Een kaamlaag op het aquarium. Iedereen heeft er al eens mee te maken gehad: een olieachtige substantie op het wateroppervlakte, ook wel een “kaamlaag” genoemd. Op zich is een kaamlaag ongevaarlijk, tenzij het heel dik wordt en de uitwisseling van zuurstof tussen het aquarium en de omgeving beperkt.
Wat kunt u doen om deze kaamlaag te verwijderen:
Dit door extra beluchting in combinatie met een luchtpomp. Plaats de uitstroom van de filter gelijk met het oppervlaktewater, door de wateroppervlakte beweging zal de kaamlaag oplossen, tevens zou u gebruik kunnen maken van een diffuser.
Een skimmer in een zoetwateraquarium is een apparaatje wat het oppervlaktewater aanzuigt, het vuil filtert en het water weer uitblaast in de waterkolom. Niks meer, niks minder. Meestal kan je een skimmer vullen met wat filterwatten. Filterwatten zijn uitermate geschikt om klein vuil te filteren.
De meest voorkomende gevallen van een witte waas in je aquarium is bij het opstarten, het teveel water wisselen of de filter pomp te grondig schoonmaken. Na verloop van tijd, 2 tot 14 dagen zal deze waas vanzelf verdwijnen.
Als richtlijn kun je aanhouden dat je iedere drie tot vier weken ongeveer 20% van het water moet verversen. Op die manier houd je het water gezond, zodat de waterplanten beter groeien en er minder vervuiling optreedt. Door het water af en toe te verversen, is een grote schoonmaakbeurt minder vaak nodig.
De ideale verlichtingstijd ligt meestal tussen de 8 en 12 uur. Heb je tropische vissen en planten? Dan is de tijd dat de verlichting aan moet staan rond de 12 uur. Voor vissen en planten die leven in koud water is het aantal uren dat de verlichting aan moet staan rond de 8 uur.
Voor mij is de beste plaats , via de skimmer(s). De meeste eiwitten drijven op het water. Door de skimmerlijn te gebruiken worden deze eiwitten direkt door de afschuimer aangepakt.
De eiwitafschuimer zelf kun je het beste eens in de twee maanden reinigen. Dit gaat het makkelijkst door de eiwitafschuimer een tijdje te laten draaien in een bak/emmer/gootsteen met water en een flinke scheut azijn. Ook de pomp moet je zorgvuldig schoonmaken.
Dit apparaat zorgt voor het afvoeren van afvalstoffen. Denk aan nitraat en fosfaat. Daarbij zorgt hij voor zuurstof toevoegen in het water door het pompen van lucht in het water. Zonder eiwitafschuimer zal je nitraat en fosfaat erg gaan stijgen, dit zal lastig zijn met alleen waterwissels onder controle te houden.
Zuurstofproblemen uiten zich het meest zichtbaar bij de vissen: ze houden zich boven in het water op, happen naar “lucht” en zijn traag in hun bewegingen. Ze blijven ook rondhangen op de plekken waar zich de meeste toevoer van zuurstof bevindt, bijvoorbeeld de uitloop van een waterval.
Hoewel je de hoeveelheid voedsel zelf kunt bepalen, moet je een zuurstof testkit gebruiken om de hoeveelheid O2 (zuurstof) in het aquarium te meten. Doe een zuurstoftest om er zeker van te zijn dat je vissen voldoende zuurstof hebben.
Ieder aquarium voldoet aan genoeg zuurstof, mits er aan de voorwaarden word voldaan. Bij gebrek aan zuurstof in het water gaan vissen meer aan het wateroppervlak zwemmen, het bovenste waterdeel. Ze happen daar naar lucht. Het luchthappen bij vissen wordt veroorzaakt door gebrek aan zuurstof.
Wil je de CO2 van je aquarium verhogen zonder risico voor je vissen en garnalen, dan moet je het volgende doen: Kaamlaag verwijderen. Zorgen voor een betere watercirculatie & rimpeling op het wateroppervlakte. Héél langzaam de CO2 week per week verhogen en de pH meten met een goede pH sonde (bijv.
Een kaamlaag op het aquarium. Iedereen heeft er al eens mee te maken gehad: een olieachtige substantie op het wateroppervlakte, ook wel een “kaamlaag” genoemd. Op zich is een kaamlaag ongevaarlijk, tenzij het heel dik wordt en de uitwisseling van zuurstof tussen het aquarium en de omgeving beperkt.
CO2 (koolzuurgas) is cruciaal voor een florerend aquarium: het is de natuurlijke energiemotor van aquariumplanten. Kies je voor een hoge plantdichtheid dan zullen de verschillende planten concurreren voor de aanwezige CO2.
Het aantal skimmers dat je plaatst, is afhankelijk van de grootte van het zwembad. De meeste zwembaden zijn rechthoekig. In dit geval plaats je bij zwembaden van ongeveer 8 x 4 meter twee skimmers. Bij kleinere zwembaden, zoals bijvoorbeeld 6 x 3 meter, mag je er twee plaatsen.
Wel een sump is een Engelse term die duidt op een tweede aquarium in de kast dat verbonden is met het hoofdaquarium. Veelal is dit tweede aquarium niet zichtbaar, en bevat het alle filtratietechniek. Soms noemen mensen een sump ook wel een bioloog of onderbak.
We onderscheiden vier soorten filters: Bioloog, Sump, externe buitenfilter en de filter in het aquarium (intern). Een bioloog of sump zijn filters die onder het aquarium of in een andere ruimte worden geplaatst. Een sump wordt vernoemd voor een zeewater aquarium en een bioloog voor een zoetwater aquarium.
Vijver skimmers
Skimmers zorgen voor een schoon wateroppervlak in vijvers. Als je te veel bladeren, stof of stuifmeel op je wateroppervlak hebt liggen, zijn de mooie waterplanten en vissen voor jou minder goed zichtbaar. Maar dat is niet de enige reden om een vijver skimmer te kopen.
Skimmers vangen het vuil aan de oppervlakte en voorkomen daarmee dat vuil naar de bodem van de vijver kan zinken. In de meeste gevallen maken de skimmers hiervoor gebruik van een eigen pomp. Het is belangrijk om deze pomp 24 uur per dag aan te laten staan.
Nachtverlichting is niet nodig, omdat vissen echter slapen 's nachts. In het wild slapen ze ook en vissen kunnen hun ogen niet dichtdoen daarom is het beter donker 's nachts. De verlichting mag wel aan overdag.
Vissen zelf hebben meestal geen behoefte aan fel licht. Uiteraard plaatsen mensen dergelijke verlichting op hun aquaria omdat ze zelf de vissen willen zien zwemmen. De meeste vissoorten passen zich goed aan aan het licht in een aquarium, maar voor sommige soorten is fel licht zeer stresserend.
Een aquarium heeft verlichting nodig. Dit is niet alleen belangrijk voor het dag- en nachtritme van je vissen, maar nóg belangrijker; voor je planten! Planten hebben licht nodig om te kunnen groeien.
Leidingwater is geen aquariumwater
De door het leidingwater in het aquariumwater geïntroduceerde schadelijke stoffen zoals chloor en zware metalen zoals bijv. koper, lood of zink voegen in de eerste stap meestal schade aan de kieuwen en de huid van de vissen toe.