Hoe vaak moet je blauwe regen snoeien? Blauweregen is een ontzettend hard groeiende klimmer. Je zou een Wisteria aan zijn lot kunnen overlaten en niet snoeien, want hij groeit toch wel door. Maar als je hem niet snoeit, produceert hij alleen lange uitlopers waar niet veel bloemen aan komen.
Voor zo'n rijke bloei is het nodig de blauweregen twee keer per jaar te snoeien. Snoeit u niet dan wordt het al snel een warboel van lange, dunne takken. In januari of februari kunnen alle zijtakjes die uit de zogenaamde gesteltakken ontspringen tot op twee à drie knopjes worden teruggesnoeid.
te veel schaduw, er worden dan nauwelijks bloemknoppen gevormd. In de volle zon zal de bloei het rijkst zijn. 5. te arme en droge grond, zorg voor voldoende water en voeg patentkali toe in het voorjaar.
Blauweregen moet je twee keer per jaar snoeien: een keer in de winter en een keer in de zomer. De zomersnoei voer je ongeveer zes weken na de bloei (de bloeitijd valt meestal in mei) uit. Dan verwijder je alle lange uitlopers die in het voorjaar en de vroege zomer zijn gegroeid.
Om een rijke bloei te krijgen, moeten wisteria's twee keer per jaar worden gesnoeid – twee maanden na de bloei (augustus) en aan het eind van de winter (februari). De eenvoudigste aanpak is om een paar lange takken horizontaal vast te binden langs de muur of de pergola waar de plant tegenaan groeit.
Een blauwe regen kan tientallen tot zelfs honderden jaren oud worden. Met het verouderen krijgt de hoofdstam een grillige structuur. Alleen blauweregen die via enten is vermeerderd, bloeit rijk.
Om een rijke bloei te krijgen, moeten wisteria's twee keer per jaar worden gesnoeid – twee maanden na de bloei (augustus) en aan het eind van de winter (februari). De eenvoudigste aanpak is om een paar lange takken horizontaal vast te binden langs de muur of de pergola waar de plant tegenaan groeit.
Blauweregen snoeien in het voorjaar
Snoei de jonge scheuten tot 10 cm tot het oude hout terug. De plant heeft dan alsnog genoeg ruimte om uit te lopen en een volle plant te worden. Als je de blauweregen op deze manier terugsnoeit, zullen er mooie bloemtrossen gevormd worden. Zorg er wel voor dat het niet meer vriest.
Wisteria groeit graag in een lichte, wat humeuze en enigszins vochtige grond, en een zonnige plek (minstens 6 uur zon per dag). Wisteria's worden op een onderstam geënt. Bij het planten kan de entplaats het best boven de grond gehouden worden, zodat eventueel opschot gemakkelijk te verwijderen is.
Tijdens de zomermaanden kun je de lange uitlopers weghalen. Lange takken zonder knoppen zullen geen bloemen krijgen, dus deze kun je goed wegknippen tot aan 2 of 3 knoppen. Daarmee houd je de Wisteria in toom. Je dient de Blauwe regen goed te geleiden omdat deze snel groeit.
De blauweregen is een giftige en irriterende plant. Het zijn de peulen en erwtjes die meestal de oorzaak van accidentele vergiftigingen bij kinderen zijn. Het sap van de plant kan de ogen sterk irriteren.
Standplaats. Blauwe regen groeit graag met zijn takken in volle zon. In de schaduw kan ook, maar toch moet je rekenen op minstens zes uur zonneschijn per dag.
Ook vlinders zijn gek op deze klimplant. De Wisteria is verder zeer winterhard en bladverliezend. Als de plant ouder wordt krijgt deze een mooie grillig gevormde stam. Het is daarnaast een snelle groeier (tot wel 2 meter per jaar) en de twijgen slingeren decoratief overal omheen.
De favoriete methode op stenen muren werkt met een stevige stalen draad die aan oogvijzen hangt. Je spant deze aan met spanbouten. De draad moet sterk genoeg zijn om de volwassen best wel zwaarwichtige Wisteria te dragen. Bedenk dat de plant bij volle wasdom zwaarder dan jij zal zijn.
Blauweregen op stam
Begin met een jonge plant, het liefst een met maar één scheut. Knip alle scheuten die aan de basis verschijnen af en leid de hoofdstam langs een sterke rechte stok. Bind de plant goed aan maar niet te strak. Knip in de winter de top op een hoogte van ongeveer 2 m af.
Stekken kan in speciale stekgrond of in een mengsel van 2 delen turf en 1 deel zand, onderaan de stek verwonden, licht vochtig houden. Stekken nemen van planten die in de serre geforceerd zijn zou een hoger slagingspercentage opleveren. De blauweregen is een bijzondere klimplant.
Blauweregen is niet zelfhechtend, hij moet worden geleid. Gebruik stevig bindtouw, want met zijn enorme groeikracht kan hij zelfs een regenpijp dichtknijpen als hij zich daaromheen slingert. Leuk om te weten: van de Wisteria sinensis, van oorsprong uit China, draaien de twijgen linksom.
Oude sering snoeien
Om ervoor te zorgen dat het groen weer laag in je eigen tuin komt, zul je drastisch moeten snoeien. Dit doe je tijdens de rustperiode van de plant (november tot en met maart). Zaag de oude takken of oude stam tot ongeveer 50 centimeter boven de grond af. Na het snoeien gaat je sering weer uitlopen.
Wanneer Blauwe Regen Verplaatsen
De beste tijd om de Blauwe regen te verplaatsen is als de boom in ruste gaat en dat is de herfst periode. Om specifieker te zijn als alle bladeren van de boom zijn afgevallen. In de het voorjaar en de zomer heeft de Blauwe regen alle energie nodig om bladeren en bloemen aan te maken.
De bloemen tijdens de tweede bloei of zomerbloei zijn kleiner dan in het voorjaar. Ook bloeien ze korter. Wat ons betreft is het de moeite om er een paar tot bloei te laten komen. Het kost je plant wat extra energie – maar dat kan geen kwaad als het er maar een paar zijn.
Blauweregen is een giftige en irriterende plant. Het zijn de peulen en de erwtjes die meestal de oorzaak van accidentele vergiftigingen zijn. Het aantal beschreven intoxicaties is vrij beperkt. Symptomen: er kunnen ernstige maag-darmstoornissen optreden, zowel bij mensen als bij dieren.
Het is natuurlijk wel mogelijk een klimplant in de buurt te zetten, zoals een vroegbloeiende klimroos. Ook zijn er in de tuin prachtige combinaties te maken met andere voorjaarsbloeiers, zoals de sierkers (Prunus), irissen, sieruien, pioenrozen en goudenregen (Laburnum).
Als je overweegt om deze plant in de tuin te zetten en kinderen of huisdieren hebt, is het logisch dat je je afvraagt: Is Blauwe Regen Giftig? Ja, de Blauwe Regen is giftig. Vooral de peulen, erwten, wortels en takken zijn gevaarlijk, maar ook het sap kan irriteren.
De blauweregen windt zich om elke houvast die hij kan vinden. Hij verankert zijn scheuten ook in spleten van muren, wat op den duur beschadiging aan het gebouw kan veroorzaken. Ook heeft de plant goede klimsteunen nodig, die stevig genoeg zijn om deze, vaak sterk overhangende reus te kunnen dragen.