Wanneer bel je de politie? Bij acute dreiging of gevaar bel je 112. In andere gevallen 0900-8844. Als geluidsoverlast overgaat in dreiging met geweld.
Als uw buren voor overlast zorgen, zoals geluidsoverlast, probeer dan eerst samen afspraken te maken. Helpt dat niet, dan kunt u melding maken bij uw verhuurder, gemeente, de vereniging van eigenaren (vve) of bij toezichthouders.
Je kunt de politie bellen op 0900-8844 wanneer je last hebt van gevaarlijk afval of geluidsoverlast.
Is de situatie levensbedreigend, bel dan onmiddellijk 112. Overlast melden die nu aan de gang is? Geef het door aan virtuele agent Wout via de knop rechts onderop de pagina, of bel met 0900-8844.
Onder overlast verstaan we vernieling, geluidsoverlast, troep achterlaten en alcohol- en drugsgebruik op openbare plekken. Veroorzaak je overlast? Dan ben je strafbaar en krijg je een boete. Als je schade maakt, moet je deze ook vergoeden.
De politie kan optreden als iemand een strafbaar feit begaat of de openbare orde verstoort. In veel gemeenten is 'burengerucht' strafbaar. Deze regels staan dan in een algemene plaatselijke verordening (APV). Nachtelijk burengerucht is in elke gemeente strafbaar.
Vaak krijgt de politie meldingen van buurtbewoners en bekijkt deze in de buurt of er overlast is. De politie praat dan met alle partijen: de buurtbewoners én de veroorzakers, degenen die zorgen voor de overlast.
Wettelijke regels over tot hoe laat je wel of niet lawaai mag maken, zijn er niet. Wel is algemeen aanvaard dat het tussen tien uur ´s avonds en zeven uur ´s ochtends stil moet zijn. Dit om de nachtrust van je buurtbewoners te respecteren.
Het GAS-reglement (lokaal politiereglement) bepaalt dat er tussen 22u en 07u geen rumoer meer gemaakt mag worden, om de nachtrust van de buurtbewoners te respecteren. Ook onnodige geluidshinder overdag is niet toegestaan.
Klagen kan anoniem, provincie, gemeente en politie horen uw klacht ook serieus te nemen als u uw naam liever niet bekend maakt.
Zo hard mag de muziek
Zo mag het geluidsniveau overdag tot 50 decibel – db(A), 's avonds 45 decibel, en in 's nachts 40 decibel zijn. Geeft u als (horeca-)ondernemer of sportvereniging een feestje? En heeft u daarvoor een ontheffing via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV)? Dan mag de muziek harder.
Zeker wat betreft nachtlawaai (= alle lawaai dat hoorbaar is op de openbare weg tussen 22.00 uur 's avonds en 06.00 uur 's morgens) kan je steeds terecht bij de politie op het nummer 101. Net zoals bij de horeca kunnen zij auditieve vaststellingen doen en een proces-verbaal opstellen bij vastgestelde overlast.
Om het geluid van je buren te dempen kan je je plafonds verlagen, isolatieschuim gebruiken, voorzetwanden plaatsen en een zwevende dekvloer plaatsen. Maar je kunt je woning ook met kleine dingen isoleren.
Intimidatie en pesterijen doen stoppen
Wanneer strafrechtelijke inbreuken niet (voldoende) kunnen worden aangetoond, kan een rechter ingrijpen met boetes, celstraffen en dwangsommen. Het hoofddoel daarbij is natuurlijk de inbreuken te stoppen en de begane inbreuken te bestraffen.
Bij last ligt de verantwoordelijkheid voor het oplossen van het probleem bij de buren onderling. Bij last kun je contact opnemen met Buurtbemiddeling. Zij organiseren een bemiddelingsgesprek tussen jou en de buren. Er is sprake van overlast als de overlast ernstig is, langdurig aanhoudt en met herhaling plaatsvindt.
Ook hard praten kan overlast zijn. Maar zoals SWAT aangeeft is het niet direct iets dat strafbaar is. In dit geval zal het een civielrechtelijke zaak zijn.
Over het algemeen gelden de volgende niveaus van geluid als acceptabel per moment van de dag: Overdag: 50 tot 70 dB (geluid van een normaal gesprek)Avond: 45 tot 65 dB (geluid van een koelkast)Nacht: 40 tot 60 dB (geluid van gefluister)
Onrechtmatige hinder ziet men het meest voorkomen in het burenrecht. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan: bomen van de buren die het licht wegnemen, het plaatsen van een schutting door één van de buren, stankoverlast door bijvoorbeeld dieren die gehouden worden of geluidsoverlast.
Hoe hoog is de boete voor geluidsoverlast? “Een boete voor geluidsoverlast is zo'n 150 euro. Dat is exclusief 9 euro administratiekosten.” Kan je zonder waarschuwing een boete krijgen?
Over het algemeen wordt aangenomen dat het geluidsniveau overdag, gemeten aan de gevel van een woning, maximaal zo'n 50 tot 70 dB(A) mag bedragen. 's Avonds is men wat strikter en gaat het dan om 45 tot 65 dB(A) en 's nachts bedraagt de grens ten slotte zo'n 40 tot 60 dB(A).
SOS nachtlawaai
Dat wordt immers beschouwd als geluidshinder. Al is het 's nachts nog eenduidiger: tussen 22u en 6 of 7u (dit kan verschillen afhankelijk van de gemeente) is het volgens de wet verboden om je 'schuldig te maken aan nachtgerucht of nachtrumoer waardoor de rust van de inwoners kan worden verstoord'.
Er zijn regels over de maximale blootstellingsduur per geluidsniveau Onder de 60 dB is er geen maximale blootstellingsduur. In het geval van 75 dB tot 80 dB is de maximale blootstellingsduur 5 dagen. Sommige bouwwerkzaamheden mogen ook in de avond, nacht of weekend plaatsvinden.
Op dit nummer kunt u terecht met al uw niet-spoedeisende vragen en problemen. Zonodig wordt u snel doorgeschakeld naar het dichtstbijzijnde politiebureau. 0900-8844 is 7 dagen per week 24 uur per dag bereikbaar. Belt u met 0900-8844 of 144 dan betaalt u 2 cent per minuut, plus uw gebruikelijke belkosten.
Uit onderzoek blijkt dat mensen na zo'n twintig minuten gewend raken aan geluiden tot en met 65 decibel (pratende mensen of achtergrondmuziek). Wacht bij geluidsoverlast dus eerst even af. Vind je het na een half uur nóg vervelend? Dan is de kans groot dat het geluid niet zal wennen.
Ze spugen, roddelen, vloeken en schelden.Of ze groeten niet, voelen zich heel wat en kijken op u neer. Ook komt het voor dat buren eerst goede vrienden zijn en door een verandering (bijvoorbeeld de nieuwe vriendin van de buurman) ineens tegenover elkaar staan.