Net zoals bij het skaten, is de voet die je bij het steppen vooraan zet meestal dezelfde voet als tijdens het surfen. Hier zet de rider zijn rechtervoet vooraan. Hij is dus goofy. Als je je echter niet comfortabel voelt op je board, probeer dan eens om je andere voet vooraan te zetten.
Check op het droge welke voet jouw 'voorste voet' moet zijn op de plank, door iemand je een zacht duwtje in de rug te laten geven. Het been waar je mee uitstapt om een val tegen te gaan is het been dat je voor op je plank neerzet wanneer je die wave gaat 'pakken'.
Duw jezelf van het board af door je armen te strekken. Zorg dat je schouders naar achteren draaien en je borst naar voren. Het is belangrijk dat je bekken en bovenbenen contact blijven houden met het surfboard. Zonder op je knieën te steunen, breng je je voorste voet in een beweging tussen je handen.
Hoe lang het duurt voordat je kan surfen
Het ligt er een beetje aan hoe vaak je surft om een inschatting te maken hoeveel je moet oefenen voor je een golf kan surfen. Sommige beginners zullen al op hun eerste surfles staan op hun board en anderen hebben 2 tot 3 weken nodig.
De hoogte van de golf is van belang om te bepalen of je überhaupt de zee in wilt gaan. Zo zullen beginnende surfers bijvoorbeeld niet snel met golven boven de 1 meter hoogte de zee in gaan terwijl het dan voor de betere surfer net leuk begint te worden.
Het allerbelangrijkste om naar te kijken om te weten of er goede golven zijn is te kijken of er swell is of niet. Swell is de energie die zich door de oceaan verplaatst en bij de kust omvalt als een (hopelijk) surfbare golf. Er zijn twee soorten swells: wind swell en ground swell.
De hoogte hangt vooral af van de sterkte van de wind. Ook de duur van een storm en de omvang en diepte van het water zijn van belang. Een harde wind (windkracht 7) veroorzaakt op de Noordzee golven van vier meter hoog. Bij een zware storm (windkracht 10) kunnen huizenhoge golven ontstaan.
Tijdens het surfen is het belangrijk om rekening te houden met de stroming. Het water in peddelen tegen de stroming is namelijk heel zwaar en je moet ook oppassen dat de stroming er niet voor zorgt dat je te ver de zee opgaat. Sterke golven komen vaak in zogenaamde heats – groepen golven.
De duur van een surfles is afhankelijk van waar je surflessen neemt. Vaak zijn ze 2 tot 3 uur waarvan je het grootste gedeelte ook echt in het water ligt. Vaak heb je tijdens een eerste les een half uur tot 45 minuten les op het droge waarbij de techniek van het peddelen en de techniek van het staan uitgelegd worden.
Om te beginnen met surfen, kun je het beste een locatie kiezen waar de golven het toestaan om rustig te kunnen beginnen. Ook al droom je van hoge golven, het is beter om te beginnen met kleine, regelmatige golven met een trage vloedgolf die je de tijd geven om je techniek te perfectioneren.
Over golven en wind
Zo zijn hoge golven geen garantie voor goed surfweer. De golf moet ook voldoende energie in zich hebben. Ook de windrichting is belangrijk, bij voorkeur heb je aflandige wind of wind die haaks op de kust staat. Wind richting de kust zorgt vaak niet voor ideale surf omstandigheden.
Na 3 dagen praktijk en theorie zult u zelfstandig kunnen windsurfen en ontvangt u een Windsurf Diploma! De kosten van een weekcursus zijn €159,- per persoon. U krijgt hiervoor 3 windsurflessen van een ervaren instructeur. De theorie wordt voor, na of tijdens de lessen gegeven.
De surfcultuur ( surfen cultuur, in het Engels ) is een culturele beweging en stijl en levensstijl lokaal VS aan het strand en aan boord van de oceaan (filosofische, jargon , uiterlijk, kleding, muziek, kunst, literatuur, film ...)
Als je een beginner bent, moet je altijd op zoek gaan naar een plank die breed, dik en minstens 90 cm langer is dan jij. Beginnende surfers moeten altijd een surfplank met extra drijfvermogen en stabiliteit nemen om makkelijker te peddelen voor de golf.
Surfen in Nederland kan jaarrond. In de herfst/winter hebben we meer wind en werkt het systeem met depressies vaker en kun je dus met grote regelmaat hele goede golven verwachten. In de zomer is surfen ook goed mogelijk.
Als je wilt leren windsurfen, moet je geen rugklachten hebben en over een solide basisconditie en spierkracht beschikken. Een andere basisvereiste is een goede zwemvaardigheid. Tip: de ideale voorbereiding op je eerste surfles zijn balanstraining en oefeningen voor een sterkere rug.
Surfen is een watersport. Surfen is met een board (plank) een golf rijden richting het strand, terwijl je op het board staat. Surfen doe je in de zee, de oceaan, soms in een rivier en tegenwoordig steeds vaker in een groot soort van zwembad (een “wavepool”).
Wat wellicht nog wel het grootste 'gevaar' is van surfen, is de kans op verslaving. Zo goed als iedereen die wij spreken na zijn of haar eerste surftrip is direct bevangen door het surfvirus, en wilt helemaal niets anders meer.
Hoewel Curaçao niet bekend staat als typisch surfeiland, kan het er prima. Surfen is de meest oorspronkelijke vorm van boardsporten, waar sporten als windsurfen, kitesurfen, wakeboarden, skateboarden en snowboarden uit voortvloeien. Om te kunnen 'rijden' op de golven heb je golven, wind en een branding nodig.
Surfweer lezen
Grofweg kan je swell krijgen uit het Noorden/Noordwesten door bijvoorbeeld harde wind of storm tussen Schotland en Noorwegen. Of uit het Zuiden/Zuidwesten door sterke zuidwesten winden. Je moet met name naar twee zaken kijken: de periode (in seconden) en de hoogte van de golven.
Om te kunnen surfen is minimaal een windkracht 5 – 6 nodig. Voor kiten/kitesurfen is een windkracht van 2 tot 3 al voldoende.
Hoe hoog moet een golf zijn om te surfen? Dat verschilt natuurlijk per persoon, maar 2-3ft (60-90cm) zou perfect moeten zijn voor een beginner! Veel minder kan ook, maar hoe kleiner, hoe lastiger het surfen is! Deze surfboards zijn ongeveer 3 meter lang en perfect om danspasjes op te doen zoals cross-stepping.
Het strand van Scheveningen is van oudsher de bekendste surfspot van Nederland. Ook bij weinig wind zijn er in Scheveningen altijd golven. Net als Scheveningen ligt het strand van Wijk aan Zee niet ver van een havenhoofd.
Het breken van een golf gebeurt als de hoogte meer wordt dan 1/7de van de lengte. Een golf van 7 meter lang kan dus nooit hoger zijn dan 1 meter. Verder breekt een golf in ondiep water branding. Bij een flauwe helling is de significante golfhoogte nooit meer dan de helft van de waterdiepte.