Als kanker is uitgezaaid naar de wervels, is de eerste klacht meestal pijn in de rug of de nek. De pijn voelt vaak 'zeurend' aan. Dat betekent dat de pijn niet heel heftig is, maar wel aanhoudt. De pijn kan soms ook aanvoelen alsof er een 'band' om je borst of buik zit, die steeds strakker wordt.
een knobbel in de hals (opgezette klieren) een wondje of zweertje in de keel dat niet vanzelf geneest. veel slijm in de keel, bloed in opgehoest slijm. het gevoel een brok in de keel te hebben, of het gevoel van een dichtgeknepen keel.
Meer dan 50% van de uitzaaiingen in de wervels zijn afkomstig van borst-, long-, of prostaatkanker.
Om te onderzoeken of je al dan niet kanker hebt, gebeurt meestal een biopsie of een punctie.Daarnaast helpen beeldvorming (onderzoeken zoals CT-scan, MRI, echografie) en laboratoriumonderzoek (zoals bloed- of urineonderzoek) je arts om een diagnose te stellen en om de beste behandeling te kiezen.
Ze komen vooral voor in de wervelkolom en zijn vaak uitzaaiingen van prostaatkanker, longkanker, darmkanker of borstkanker. De klachten bij de tumoren in de rug verschillen omdat deze afhankelijk zijn van de plaatsing. Er is bijna altijd sprake van pijn in de rug, aan een specifieke rug- of nekwervel of een ledemaat.
Wervel tumoren (zowel de kwaadaardige uitzaaiingen als de goedaardige werveltumoren) gaan vaak gepaard met (heftige) (rug)pijn, vaak ter plaatse van de wervel waarin het tumorweefsel groeit. Meestal is rugpijn, wat erg veel voorkomt, echter niet het gevolg van een tumor.
Chronische kankerpijn wordt ook aanhoudende pijn genoemd en is altijd aanwezig. Naast aanhoudende pijn kunt u ook last hebben van doorbraakpijn bij kanker. Doorbraakpijn is pijn die vaak plotseling opkomt en snel weer verdwijnt of minder wordt. Het is pijn die boven op pijn komt die u al langer heeft (chronische pijn).
Als kanker een traumatiserende ervaring is
Niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal. Veel mensen voelen zich angstig en onzeker. Maar als deze gevoelens na verloop van tijd niet overgaan, misschien zelfs erger worden of het dagelijks leven belemmeren, kan er meer aan de hand zijn.
Kanker ontstaat vaak zonder dat je het in de gaten hebt. Gelukkig is het in sommige gevallen mogelijk om de ziekte op tijd op te merken. Dat vergroot de kans op een succesvolle behandeling. Daarom werkt KWF aan manieren om kanker beter en eerder op te sporen.
Dor spanning, een verkeerde houding of overbelasting kunnen de nekklachten ontstaan. Daarnaast kan de pijn ook acuut of chronisch zijn. Een zere nek kan je dagelijkse activiteiten sterk belemmeren. Wanneer je langdurig last hebt van nekklachten is het verstandig om nader onderzoek te laten doen.
Een gezwel in de nek bij volwassenen (ouder dan 40 jaar) kan duiden op kanker. Een groot deel van de gezwellen buiten het schildklier- of speekselkliergebied zijn kwaadaardig; vaak gaat het om uitzaaiingen van tumoren op andere plaatsen.
Nekpijn is meestal onschuldig en herstelt spontaan. In de meeste gevallen gaat het om niet-specifieke nekpijn. De pijn verdwijnt spontaan na enkele weken. Nekpijn is na rug- en schouderklachten de meest voorkomende klacht van het bewegingsapparaat.
een opgeblazen gevoel en veel moeten boeren. minder zin om te eten. een moe en lusteloos gevoel. een zeurende pijn boven of midden in je buik of in je rug.
Röntgenfoto's alleen geven geen duidelijk beeld van een mogelijke tumor. Soms zijn meer of andere onderzoeken nodig, zoals een CT-scan, echografie of een MRI. Veel onderzoeken of behandelingen vinden plaats in ons Centrum voor oncologische zorg. Hierin bevindt zich ook de mammazorg (voor afwijkingen in de borst).
Kanker gaat niet altijd gepaard met pijn. In de beginfase van de ziekte heeft ongeveer 30% van de patiënten pijn, in een later stadium gemiddeld 60-80% van de patiënten. De meeste pijn ontstaat als er sprake is van uitzaaiingen. Naast lichamelijke oorzaken spelen ook emoties een rol bij de beleving van pijn.
Benauwdheid, kortademigheid en hoesten. Extreme vermoeidheid, die alleen maar erger wordt. Hevige hoofdpijn, soms gepaard met misselijkheid en braken. Tintelingen, een doof gevoel of helemaal geen gevoel in armen en benen.
De meest voorkomende symptomen bij longkanker zijn: Een hardnekkige prikkelhoest, die langer dan 9 weken aanhoudt. Bloed in het opgehoeste slijm (zonder dat er een aanleiding voor is. Als je bijvoorbeeld steeds je keel schraapt en je keel geïrriteerd raakt, kan er een daardoor een beetje bloed in je slijm zitten).
Veel mensen met alvleesklierkanker hebben last van pijn. Bespreek het altijd met je arts of verpleegkundige als je pijn hebt. Vaak is er iets aan de pijn te doen. Er zijn verschillende behandelingen tegen pijn.
Waar vroeger een stukje weefsel van de tumor nodig was om de cellen te analyseren, kan men nu tumordeeltjes in het bloed zien. Daarom spreekt men van een vloeibare biopsie. De vloeibare biopsie detecteert rondzwervend gemuteerd DNA, dat wordt afgegeven in het bloed door kankercellen.
Het apparaat maakt een serie foto's van het hele lichaam, of van een deel ervan. De foto's zijn in de lengte of in de breedte van het lichaam. Met een MRI-scan kan de arts de mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.
Ja.Met de MRI beelden kunnen de artsen kanker in een vroegtijdig stadium ontdekken. Met een MRI is het niet mogelijk om de spijsverteringsorganen te onderzoeken.