Eerder werden tekorten aan vitamine D, E, B6 en vitamine A in verband gebracht met het ontstaan van een chronische leveraandoening. Een tekort aan zowel folaat als vitamine B12 blijkt nu een negatieve invloed te hebben op de ontwikkeling van niet-alcoholische leverontsteking.
Het meest bekend is de schadelijke werking op de lever van een te hoge dosis Paracetamol. Maar kans op leverschade is er ook bij ontstekingsremmende medicijnen als bijvoorbeeld ibuprofen, naproxen en diclofenac. Om die reden blijft het advies om altijd met farmacogenetisch onderzoek de juiste dosering te bepalen.
Probeer weg te blijven bewerkte voedingsmiddelen, toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Een dieet met veel verzadigde vetten en suikers kan zorgen voor een ophoping van het vet in je lever, wat dan weer kan leiden tot leververvetting.
Geen goede combinatie. Het tegelijk innemen van magnesium en calcium is niet gevaarlijk, maar vooral zonde. Een hoge dosis calcium (2600 mg per dag) vermindert namelijk de opname van magnesium. Het is daarom verstandig om de calcium-supplementen voor het slapen in te nemen in plaats van tijdens een maaltijd.
Als u een van de volgende gezondheidsproblemen heeft, raadpleeg dan uw arts of apotheker voordat u dit medicijn gebruikt: een bepaalde oogziekte (Leber's optische neuropathie), een bepaalde bloedziekte (polycythaemia vera), jicht, ijzer- of foliumzuurtekortanemie, een laag kaliumgehalte in het bloed (hypokaliëmie) .
Een gezonde lever: dit moet je vermijden
In de eerste plaats zijn alcohol, cafeïne, roken, zwarte thee, cola, cacao en chocolade enorm grote energievreters voor je lever. Producten met bewerkte suikers en zoetstoffen, zoals frisdrank, snoepgoed en vruchtensappen ga je ook beter uit de weg.
Gebrek aan eetlust. Gewichtsverlies. Blauwe plekken. Kleine spinvormige bloedvaatjes op de borst en bovenarmen.
Schade aan de lever kan komen door alcohol, veel vet in de lever, medicijnen, drugs, virussen of sommige kruiden en vitamines. Vaak merk je dit niet.
Supplementen voor gewichtsverlies kunnen kruiden bevatten die uw lever kunnen beschadigen. Groene thee-extracttabletten en -capsules kunnen bij sommige mensen problemen veroorzaken. Maar het drinken van normale hoeveelheden groene thee is veilig. U kunt hier meer te weten komen over kruidengeneesmiddelen, waaronder mariadistel.
Tot de verschijnselen behoren misselijkheid, braken, buikpijn en vermoeidheid. Specifieke symptomen zijn hepatische encefalopathie (ammoniakstapeling).
Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
De belangrijkste antioxidant-enzymen die de lever aanmaakt om je te beschermen, zijn: Catalase, afhankelijk van onder andere voldoende ijzer; Glutathion peroxidase, afhankelijk van onder andere koper, mangaan, magnesium en selenium. Maar ook van cysteïne, glycine en glutaminezuur en voldoende B-vitamines.
Voor vitamine C, bètacaroteen, fosfor en kalium zijn er aanwijzingen dat bepaalde hoeveelheden mogelijk ongewenste bijeffecten veroorzaken. Daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan darmklachten bij meer dan 2 gram vitamine C.
Vroeger werd gezegd dat eieren slecht zijn voor de lever, maar dat is achterhaald. Je kunt gerust één ei per eten zonder dat dat kwaad kan, zelfs als je al iets aan je lever hebt. Ook voor chocolade bestaat er een hardnekkige mythe dat het niet goed zou zijn voor de lever.
Jeuk is een belangrijk symptoom van cholestatische lever- en galwegziekten en kan de kwaliteit van leven ernstig verminderen. Cholestatische jeuk heeft vaak een piek in de avond en de vroege nacht, concentreert zich meestal in de handpalmen en voetzolen, maar kan ook gegeneraliseerd vóórkomen.
Bijzonder is dat de lever een gedeeltelijk herstellend vermogen heeft waardoor na een operatie de overgebleven levercellen weer uitgroeien en de lever zich functioneel kan herstellen. Geen enkel ander orgaan in ons lichaam bezit deze unieke eigenschap.
Wanneer je last hebt van je lever, kun je een vage, meestal milde pijn voelen in je rechterbuik in het gebied rondom de lever. Ook is het mogelijk dat je last hebt van je spieren.
Vermijd vleeswaren met rauw of onvoldoende verhit varkensvlees, zoals leverworst, paté, bloedworst, boerenmetworst, salami, chorizo en fuet. Eet maximaal 500 gram rood vlees per week om het risico op leverkanker te verminderen.
Hoge vitamine B12-niveaus zijn doorgaans niet schadelijk, aangezien het lichaam over het algemeen overtollige hoeveelheden via de urine uitscheidt. Extreem hoge niveaus kunnen echter duiden op een onderliggend probleem, zoals leverziekte, nierproblemen of bepaalde soorten kanker . In zeldzame gevallen kan een teveel aan B12 bijwerkingen veroorzaken zoals acne of rosacea.
B12-supplementen kunnen echter helpen het energieniveau te verhogen en vermoeidheid te verminderen bij mensen met een tekort aan deze voedingsstof (20). Eén review adviseerde dat mensen met een vitamine B12-tekort een maand lang dagelijks 1 mg vitamine B12 innemen, gevolgd door een onderhoudsdosis van 125–250 mcg per dag (21).
Reden voor het slechte imago is dat cyanocobalamine cyanide bevat dat licht toxisch is. Dit heeft geen gevolgen. Het risiconiveau is namelijk vastgesteld op 3175 mcg per dag. Wanneer je dagelijks groenten en fruit eet, krijg je dagelijks ook al 95 mcg cyanide binnen.