Jaloezieën afstoffen
Met een stofdoek of plumeau veeg je vuil en stof van de dichte jaloezieën. Je kunt dit natuurlijk ook met de stofzuiger doen. Hiervoor kun je het beste gebruik maken van een opzetborstel. Zet de stofzuiger aan en maak met de opzetborstel lange bewegingen over de lamellen.
De jaloezieën stofvrij maken
Om stof van de jaloezieën te vegen, kun je een stofdoekje, Swiffer of plumeau gebruiken. Pak elke jaloezie een voor een vast en veeg het stof er voorzichtig vanaf. Werk je liever met de stofzuiger?
Vul je bad met een sopje van heet water, soda en een scheut ammonia. Haal je luxaflex eraf en laat ze een half uurtje in bad weken. Ga er daarna nog even met een borstel overheen. Het resultaat: brandschone luxaflex, zelfs de touwtjes.
Luxaflex, of jaloezieën, zijn ideaal tegen de zon of om pottenkijkers buiten te houden. Ze worden alleen ook snel stoffig en vies. Op zomerse dagen wanneer de zon te fel wordt en de luxaflex een tandje dichter gaan, valt dit extra op. Tijd om ze eens een schoonmaakbeurt te geven dus!
De meest snelle en eenvoudige manier om je jaloezieën, rolgordijn, Duette® Shades of Plissé Shades weer stofvrij te maken, is met een plumeau of door het stof eraf te zuigen met de zachte, ronde borstel van je stofzuiger.
Een stofdoek, Swiffer duster, microvezeldoek of plumeau kun je gebruiken om af te stoffen. Je kunt ook een afstofhandschoen gebruiken. Van alle opties is de Swiffer Duster het beste. Hoe vaak moet je afstoffen?
Stoffen lamellen schoonmaken
Om stoffen lamellen schoon te houden is het aan te raden ze elke week mee te nemen in je wekelijkse rondje stofzuigen. Hiermee houd je de lamellen schoon en geef je vuil geen kans om te hechten.
Een ladderband heeft ook een voordeel ten opzichte van het ladderkoord. Het dekt immers de gaatjes in de lamellen af waardoorheen het smalle koordje loopt. Dat zijn geen grote gaten, maar allemaal samen laten ze toch licht door. Een ladderband houdt dat licht veel meer tegen dan een koord.
Kunststof of aluminium lamellen
Deze jaloezieën kun je op dezelfde wijze schoonmaken als de houten lamellen. Zijn ze erg vervuild of vies vettig geworden, dan kun je voor deze lamelsoort een sopje maken met zwarte zeep, een milde allesreiniger of ontvetter. Gebruik daarbij een zachte borstel of spons.
Lamellen schoonmaken doe je door een sopje met heet water te maken en hier een scheutje allesreiniger in te gieten. Met dit sopje maak je een washand of een doekje vochtig. Met de washand pak je de lamel tussen duim en wijsvinger vast.
Je kunt houten jaloezieën schoonmaken met water. Dompel een schone doek onder in lauw water en wring deze goed uit. Pak vervolgens een lamel tussen jouw duim en wijsvinger en laat deze door je vingers glijden. Op deze manier maak je zowel de onder- als bovenkant van de lamel schoon.
Luxaflex schoonmaken doe je met allesreiniger of ontvetter en warm water. Begin met afstoffen en sop daarna de jaloezieën. Droog na met een droge doek. Als de luxaflex erg vies zijn, reinig je ze in bad met warm water en bio-tex of buiten met ontvetter en warm water.
Eén keer per maand volstaat. Maar wanneer je de shutters grondiger wil poetsen, begin je met het afstoffen. Deze keer laat je de shutters open zodat je de latjes één voor één kunt afstoffen. Eens de shutters stofvrij zijn, kun je ze met een vochtige doek schoonmaken.
Ter voorkoming van grondige vervuiling kunt u de Duette®- en Plissé stof regelmatig afstoffen met een plumeau of met een handstofzuiger op een lage stand. Bij vlekken is het advies deze zo snel mogelijk met een zachte spons en lauwwarm water met eventueel een niet synthetisch wasmiddel af te nemen.
Ook het ladderband moet je om te beginnen goed afstoffen met een droge doek. Gebruik eventueel een kruimeldief of je stofzuiger met opzetborstel. Daarna spuit je wat ontvetter op een doekje, en maakt daarmee het ladderband schoon.
Verwijder eerst het stof met een vochtige doek. Maak daarna een lauw sopje met Andy Allesreiniger (pas op met schuurproducten; ze kunnen de lak van de beschermlaag beschadigen). Gebruik een oude tandenborstel om bij de moeilijke plekjes te komen. Spoel af met lauw water en droog met een schone doek.
Bij grof vuil kun je de jaloezieën in water onderdompelen om deze goed schoon te krijgen, het bamboe is hier goed tegen bestand. Om grovere vlekken te voorkomen kan je het beste eenmaal per maand de stroken goed poetsen met een vochtige doek.
Ten opzichte van aluminium jaloezieën geeft een houten variant de ruimte aanzienlijk meer gezelligheid. Daarnaast zijn ze wat volume betreft wat groter (lees: dikkere lamellen) en dat zorgt weer voor extra body aan je ramen én de betreffende ruimte.