In een krappe stal is het voor een paard lastiger om op te staan. Heeft hij daar een slechte ervaring mee, dan zal hij angst krijgen om te gaan liggen. Dat kan ertoe leiden dat hij zo moe wordt, dat hij staand slapend omvalt, met alle nare gevolgen van dien.
Gedrag en houdingen: veranderingen in gedrag en houdingen die een paard met pijn aan kan nemen zijn: minder bewegen, rusteloos, het hoofd laten hangen, onrustig, proberen te vluchten, rollen, met een hoef over de grond schrapen of een stijve houding aannemen.
Een angstig paard heeft meestal de oren naar voren wijzen, kijkend naar het ding waar het bang voor is. Als ze stoppen, zijn de oren meestal naar achteren gericht. Plotseling stoppen komt vaak door een basisprobleem zoals gebrek aan vertrouwen, leiderschap, respect en/ of vertrouwen tussen paard en ruiter.
De kreupelheid is over het algemeen beter zichtbaar op een zachte bodem. Op een kleine cirkel neemt het kreupelen toe als het pijnlijke been zich aan de buitenkant van de cirkel begeeft omdat het been dan een grotere beweging moet maken en dus meer pijn zal doen.
Het paard likt en bijt zachtjes in je handen
Misschien wil het paard gewoon een snoepje van je. Maar het kan soms ook duiden op iets wat speelt bij jou, bijvoorbeeld als je vingers gevouwen zijn en het paard iets harder gaat bijten in je vingers.
In de omgang met mensen kunnen er verschillende oorzaken zijn waardoor het paard is gaan bijten. Het kan zijn dat het komt door een fysiek ongemak, zoals rugpijn, waardoor hij gaat bijten tijdens het opzadelen of aansingelen. Bij koliek zie je ook wel eens dat het paard richting zijn buik bijt vanwege de pijn.
Een paard gaapt vaak om spanning los te laten. Wanneer je bijvoorbeeld het Recuptex deken gebruikt, kan het paard gaan gapen omdat de spieren in zijn lichaam worden ontlast. Andere signalen dat je paard zijn spieren ontlast zijn: kauwen, zuchten, of een ontspannen lichaamshouding. Je paard kan ook gapen door stress.
Een kreupelheid is meestal een teken van pijn of ongemak bij het gebruiken van het been. Dit kan komen doordat het belasten van het been pijnlijk is of juist als het bewegen pijn doet. Daarom maakt men vaak onderscheid in een belastingskreupelheid of een bewegingskreupelheid.
Vaak is het inderdaad een kwestie van het de tijd geven. Als het langer dan drie maanden duurt zou ik je paardje eens laten onderzoeken. Koelen heeft nu geen zin meer, dat is alleen zinvol in de acute situatie, dus wanneer de misstap/het ongeluk(je) net gebeurd is.
Re: Hoe lang kreupel na hoefzweer/ontsteking in de voet? als de zool zweer open is gemaakt is de druk er af en moet ie eigenlijk al gelijk beter lopen en met 1 tot 2 dagen gewoon rad zijn.
Dit kan een gewoonte zijn, er zijn paarden die dit hun hele leven doen en verder geen medische klachten hebben. Toch zijn er ook paarden waarbij een medische reden de oorzaak kan zijn. Bijvoorbeeld door het hooi te soppen in water, wordt het hooi zachter en gemakkelijker te kauwen.
Leer je paard zelfcontrole door middel van een gang.
Heb je dat ook wel eens? Je begint te draven en de draf gaat harder en harder en opeens wordt het een angstige snelle galop. Om te stoppen moet je je paard inbuigen tot een halt. Laat je de teugel vieren, dan schiet hij er weer vandoor.
Stampen = irritatie
Stampen is het optillen van het been en deze met een krachtige beweging op de grond stampen. Stampen is een manier om irritatie aan te geven. Vaak is het een kleine irritatie zoals een vlieg. Maar in sommige gevallen zie en hoor je paarden meerdere keren per uur stampen.
Paarden (wilde of gedomesticeerde) zullen alleen maar gaan liggen als ze zich veilig genoeg voelen, ook in hun groep. Als ze neerliggen en er komt een paard of een ander dier waar ze zich niet veilig bij voelen of vertrouwd mee zijn, dan zullen ze opstaan.
De reden van het hoofdschudden is veelal dat er iets in het hoofd van het paard in de knel zit. Meestal is dit de Trigeminus zenuw. Deze zenuw loopt door de oogkas en door het kaakgewricht, over het voorhoofd en vertakt zich naar het gebit. Ook problemen aan het gebit kunnen zo hoofdschudden veroorzaken.
Er is een verschil tussen acute en chronische kreupelheden. Acute kreupelheden zijn bijvoorbeeld hoefzweren, kneuzingen, botscheuringen etc. Chronische kreupelheden zijn eerder het gevolg van overbelasting of slijtage, zoals artrose. Na de anamnese zal de dierenarts verder onderzoek uitvoeren.
Ataxie is de benaming voor een klinisch symptoom: een paard met een verminderde coördinatie. Bij een atactisch paard is een verstoring in de zenuwgeleiding aanwezig. Hierdoor worden de signalen vanuit de hersenen of vanuit het ruggenmerg (Wobbler) naar de spieren, niet of onvoldoende doorgegeven.
Re: prijzen foto's / kreupelheidsonderzoeken
Echo is rond de 100 euro, is een kostbaar onderzoek. Uitverdoven kost je een paar tientjes en voor het kreupelheidsonderzoek zelf gelden verschillende tarieven.
Voor paardeneigenaren vaak een bekend geluid: het schrapen van het voorbeen op de vloer of tegen de staldeur. Dit kan gedrag zijn dat het paard laat zien als hij de voerkar hoort aankomen, maar onderzoekers zeggen nu dat het ook een teken van ongemak kan zijn.
Zwiepen. De staart zachtjes heen en weer slaan is om de vliegen weg te jagen. Maar als het paard de staart zo hard mogelijk heen en weer slaat is hij geïrriteerd of boos. Dit is meestal een behoorlijk duidelijk waarschuwingssignaal dat hij gaat trappen of bokken en je moet er direct aandacht aan besteden.
Het bit is ook de meest voorkomende reden dat een paard tanden knarst, zijn staart zwiept of uiting geeft aan nervositeit, spanning of verzet.
Een paard spiegelt niet alleen emoties, maar ook ons gedrag en onze bewegingen. Dit spiegelen zie je vooral aan het gedrag van het paard. Een paard loopt bijvoorbeeld van je vandaan, komt juist naar je toe of doet precies wat jij ook doet.
Paarden laten met hun houding en lichaamstaal zien hoe ze zich voelen en wat hun intenties zijn. Daarvoor geven ze een heleboel communicatiesignalen af. Dit kunnen kalmerende signalen zijn, overspronggedragingen, stresssignalen, afstandsvergrotende signalen en vecht- of vluchtgedragingen.
Knijp het paard rustig in de manen. Neem de oren van het paard in je hand en masseer het topje van het oor. Dit kalmeert en verzacht ook de pijn. Ook drukken aan de binnenkant van de elleboog kan kalmerend werken (shiatsu drukpunt).