschijnt op de plaatsen waar de huid het meest wordt blootgesteld aan de zon in de zomermaanden - dat wil zeggen op de rug van de neus, wangen en armen.
Sproeten komen voor op het gezicht en andere lichaamsdelen die in de zon komen. Sproeten ontstaan dan doordat de huid in aanraking komt met UV-straling in zonlicht. Door de zon gaat de huid meer pigment aanmaken, wat zich uit in kleine, bruine vlekjes. Sproetjes zijn ergelijk en goedaardig.
Sproeten kunnen worden voorkomen door de huid goed te beschermen tegen de zon (insmeren met zonnebrandcrèmes). Vooral bij kinderen is dat verstandig. Tegenwoordig doet men wat minder paniekerig over de schadelijke effecten van de zon, zonlicht heeft ook vele positieve effecten.
het allel voor een donkere huid is dominant over het allel voor een lichte huid. Je kan ook zeggen; het allel voor een lichte huid is recessief ten opzichte van het allel voor een donkere huid. In de erfelijkheid geef je erfelijke eigenschappen en de daarbij behorende allelen aan met een letter.
Wat zijn sproeten on hoe ontstaan ze? Sproeten zijn kleine extra pigmentatieplekjes op de huid die bestaan uit melanine, het hormoon dat de kleur van je huid bepaalt. Sproeten zijn bruin of lichtbruin, zijn soms maar een enkele vlek, maar het is vaker zo dat er meerdere vlekjes bij elkaar zitten.
Hoeveel sproeten je krijgt hangt ook af van hoe je met je huid omgaat. Hoe meer jouw huid verbrandt door de zon, hoe meer sproeten je kunt ontwikkelen. Deze zomersproeten vervagen vaak zodra de huid niet meer continu aan zonlicht wordt blootgesteld.
Sproeten komen het meeste voor bij mensen met een lichte huid en licht haar. Vooral roodharigen hebben vaak deze vlekjes. Maar liefst 80% van de redheads heeft sproeten.
Hoe zien sproeten eruit ? Sproeten zien we reeds op vroege kinderleeftijd. We vinden op zon beschenen huiddelen vooral op het gelaat, bovenrug en bovenarmen scherp begrensde ronde, ovale of grillig gevormde licht- tot donker bruine egaal gekleurde vlekken.
De zon. Sproeten zijn bruine vlekken op de huid die regelmatig aan de zon worden blootgesteld, ze voelen glad aan en zijn, in tegenstelling tot moedervlekken, niet verheven vanaf het huidoppervlak. De kleur van zomersproeten wordt veroorzaakt door een pigment dat melanine heet.
Sproeten zijn genetisch bepaald. Heeft iemand in je familie sproeten? Dan is de kans groot dat je ze ook hebt gekregen. Verder hebben mensen met een bleke huid en een lichte haarkleur (blond, rossig) meer kans op sproetvorming dan mensen met donker haar.
In tegenstelling tot echte tatoeages waarbij inkt wordt gebruikt, gebruiken de PMU stylistes hier hetzelfde pigment dat wordt gebruikt voor Powder Brows, waardoor de sproeten niet permanent zullen zijn, maar na verloop van tijd zullen vervagen, tot wel drie tot vier jaar houdbaar, afhankelijk van je huid en levensstijl ...
In de lente komen ze inderdaad weer terug. Dat komt doordat sproeten ontstaan na blootstelling aan de zon. Zodra de huid in aanraking komt met de zon, neemt de aanmaak van pigment in de basale laag van de opperhuid toe en worden sproeten zichtbaar.”
Wat is de oorzaak van sproeten? Sproeten ontstaan omdat de pigmentcellen in de huid als reactie op zonlicht pigment gaan te maken. Sproeten ontstaan daarom vooral in de zomer, en in de winter trekken ze weer weg. Tevens kan het een genetische oorsprong hebben.
Ultraviolette straling
De zon zorgt ervoor dat er meer opeenhopingen ontstaan van het stofje melanine en daardoor ontstaan er dus sproeten. Of jij wel of geen zomersproetjes krijgt, is genetisch bepaald.
Je kunt de productie van meer sproeten op een veilige manier voorkomen. Niet alleen door uit de zon te blijven, maar ook uit de hitte. Wanneer de huid wordt blootgesteld aan hitte van de zon, hot yoga en sauna's veroorzaakt dit melanine-activiteit. Dit resulteert uiteindelijk in donkerdere sproeten.
Sproeten zijn kleine opeenstapelingen van pigment (melanine). Zodra je huid wordt blootgesteld aan de zon, wordt het pigment niet egaal verdeeld en daardoor ontstaan er een soort van 'klontjes'. Het is genetisch bepaald hoeveel sproeten iemand heeft en vooral mensen met rood haar hebben veel sproeten.
Moedervlekken, ook wel bekend als melanocytaire naevi, zijn in wezen ophopingen van pigmentcellen in de huid en worden meestal als goedaardig beschouwd. Sproeten, in de medische wereld bekend als efeliden, zijn ook goedaardige vlekken en worden voornamelijk veroorzaakt door blootstelling aan de zon.
Citroen is goed tegen pigmentvlekken
Een ouderwetse en gemakkelijke oplossing: citroen smeren op de huid met pigmentvlekken. Het doel is de huid te bleken, zodat deze weer egaal wordt.