Steenmarters vangen of doden is wettelijk niet toegestaan. Om overlast te vermijden is het ook nutteloos om steenmarters te vangen of te doden, omdat er algauw een andere steenmarter in de plaats kan komen. Door de geurklieren in hun voetzolen laten steenmarters overal waar ze lopen geursporen na.
Beschermde diersoort
Hierdoor is het tegenwoordig illegaal om steenmarters zelf te vangen, te doden of te vergiftigen. Vandaar dat mensen nu een anti-marterspray hebben ontwikkeld om de steenmarters op afstand te houden. Steenmarters kun je wegjagen door middel van apparaatjes met ultrasone geluiden.
Een effectieve en diervriendelijke manier om de marter te verjagen is door middel van ultrasoon geluid. Dit schrikt het dier af maar brengt geen schade aan. Het apparaat produceert een hoge piep die marters erg vervelend vinden. Hierdoor verlaat het dier de plek en gaat op zoek naar een nieuwe omgeving.
Marters gebruiken stapels hout, stenen, holle bomen of oude stallen en schuren als onderkomen. Ze leven al sinds mensenheugenis in de omgeving van mensen, maar vroeger waren er genoeg plekken waar de marter zich kon ophouden zonder voor overlast te zorgen.
De marter houdt niet van de lucht die een wc-blokje afgeeft. Vooral de geur van citrusvruchten (citroen, limoen) houdt het beestje doorgaans weg bij uw auto. Hang dus zo'n fris blokje op onder uw motorkap!
Hij vertoeft op zogenaamde dagrustplaatsen die hij het liefst op een hoge, droge, warme plek maakt. Hier legt hij voedselvoorraden aan of brengt hij zijn jongen groot. De marter is voornamelijk 's nachts actief. Hij speelt dan graag en trekt erop uit om op voedsel te jagen.
De steenmarter heeft weinig natuurlijke vijanden en staat ongeveer aan de top van de voedselpiramide. Bij ons staan enkel de vos, de oehoe en sinds kort de wolf op zijn predatorenlijstje. In andere regio's moet de steenmarter het ook afleggen tegen grote roofvogels en beren.
Weliswaar bijt de marter hier zelden toe, maar wanneer hij dit wel doet, heeft dit des te ernstigere gevolgen. Niet alleen de doorlopende koperleidingen van de rembekrachtiging lopen gevaar, maar ook de korte slangen direct aan de remmen.
Hoe herkent u de aanwezigheid van steenmarters? Vaak begint dit met geluiden of lawaai. Steenmarters zijn 's nachts actief, wat zorgt voor lawaai op zolder of in de spouwmuur. In veel gevallen hangt er ook een intense stank, afkomstig van de urine, uitwerpselen en prooien van de steenmarter.
Steenmarters deponeren net als veel andere roofdieren hun uitwerpselen vaak op dezelfde plek: een latrine. De uitwerpselen, urine en prooiresten kun- nen zich daardoor ophopen en voor stankoverlast zorgen. Vooral als er jongen zijn kan dit gebeuren.
Overdag verblijven ze in kleine donkere warme droge hoekjes om overdag veilig te kunnen slapen. Ze worden dus zelden gezien. Meestal valt de aanwezigheid van marters dus onrechtstreeks op door geluid, geur of sporen.
Elke auto met een toegankelijke motorruimte en weinig schuilgelegenheid in de nabije omgeving is aantrekkelijk voor de steenmarter. Veel klachten zijn er ook over steenmarters die het op de Citroën voorzien hebben en de Renault.Ook Duitse merken hebben veel last van steenmarters in de auto, evenals Japanse merken.
Een steenmarter is een carnivoor: De marters in Nederland eten graag andere knaagdieren, jonge konijnen en vogels, kippen en eieren. Ook instecten zoals rupsen, kevers, kikkers en regenwormen zijn niet veilig. De marters lusten ook graag fruit en bessen.
Door in een gieter te plassen en de urine vervolgens over je autobanden uit te gieten, zullen de steenmarters op afstand blijven. Ze hebben een hekel aan stank. Ook een wc-blokje of een doek gedrenkt in ammoniak kan helpen. Wanneer je een marter aantreft, is het handig om je auto om een andere plek te parkeren.
Zoals je weet is het een beschermd diersoort waardoor je deze niet mag doden of vangen. Gif gebruiken mag ook niet. Wil je een marter verjagen in de buurt van je huis bijvoorbeeld dan kun je een speciale spray gebruiken. Je kunt de spray kopen bij een bouwmarkt of eventueel in een dierenwinkel.
Steenmarters hebben eerder te vrezen van katten dan omgekeerd. Katten durven een steenmarter al eens opjagen. Een steenmarter die zelf een kat aanvalt is nog niet geobserveerd.
Volwassen steenmarters hebben niets te vrezen van een kat, maar het is niet ondenkbaar dat rondstruinende katten wel een jonge steenmarter te grazen nemen. Een niet al te kleine hond kan zowel jonge als volwassen steenmarters gemakkelijk aan.
Overdag gebruiken ze meestal oude konijnenholen als dagrustplaats. In de winter slapen ze veel en worden ze af en toe wakker om voedsel te zoeken. Ze eten onder andere knaagdieren (muizen en ratten), jonge konijnen, vogels, eieren, insecten (kevers en rupsen), kikkers, regenwormen en (in de winter) spitsmuizen.
De Mustolet Protect Spray is een ideaal middel om uw auto en andere bezittingen te beschermen tegen marters. De spray bevat enkel natuurlijke stoffen en kan gebruikt worden om de beschermde steenmarter te weren. De natuurlijke geurstoffen maken het behandelde oppervlak onaantrekkelijk voor de marter.
De mustolet is één van de best verkochte spray's. Dit middel werkt supergoed. Nadat het een paar jaar uit de handel is geweest omdat alle ingredienten beschreven en gekeurd moesten worden is het weer terug op de markt. Dit product heeft de lucht van de natuurlijke vijanden van de steenmarter in zich.
Steenmarters zijn erg goede klimmers en kunnen zonder problemen 1,5 meter hoog springen. Ze klimmen ook moeiteloos rechte muren op en af vooral wanneer diepe voegen houvast bieden.
Bij de steenmarter zijn de oren een stuk kleiner en zijn deze meer zijdelings op de kop geplaatst dan bij de boommarter. De neus van de steenmarter is vleeskleurig, terwijl die van een volwassen boommarter bijna zwart is (die van een jonge boommarter kan wel lichter van kleur zijn).
In principe zullen Bunzings en Steenmarters rattengif niet rechtstreeks opnemen. Knaagdieren zoals ratten en muizen uiteraard wel. Maar net die knaagdieren vormen een lekkere hap voor een hongerige Bunzing of Steenmarter. Hierdoor lopen ze het risico om vergiftigde prooien op te peuzelen.
Hij eet o.a. muizen, ratten, egels, jonge konijnen, vogels, eieren, kevers, rupsen, kikkers en regenwormen. Ook eet hij, vooral tussen juli en december, veel vruchten en bessen, zoals bramen, bessen van vogelkers en zwarte nachtschade, appels, peren en kersen. In de winter eet hij ook wel spitsmuizen.