Draadloos opladen, ook wel inductief opladen genoemd, is een praktische, kabelvrije manier om uw elektronische apparaten op te laden. Er zijn twee dingen voor nodig: Een lader, doorgaans in de vorm van een puck, een matje of een standaard, die verbinding maakt met een voedingsbron.
Qi (spreek uit als 'chi') werkt via inductie, waarbij elektrische spanning wordt opgewekt via magnetisme. Je hebt een Qi-oplader nodig, die je met een usb-kabel en een stekker met een stopcontact verbindt. Zo wordt de oplader van stroom voorzien.
Bijna alle nieuwe smartphones bezitten al een ingebouwde Qi ontvanger. Qi is de standaard voor draadloos opladen. Deze telefoons zijn direct te gebruiken met een draadloze oplader. Sommige (oudere) smartphones kunnen ook gebruikt dit kan door middel van een speciale achterkant of draadloze laadpatch.
Met draadloos laden wordt een toestel voorzien van stroom, zonder dat het toestel en de oplader met elkaar in verbinding zijn door een oplaadkabel. Het toestel wordt direct opgeladen, zodra het contact maakt met de wireless charger.
Bij draadloos opladen wordt stroom naar elektromagnetische inductievelden gestuurd. Een stekker of adapter is dus niet nodig! Het enige wat u nodig heeft, is een Qi laadstation en een telefoon die draadloos kan opladen.
Kan ik een oplader alsmaar in het stopcontact laten zitten? Als er geen apparaat meer op is aangesloten, kun je de oplader beter loshalen. Als de oplader in het stopcontact blijft zitten, verbruikt hij nog steeds wat energie. Dit noemen we ook wel sluipverbruik.
Als je smartphone scheef op de lader ligt, laadt je toestel niet op. In je draadloze oplader zit een laadspoel, een metalen cirkel met een doorsnede van ongeveer 4 centimeter. In je smartphone zit ook zo'n spoel. Alleen wanneer die 2 spoelen precies op elkaar liggen, begint je smartphone draadloos te laden.
Wanneer je de batterij van je smartphone niet met een gewone oplaadkabel oplaadt, maar je telefoon simpelweg op een oplaadstation legt, ben je draadloos aan het opladen. De technologie achter het draadloos opladen is elektromagnetische inductie.
Hoe veilig zijn draadloze laders nu echt? Het is volkomen veilig om dicht bij een draadloze lader te zijn. U kunt uw telefoon dus gewoon op uw nachtkastje opladen terwijl u slaapt of naast u op uw bureau terwijl u werkt.
De iPhone heeft een ingebouwde draadloze oplaadfunctie waarmee het apparaat op een eenvoudige en intuïtieve manier kan worden opgeladen. Uw iPhone werkt met Qi-gecertificeerde opladers die beschikbaar zijn als accessoires en in auto's, cafés, hotels, luchthavens en meubilair.
Met Wireless PowerShare kan je je apparaat opladen met behulp van een ander apparaat met Qi-ondersteuning, zonder dat je een oplader nodig hebt. Je kan ook twee apparaten tegelijk opladen met slechts één lader.
De draadloze oplader bevat een zogeheten spoel die een elektromagnetisch veld afgeeft. De iPhone heeft een vergelijkbare spoel die de energie uit het elektromagnetisch veld absorbeert. De opgenomen energie wordt omgezet in elektriciteit, waardoor de iPhone draadloos opgeladen wordt.
Draadloos opladen komt in de techwereld met name voor via de Qi-standaard (je spreekt uit 'chi'). Deze standaard voor draadloos opladen wordt door alle grote fabrikanten gebruikt, zoals Samsung, HTC en LG. De Qi-oplaadstandaard maakt gebruik van inductie, waarbij elektrische spanning wordt opgewerkt met magnetisme.
Bij Qi opladen wordt er gebruik gemaakt van inductieladen. Je hebt een hiervoor een Qi-oplader nodig welke stroom kan geven en een telefoon of tablet welke stroom kan ontvangen. Zodra je een telefoon of tablet op de lader legt en beide Qi ondersteunen laadt je telefoon of tablet dus direct op.
Met een inductielader kun je de telefoon draadloos opladen. De telefoon moet wel geschikt zijn voor inductieladen. Opladen met inductie gebeurt normaliter met de universele Qi technologie. Om te laden met een inductielader leg je je mobiele telefoon op een basisstation.
Een powerbank is een draagbare oplader waarmee je je smartphone, tablet en soms zelfs je laptop oplaadt. Handig voor onderweg, omdat er dan geen stopcontact in de buurt is om je apparaat op te laden.
Laad meerdere keren per dag kort op
Het tegenovergestelde is eerder waar: hoe vaker je toestel volledig vol of leeg laat lopen, hoe sneller de accu slijt. Het is beter om de batterij meerdere keren per dag kort op te laden. Idealiter schommelt het accupercentage continu tussen 20 en 80 procent.
Snel draadloos opladen
Met de juiste snellader voor Apple of Samsung duurt het geen 4 uur, maar 2 uur om je batterij helemaal op te laden. OnePlus heeft draadloze opladers waarmee je je toestel in 40 minuten helemaal oplaadt.
Kun je een telefoon met hoesje draadloos opladen? De meeste telefoonhoesjes zijn tegenwoordig gemaakt van leer of kunststof (zoals TPU). Deze materialen blokkeren geen draadloze signalen, waardoor je een telefoon met hoesje in vrijwel alle gevallen probleemloos kunt opladen.
Zorg ervoor dat alles volledig bedekt is met rijst en zet de bak in de buurt van een warme plek. En wachten maar. Verberne raadt aan de bak zeker 24 uur te laten staan, zonder aan te raken. Daarna kun je je smartphone weer in elkaar zetten en aan doen.
Sinds de Samsung S6 zijn alle telefoons uit de Galaxy S en de Galaxy Note reeksen draadloos oplaadbaar. Tussen bijvoorbeeld je S22 draadloos opladen of je S21 draadloos opladen zit verder geen verschil. Ook de opvouwbare Samsung Samsung Galaxy Z Flip 3, Z Fold 3, Z Flip 4 en Z Fold 4 laad je draadloos op.
Als de batterij te warm wordt, kan de software het opladen boven de 80 procent beperken om de levensduur van de batterij te verlengen. Uw iPhone zal opnieuw opladen als de temperatuur is gedaald. Probeer uw iPhone en oplader naar een koelere plek te verplaatsen.
Als je iPhone stopt met opladen bij 80% dan is dat door een nieuwe instelling 'Geoptimaliseerd opladen' die vanaf ISO 13 beschikbaar is. Daardoor laadt de telefoon niet automatische op tot 100% om de levensduur van de batterij te verlengen.