De UBO is degene die de uiteindelijke eigenaar van de juridische entiteit is of die (doorslaggevende) feitelijke zeggenschap over de juridische entiteit heeft. Bij meer dan 25% aandelen of stemrechten kunt u ervan uitgaan dat er sprake is van een UBO.
Op de website van de KvK vindt u dan ook informatie over het UBO-register. Bijvoorbeeld hoe u zich kunt inschrijven. En ook hoe u kunt bepalen wie de UBO van uw organisatie is. U kunt ook bellen met de KvK UBO-lijn: +31 88 585 4 585.
Zijn er houders van feitelijke zeggenschap op basis van andere middelen dan stemrecht? Dan kun je deze mensen aanmerken als UBO's. Als een persoon bestuurder is, en daarnaast geen ander (direct of indirect) belang heeft in de organisatie, is deze persoon geen UBO op basis van feitelijke zeggenschap.
Dat betekent in het Nederlands: uiteindelijk belanghebbende. Kort gezegd is een UBO iedere natuurlijke persoon die: een economisch belang van meer dan 25% heeft bij een organisatie; zeggenschap heeft over een organisatie.
Begunstigde van het vermogen
Indien een stichting meer dan 25% van haar vermogen uitkeert aan een persoon dan kwalificeert deze als UBO. Als de stichting maximaal 3 begunstigden heeft, zijn deze personen allemaal UBO. In de statuten kun je zien of er specifieke begunstigden zijn en wat het doel is van de stichting.
Volgens artikel 1:2 lid 1 Awb wordt onder belanghebbende verstaan: “degene wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken” . Een geadresseerde van een besluit is altijd een belanghebbende. Denk bijvoorbeeld aan de aanvrager van de omgevingsvergunning. Hij wordt ook wel een directbelanghebbende genoemd.
Een belanghebbende is iemand die nauw betrokken is bij uw naaste. U kunt als familielid belanghebbende zijn. Ook een curator, mentor, een advocaat of een medewerker van een zorgaanbieder kan een belanghebbende zijn.
Alle stichtingen moeten een UBO-melding doen. Het UBO-register is bij de Kamer van Koophandel. De verplichting geldt voor alle bestaande stichtingen. De melding is verplicht.
Dat zijn de (statutaire) bestuurders die ook staan ingeschreven in het handelsregister van KVK. Vaak de voorzitter, penningmeester en secretaris. Bij de meeste V&S zijn zij de UBO's, omdat bovenstaande situaties in principe niet op een V&S van toepassing zijn. Controleer voor de zekerheid altijd je statuten.
Iedere bestuurder die bij het besluit tot statutenwijziging meer dan 25% van de stemmen heeft, moet als UBO van de STAK worden aangewezen. Als situatie 1 en situatie 2 niet van toepassing zijn, dienen alle bestuurders als pseudo-UBO's van de STAK te worden aangemerkt.
Of mensen die meer dan 25% eigenaar zijn van een vof of maatschap, of meer dan 25% stemrecht bij een statutenwijziging van een stichting of vereniging. Heeft niemand zo'n belang van meer dan 25%?Dan zijn de hoger leidinggevende(n), bijvoorbeeld de vennoten of de statutaire bestuurders, de UBO's.
Organisaties met 1 van deze rechtsvormen hoeven geen UBO in te schrijven: eenmanszaken. beursgenoteerde besloten en naamloze vennootschappen. 100% dochters van beursgenoteerde vennootschappen.
Wie daden van bestuur stelt op dezelfde wijze als een bestuurder dat zou doen, is een feitelijk bestuurder. Essentieel aan een bestuurder is dat hij onafhankelijk van enig orgaan of gezag kan optreden. Het feitelijk bestuur veronderstelt dus een gelijkaardige onafhankelijkheid.
(e) de gevolmachtigde wordt geregistreerd als een betrokkene (géén UBO), met betrokkenheid 'gevolmachtigde' en een afschrift van een (geldig) identiteitsdocument van de gevolmachtigde wordt geregistreerd.
Kan ik mijn UBO-gegevens of die van andere organisaties inzien? Het UBO-register is niet meer openbaar. Alleen bevoegde instanties kunnen UBO-informatie opvragen.
Hebt u op dit moment uw UBO's nog niet juist en volledig ingeschreven in het UBO-register? Dan bent u in overtreding.Daarvoor kunnen wij een boete of een dwangsom opleggen. Een boete is maximaal € 22.500.
Werkmaatschappij A heeft één aandeelhouder, namelijk holding B. Meneer C houdt alle aandelen van holding B. Ervan uitgaande dat er geen andere belanghebbenden zijn, is de UBO van de holding B, meneer C, als zijnde enig aandeelhouder.
UBO's (Ultimate Beneficial Owners) zijn de uiteindelijk belanghebbenden van een organisatie, dus de personen die aan de touwtjes trekken. Dit zijn bijvoorbeeld personen die meer dan 25% eigendomsbelang hebben in een vof of maatschap.
Er is een pseudo-UBO wanneer een juridische entiteit wel onder de UBO-registratieplicht valt, maar er geen persoon onder de UBO-criteria kwalificeert en er dus geen UBO wordt achterhaald.
Alle stichtingen moeten UBO's inschrijven. Behalve EESV's (Europese economische samenwerkingsverbanden) die volgens hun statuten hun zetel buiten Nederland hebben. Behalve vve's, en verenigingen met beperkte rechtsbevoegdheid die geen onderneming drijven (informele verenigingen).
Wat moet ik doen? Controleer of u namens een onderneming bent ingelogd op het platform en niet namens uzelf. Indien u correct namens een onderneming bent ingelogd, neem dan contact op met de UBO-dienst op het volgende adres: [email protected] (link stuurt een e-mail).
In Nederland moeten organisaties sinds 27 maart 2022 hun UBO's ingeschreven hebben in het UBO-register. Ultimate Beneficial Owners (UBO's), zijn de mensen die de uiteindelijke eigenaar zijn van, of zeggenschap hebben over, een organisatie. In dit register registreert KVK wie dit precies zijn voor een organisatie.
Bestuursorganen als belanghebbende
Artikel 1:2 lid 2 Awb bepaalt dat bestuursorganen ook een belanghebbende kunnen zijn als er wordt gekeken naar hun toevertrouwde belangen.
Onder belanghebbende wordt verstaan: degene wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken. 2. Ten aanzien van bestuursorganen worden de hun toevertrouwde belangen als hun belangen beschouwd.
U kunt ook belanghebbende zijn als het besluit van de overheidsinstantie niet direct aan u is gericht, maar u er wel rechtstreeks door geraakt wordt. In dit geval bent u derde-belanghebbende.