Via Uitspraken.nl heeft u gratis en onbeperkt toegang tot alle rechterlijke uitspraken en jurisprudentie. Dagelijks wordt onze databank geactualiseerd met alle nieuwe uitspraken afkomstig van de rechtbanken in Nederland. Van strafrecht, faillissementsrecht en ambtenarenrecht tot belastingrecht en familierecht .
Als u een uitspraak wilt weten, dan kunt u bij de uitspraak aanwezig zijn. Uitspraken staan ook op de website van de rechtspraak Voor meer informatie over uitspraken in strafzaken kunt u terecht bij de afdeling voorlichting van de rechtbank.
De vonnissen van de politierechtbanken stonden al op Just-on-web, hier komen zo een groot aantal vonnissen bij. Voortaan kunnen burgers hun vonnis van een vredegerecht online raadplegen door zich aan te melden op Just-on-web met behulp van eID of itsme.
Uitspraken zijn altijd openbaar. Een en ander staat zowel in artikel 6 van het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens (EVRM) als in artikel 121 van de Grondwet.
U kunt het Overzicht Justitiële Gegevens opvragen bij de Justitiële Informatiedienst. U krijgt dan een uitnodiging om het overzicht op te halen. Dit doet u bij de rechtbank in het gebied waar u woont.
Een deel van alle rechterlijke uitspraken wordt gepubliceerd op rechtspraak.nl. Dit gebeurt geanonimiseerd.
Wil je stukken inzien uit het dossier van de strafzaak? Stuur een aanvraag aan de officier van justitie. Het adres vind je op brieven die je van het Openbaar Ministerie hebt ontvangen. Je kunt hiervoor onze voorbeeldbrief gebruiken.
De wet past de grondwetsherziening toe in het gerechtelijk wetboek en het wetboek van strafvordering. – Er komt een nationale databank waarin alle vonnissen en arresten zijn opgenomen én voor het publiek toegankelijk zijn.
De wet hieromtrent werd in maart 2021 aangepast waardoor men kosteloos een kopie van het vonnis kan ontvangen. Bovendien maakte de nieuwe wet het ook mogelijk om vonnissen digitaal per mail te versturen.
Uitspraken in strafzaken voor de meervoudige kamer worden in het openbaar uitgesproken, meestal twee weken ná de zitting. U ontvangt de uitspraak later (via uw advocaat) op schrift. Uitspraken in andere rechtszaken worden in de regel per post verstuurd of door de deurwaarder bij u thuis bezorgd.
Het vonnis of arrest wordt steeds in openbare terechtzitting uitgesproken. Op de griffie van de rechtbank die de uitspraak heeft gedaan, kunt u een kopie van de rechterlijke uitspraak krijgen.
In een eenvoudige kort geding procedure is er vaak al binnen enkele weken een uitspraak, terwijl het in ingewikkelde procedures tot wel meer dan twee jaar kan duren. Een gemiddelde of ijkpunt is niet te geven, dat hangt af van de aard en complexiteit van de zaak.
Meestal begint een strafzaak bij de politie. De officier van justitie besluit vervolgens wel of niet te vervolgen. Bij vervolging doet de rechter een uitspraak (vonnis). In het strafrecht geldt dat de verdachte onschuldig blijft totdat het tegendeel is bewezen.
De Afdeling bestuursrechtspraak streeft ernaar om binnen zes weken na een rechtszitting uitspraak te doen. Mocht er meer tijd nodig zijn, dan krijgt u bericht dat deze termijn nog eens met zes weken wordt verlengd. U ontvangt de uitspraak via de post.
Uitspraken in zaken die door de rechtbank of het gerechtshof door een meervoudige kamer (door meerdere rechters) zijn behandeld, worden zoveel mogelijk gepubliceerd. Met uitzondering van uitspraken die uitsluitend standaardformuleringen bevatten.
Het merendeel van de uitspraken van de Hoge Raad en de conclusies van het parket bij de Hoge Raad worden geanonimiseerd gepubliceerd op rechtspraak.nl.
Een vonnis is twintig jaar geldig. Dat betekent dat een vonnis pas verjaart wanneer er twintig jaar niets mee gedaan is. Die verjaringstermijn kan verlengd worden door stuiting. Stuiting wil zeggen dat de schuldeiser aan de schuldenaar schriftelijk laat weten dat hij/zij nog steeds aanspraak maakt op de vordering.
Op rechtspraak.nl staat alle zittingsroosters, waarin staat welke rechtszaken er zijn. Op www.rechtspraak.nl vind je meer informatie over huisregels, zittingsroosters en ook alle adressen en telefoonnummers. Ook staat daar informatie de leeftijdsgrens die kan gelden.
Zittingen voor eenvoudige zaken kunnen een paar minuten duren, terwijl zittingen voor ingewikkeldere zaken enkele uren tot dagen kunnen duren. In sommige gevallen kan een zitting zelfs weken of maanden in beslag nemen.
Ga naar Just-on-Web. Je komt terecht om de pagina My Justice en daaronder vind je het vakje “Gerechtelijk dossier”, met behulp van je elektronische identiteitskaart (je eID) of via Itsme kan je kijken of je de beslissing van de vrederechter al kan inkijken.
Een vonnis is de uitspraak van de rechter. Wanneer er een civiel geschil is tussen twee partijen waar zij niet uitkomen, dan wordt dit voorgelegd aan de rechter. Het vonnis komt aan het einde van het gerechtelijke proces. Een vonnis wordt normaliter twee weken na de zitting uitgesproken door de rechter.
Een vonnis is een gemotiveerde, bindende uitspraak van een rechter in een civiele rechtszaak of een strafzaak.
Als de officier van justitie besluit om uw zaak te seponeren wordt u niet verder vervolgd en hoeft u niet voor de rechter te verschijnen. De reden waarom uw zaak is geseponeerd wordt bewaard in het justitiele documentatieregister (in de volksmond ook wel strafblad genoemd).
De officier van justitie heeft 16 weken de tijd om op uw beroep te beslissen. Deze termijn gaat in één dag nadat u voor het laatst in beroep kon gaan.
Wat gebeurt er na verzet strafbeschikking
Vanwege de verwerkingstijd van het Openbaar Ministerie ontvangt u uw dossier na ongeveer 6 weken. 3 - 12 maanden na uw verzet tegen een strafbeschikking ontvangt u een schriftelijke reactie van de officier van justitie (OM).