Ze kunnen samenleven – twee van hetzelfde geslacht als een paartje en soms in groepen van hetzelfde geslacht. Paren van hetzelfde geslacht kunnen gaan vechten, dus het is belangrijk om op tekenen van pesten te letten en de mogelijkheid te hebben om ze te scheiden als dat nodig is.
De Syrische hamster ('goudhamster') en de Chinese dwerghamster leven solitair en kunnen absoluut niet samen met soortgenoten worden gehouden. Ook de andere dwerghamsters kunnen het beste in hun eentje gehouden worden, omdat samenleven vaak niet goed gaat. Hamsters worden tussen de twee en drie jaar oud.
De algemene regel is: Syrische, Russische en Chinese hamsters kun je NIET samen houden. Campbelli's en Roborovski's kunnen (soms) WEL samen gehouden worden.
De hamsters die geschikt zijn om als huisdier te houden zijn de Syrische hamster (Mesocricetus auratus) en een aantal dwerghamsters, waaronder de Russische dwerghamster (Phodopus sungorus), de Campbelli dwerghamster, Roborovski dwerghamsters en de Chinese dwerghamster.
Vooral 's avonds zijn ze erg actief. De Roborovski leeft graag samen met soortgenoten, zodra ze alleen zijn worden ze snel eenzaam. De Chinese dwerghamster is schuwer dan andere soorten. Hij is lastig aan soortgenoten te koppelen en is daarom het beste alleen te houden.
Je hamster wordt wakker en strekt zich eerst heerlijk uit, waarna hij aan zijn wasbeurt begint. Dit gedrag is een teken van tevredenheid. Je hamster voelt zich goed onder jouw hoede. Staat je hamster op zijn achterpootjes en hangen zijn voorpootjes losjes voor zijn buik waarbij hij nieuwsgierig rondkijkt?
Producten waar suikers, zout en andere kunstmatige toevoegingen worden gebruikt zijn niet geschikt voor jouw hamster. Hiernaast kunnen hamsters in veel gevallen niet goed tegen lactose, producten zoals zuivel zijn daarom niet geschikt.
De meeste dwerghamsters zullen het gezelschap van hun soortgenoten waarderen, goudhamsters (en soms ook Chinese dwerghamsters) dienen echter alleen te worden gehouden. Als deze dieren samen worden gehouden ervaren ze veel stress, zelfs als ze in een groot onderkomen worden gehouden.
Deze kleine huisdieren worden vanaf 2024 verbannen omdat ze een 'gevaar zijn voor de mens' De Russische dwerghamster mag vanaf 1 januari 2024 niet meer gefokt, verkocht of gehouden worden in Nederland. Het kleine huisdier wordt verbannen uit Nederland. Dit tot schrik van de vele fokkers in het land.
Per 1 januari 2024 mogen russische-, roborovski- en campbelli dwerghamsters niet meer gefokt, verkocht of gehouden worden in Nederland.
Goudhamster (ook wel: Syrische hamster)
De hamster is goed tam te maken en houd van aandacht! Hierdoor kunnen ze een vrij sterke band met jou ontwikkelen. Ze worden gemiddeld 15-18 cm, kunnen een gewicht hebben van 130-200 gram en komen van oorsprong uit Syrië.
Met een goede huisvesting, verzorging en gevarieerde voeding kunnen hamsters tot 4 jaar oud worden, maar gemiddeld worden ze tussen de 2 en 2,5 jaar oud.
Zet de kooi op een rustige plaats
Uw hamster slaapt het grootste deel van de dag. Wanneer er veel lawaai is rond zijn kooi zal hij wakker worden. Hamsters kunnen wat humeurig worden wanneer ze niet genoeg slaap krijgen. Het is daarom het beste om de kooi op een relatief rustige plaats te zetten.
Dit betekent bijvoorbeeld dat dieren als de serval, Russische dwerghamster en de egel niet meer toegestaan worden als huisdier.
En dat hamsters elkaar opeten als ze dood zijn, is normaal hoor."
De hamster
Sommige zijn super lief en nooit chagrijnig, terwijl de ander het liefst graag op zichzelf is en snel bijt. Wat helaas het grootste nadeel is, is dat ze overdag bijna altijd slapen. Ze zijn soms voor een korte periode even wakker. Lopen een rondje, pakken wat voer, en duiken snel weer hun warme nestje in.
Een cavia, een hamster, een rat of een huismuis: allemaal ook heel aaibaar en een stuk minder veeleisend dan een hond of een kat. Wat niet wegneemt dat je ook zo'n kleine huisgenoot adequaat moet verzorgen, dus zorg altijd dat je je goed inleest van tevoren.
Het beste is om de hamster zelf van en naar de uitloop te laten gaan, want ze zijn erg gebonden aan hun hamsterburcht. Wanneer de hamster buiten het verblijf worden gezet en niet zelfstandig terug kan, kunnen ze hier gestresst van raken.
Vanaf een leeftijd van ongeveer 5 weken kunnen kleine hamsters naar een nieuwe eigenaar. Qua gedrag naar mensen is er weinig verschil tussen de mannetjes en vrouwtjes. Vaak zal een hamstertje zelf niet zo duur zijn in de aanschaf.
Twee dwerghamsters kan, mits het campbellies of roborovski's zijn. Russische dwerghamsters kunnen niet bij elkaar, dat loopt op den duur uit op vechten, iedere kooi is daar eigenlijk te klein voor. En ook voor de andere soorten is het raadzaam om wel een tweede kooi paraat te hebben voor het geval dat.
Geef veel aandacht en praat gerust tegen hem. De hamster verwennen met een speciaal snoepje mag best en is in die eerste week ook goed om te doen. Wanneer u er tegelijkertijd bij praat, zal hij ook uw stem gaan herkennen. Een hamster kunt u het best zelf op uw hand laten klimmen; zo laat hij zich makkelijk oppakken.
Mannetjes vechten meestal met de andere mannetjes en de vrouwtjes vechten zowel met mannetjes als met andere vrouwtjes. De Russische dwerghamster, de Roborovski dwerghamster en de Campbelli dwerghamster leven in de natuur in kleine groepen.
Hoe vaak moet je de volledige hamsterkooi verschonen? Dit kan wekelijks, tenzij de kooi vol zit met urinevlekken en keutels. Omdat je iedere dag het vieze strooisel verwijdert zal de kooi minder snel gaan stinken. Je ruikt het meteen als je de kooi toch beter direct kunt schoonmaken!
Een dwerghamster eet ongeveer 6 gram voer per dag. Voor een goudhamster ofwel Syrische hamster houden we ongeveer 10 gram per dag aan. Het is belangrijk om elke dag vers voer aan hamsters te geven in ongeveer de hoeveelheid dat een hamster per dag opeet. Ze leggen van nature een voorraad aan voedsel aan.
Katten kunnen wel 16-20u per dag slapen, honden 12-14u per dag,een paard 2-3u per nacht een diepe (REM) slaap en meerdere keren 10-20min verdeeld over de nacht, een hamster 14u per dag en natuurlijk vooral overdag, een tijger 16u per dag, een vleermuis 18-19u per dag en een winterslaap van 3 maanden lang, een python 18 ...