Dat zijn de extra vakantiedagen die werknemers in de zorgsector na hun vijfenveertigste krijgen. Het systeem van de rimpeldagen werd in 2000 ingevoerd om ervoor te zorgen dat de oudere personeelsleden hun zware beroep zouden volhouden tot hun pensioen.
De “rimpeldagen” werden in de jaren '90 afgedwongen door de Witte Woede. Het is een maatregel die het voor oudere werknemers in de zorgsector mogelijk moet maken om aan de slag te blijven. Vanaf 45 jaar heb je recht op één extra dag verlof per maand, vanaf 50 jaar op twee dagen en vanaf 55 jaar op drie dagen.
Wie komt in aanmerking voor ADV-dagen? Psychologen, orthopedagogen en pedagogen tewerkgesteld in de zorgunits of geïntegreerd in het therapeutisch programma.
Medewerkers in de zorg krijgen momenteel extra vakantiedagen op het einde van hun loopbaan. Dat 'einde' van de loopbaan begint al op 45 jaar. Op die leeftijd krijgt een zorgmedewerker 12 extra verlofdagen per jaar. Daarna loopt dat aantal geleidelijk op tot 36 extra dagen vanaf 55 jaar.
Als verpleegkundige heb je recht op 12 ADV-dagen vanaf 45 jaar, op 24 dagen vanaf 50 jaar en op 36 dagen vanaf 55 jaar.
1. Onderwijs. Het zal je niet verbazen dat onderwijzers (schoolmeesters en -juffen, leerkrachten en professoren) de meeste vrije dagen genieten. Op jaarbasis gaat het om een indrukwekkende 57 vakantiedagen.
Dat het onderwijs de sector is met het grootste aantal officiële vakantiedagen is bekend.
Dat zijn de extra vakantiedagen die werknemers in de zorgsector na hun vijfenveertigste krijgen. Het systeem van de rimpeldagen werd in 2000 ingevoerd om ervoor te zorgen dat de oudere personeelsleden hun zware beroep zouden volhouden tot hun pensioen.
In de wet zijn extra vrije dagen voor oudere werknemers niet geregeld. Ook is in de wet niet bepaald dat je vanaf een bepaalde leeftijd geen overwerk, nachtdienst of consignatie meer hoeft te doen.
7. Voor werknemers, met een deeltijd dienstverband tot maximaal 20 uur gemiddeld per week, wordt op verzoek van de werknemer in overleg één vaste roostervrije dag per kalenderweek vastgesteld. Per zeven dagen wordt een werknemer maximaal vijf dagen ingeroosterd, tenzij met de werknemer anders is overeengekomen.
Je arbeidsreglement bevat wellicht de opnameregels. Maar let er wel op dat je bij langdurige afwezigheid – bij het jaareinde – de niet genomen adv-dagen uitbetaalt.
Wie komt in aanmerking voor VAP-dagen? VAP-dagen kunnen aangevraagd worden voor niet-gesubsidieerde werknemers binnen het (buitengewoon) basisonderwijs, (buitengewoon) secundair onderwijs, CVO's en internaten. Werknemers van de hogescholen komen niet in aanmerking.
Parttimers. Een parttimer heeft in principe relatief gezien evenveel ADV/ATV-dagen als een fulltimer. Stel dat iemand 20 in plaats van 40 uur werkt dan heeft deze werknemer in plaats van bijvoorbeeld 12 ADV/ATV-dagen recht op 6 ADV/ATV-dagen.
Medewerkers die meer dan 38 uur per week presteren hebben recht op inhaalrustdagen, ook bekend als ADV-dagen. Een medewerker die 40 uur per week werkt en dus 8 uur per maand meer werkt, heeft recht op 12 betaalde dagen inhaalrust op jaarbasis. Deze dagen moeten voor het einde van het jaar worden opgenomen.
Opnemen van vakantie- en verlofrechten: altijd in uren
Een werknemer met een voltijd dienstverband werkt gemiddeld 36 uur per week. Bij een gelijk over de week verdeelde vijfdaagse werkweek heeft één werk/vakantiedag derhalve een waarde 7,2 uur.
Een medewerker bouwt arbeidsduurverkorting op door meer uren te werken dan in het arbeidscontract is vastgelegd. Om een voorbeeld te geven: stel een medewerker heeft 38 vaste uren in het contract staan, maar werkt in werkelijkheid 40 uur per week, dan bouwt de medewerker 2 ADV-uren per week op.
Voor werknemers die binnenkort met pensioen gaan, gelden er eigenlijk geen specifieke regels inzake de opname van hun vakantiedagen. Het is dus niet verplicht dat werknemers alle verlofdagen nog opnemen voor het pensioen, maar dit kan wel indien u als werkgever hiermee akkoord gaat.
In de cao worden aan oudere werknemers naast de reguliere vakantiedagen ook vakantiedagen toegekend op grond van het bereiken of bereikt hebben van een bepaalde leeftijd, de zgn. leeftijdsdagen. Deze leeftijdsdagen worden ook wel aangeduid als seniorendagen of seniorenverlof.
In de jaren '80 is het fenomeen “seniorendagen” geïntroduceerd. Het doel was om door het invoeren van deze extra verlofdagen de belastbaarheid van oudere medewerkers te vergroten, waardoor ze langer aan het werk kunnen blijven. Tegelijkertijd creëerde dit ruimte voor extra werkgelegenheid, waar veel behoefte aan was.
Volgens de algemene regel moet u sinds het begin van uw loopbaan minstens 25 jaar beroepsverleden als loontrekkende hebben om recht te hebben op tijdskrediet landingsbaan bij uw werkgever en op onderbrekingsuitkeringen van de RVA.
55-plussers met 20 jaar beroepservaring kunnen halftijds of vier vijfde tijdskrediet nemen met een hogere uitkering. De zogenaamde landingsbaan. Dit systeem biedt heel wat voordelen: het is mogelijk tot de pensioenleeftijd, het is volledig gelijkgesteld voor het pensioen en je krijgt dus een verhoogde uitkering.
Definitie. Een zachte landingsbaan betekent dat de werkgever op een gunstige wijze (vrij van sociale bijdragen) een compenserende vergoeding kan toekennen aan zijn oudere werknemer. Dit omwille van het loonverlies door de overschakeling naar een minder belastende arbeidsinvulling.
Met een wettelijk verplichte hoeveelheid van 20 vakantiedagen per jaar en een landelijke gemiddelde van 24 dagen, doen we het veel slechter dan bijvoorbeeld onze Duitse buren. In Duitsland en Denemarken krijgt men gemiddeld 30 vakantiedagen. Ook in Italië is het goed vertoeven met 28 vrije dagen.
Als een goedbetaalde baan vinden voor jou erg belangrijk is, kun je als laatste kijken of de branche waarin je werkzaam bent jou wel genoeg (salaris) te bieden heeft. Volgens het onderzoek van RTLZ bieden de branches Techniek, ICT, Mondzorg en Bedrijfseconomie de beste (start)salarissen.