Crèmes kunnen op meerdere manieren gemaakt worden. De basisbereiding bestaat, zoals eerder gezegd, uit drie bouwstenen: vet, water en een emulgator. De emulgator is nodig om de lipofiele en hydrofiele componenten – dus aan vet en water bindende stoffen – homogeen met elkaar te laten mengen.
Een crème (Latijn: cremor) is een emulsie van water en vetstoffen. Een crème bestaat dus altijd uit een vet- en waterfase. De emulgator die aanwezig is, is bepalend voor het onderscheid tussen een o/w (water als uitwendige fase) of w/o (vet als uitwendige fase).
Een natuurlijke emulgator is bijvoorbeeld lecithine dispergerende vetmoleculen in waterige oplossingen van eiwitten en koolhydraten. Je vindt het in het eigeel. Het zorgt ervoor dat mosterd kan worden gecombineerd met olie bij het bereiden van mayonaise. Lecithine is een veelgebruikte emulgator in de voedingsindustrie.
Crème fraîche (Frans voor verse room) is aangezuurde room, met 30% melkvet of meer, gemaakt van koemelk of geitenmelk. Voor het aanzuren gebruikt men melkzuurbacteriën om het vervolgens in 12 tot 18 uur bij een temperatuur van 20°C te fermenteren.
Een olie kan je als toevoeging op je crème (moisturizer) gebruiken. Kies een pure olie zonder toevoegingen. De oliën van het Blauwe Huis zijn bijvoorbeeld prima.
Lavendel etherische olie: geschikt voor een onrustige huid en heeft een kalmerende werking waardoor je huid minder geïrriteerd raakt, verlicht jeuk en puistjes, zuivert de huid. Tea Tree etherische olie: geschikt voor kleine wondjes voor zowel het gezicht en lichaam versneld het genezing proces.
Slagroom en crème fraîche hebben ongeveer hetzelfde hoge vetpercentage, van rond de 35%. In kookroom en sojaroom is dat percentage een stuk lager, namelijk ongeveer 20%. Maar dat is nog redelijk calorierijk. Je kunt er ook voor kiezen af en toe de extra room achterwege te laten.
Crème fraîche (Frans voor verse room) is friszure room en een echte alleskunner in de keuken. Je kunt het zowel gebruiken in warme- als koude gerechten.
Verschil tussen zure room en crème fraîche
Zure room heeft een vetpercentage van 10% tot 20% en crème fraîche heeft een vetpercentage van 35%. Zure room is door het lagere vetpercentage beter geschikt voor koude gerechten, omdat het sneller schift als het verwarmd wordt.
Mayonaise (Frans: sauce mayonnaise) is een koude, witte saus op basis van olie, eidooiers, azijn of citroensap, mosterd en eventuele smaakmakers. Het is een stabiele emulsie van plantaardige olie in water, waarbij de eidooier als emulgator optreedt.
Om het vetlaagje stuk te maken en daarmee het virus kapot te maken en te doden gebruik je zeep. Zeep zorgt er namelijk voor dat water en vet wel mengen. Zeep is een voorbeeld van een emulgator. Een emulgator is een stof die helpt bij het mengen van twee stoffen die normaal gesproken niet of moeilijk mengbaar zijn.
Melk is bijvoorbeeld een o/w emulsie (olie/water), waarbij de vet-fase of crème kleine druppeltjes vormt in de magere melk of in de waterfase. Als je maar voldoende blijft bewegen (roeren of schudden) lijkt melk te werken als emulgator.
Kokosolie voor puistjes: kokosolie werkt ontstekingsremmend en is daarom bijzonder geschikt voor een onzuivere huid, puistjes of acne. Let er echter wel op dat je spaarzaam met het product omgaat. Te veel kokosolie kan de poriën verstoppen en daarmee juist mee-eters en puistjes veroorzaken.
Wat doet een nachtcrème? Je huid ontspant en herstelt zich 's nachts. Tijdens het slapen verloopt het herstelproces sneller en de huid wordt 's nachts ook niet beschadigd door de zon. Gedurende de nacht verliest de huid zo'n kwart liter vocht.
Je hebt een halve gepelde banaan, 1 eetlepel sinaasappelsap en 1 eetlepel ahornsiroop nodig. Prak de banaan fijn en voeg daarna de andere ingrediënten toe. Dit gezichtsmasker kun je makkelijk een kwartier op je gezicht laten zitten. Honing wordt heel vaak in gezichtsmaskers gebruikt om de huid te verzachten.
Gebruik altijd zuivere, biologische etherische olie. Droge huid : cederhout, geranium, neroli, sandelhout, lavendel, kamille, patchouli, tea tree, roos. Oudere huid/ rimpels: salie, cypres, wierook, geranium, ho-blad, lavendel, neroli, patchouli, kamille, roos, sandelhout, ylang ylang.
'Binnen de families van crèmes en oliën bestaan al gigantische verschillen', zegt Geusens. 'Omdat een crème ook een waterfase heeft, kunnen er actieve ingrediënten aan toegevoegd worden. Bij een olie is dat beperkt tot vetoplosbare actieve ingrediënten. Daarom vind ik dat de huid meer gebaat is met een crème.