Ook typische progestagene klachten als stemmingswisselingen en gewichtstoename door vocht vasthouden komen voor. Progestageen-alleen anticonceptie is in Nederland verkrijgbaar in de vorm van een pil (minipil), injectie met depotwerking (prikpil), als onderhuids staafje, of als hormoonspiraaltje.
De minipil is een pil met 1 hormoon erin: progestageen. Dit is anders dan bij de gewone pil. In de gewone pil zitten 2 hormonen: oestrogeen en progestageen. Je hebt een recept van je huisarts nodig als je de minipil wil gaan slikken.
De 'pil' is het meest bekende voorbeeld van een anticonceptiemiddel met oestrogeen en progestageen. Van de pil bestaan twee vormen: de monofasische pil; de fasische pil.
In de combinatiepil zitten hormonen, namelijk oestrogeen en progestageen. Het hormoon oestrogeen zorgt voor een voorspelbare menstruatie. Progestageen zorgt ervoor dat je niet zwanger raakt. De combinatiepil mag je niet gebruiken als je borstvoeding geeft.
Het hormoon maakt het slijm van de baarmoedermond minder toegankelijk voor zaadcellen en het baarmoederslijmvlies minder geschikt voor innesteling van een bevruchte eicel. Zo zorgt progestageen ervoor dat je niet zwanger raakt. Het hormoon zit in de meeste anticonceptiemiddelen.
Progesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon.
Een progesteron tekort zorgt mogelijk voor een kortere luteale fase, waardoor de menstruatiecyclus verstoord raakt. Progesteron tekort symptomen zijn onder andere PMS klachten, onregelmatige of uitblijvende menstruatie, verhoogde stress, prikkelbaarheid en angst.
Bij de meeste toepassingen gebruikt u dit medicijn in de tweede helft van de menstruatiecyclus. Bij IVF-behandeling moet u het meestal gebruiken vanaf het moment dat de eicellen bij u worden weggehaald. Capsules om in te nemen: heel doorslikken met een half glas water.
Het belangrijkste verschil tussen een anticonceptiepil die bestaat uit oestrogenen en progestageen, en een anticonceptiepil die louter progestageen bevat, is dat men met het tweede type amenorroe kan uitlokken. Anders gezegd, die pil zorgt ervoor dat de menstruatie uitblijft.
Progesteron is een belangrijke speler in het regelen van je menstruatiecyclus. Wanneer de hypofyse, een kleine klier in de hersenen, follikelstimulerend hormoon (FSH) en luteïniserend hormoon (LH) aanmaakt, stimuleren deze hormonen het gele lichaam (corpus luteum) in de eierstokken om progesteron te produceren.
Een progestageen is een hormoon dat dezelfde eigenschappen vertoont als progesteron. Het bekendste natuurlijke progestageen is progesteron. Andere voorbeelden zijn 17-OH-progesteron en 20α-hydroxyprogesteron. Veel progestagenen worden synthetisch gemaakt en noemt men progestativa.
Anticonceptie zonder hormonen
Omdat ze bijvoorbeeld last krijgen van bijwerkingen, zoals hoofdpijn of een sombere stemming, of omdat ze liever geen onnatuurlijke producten gebruiken. De enige anticonceptiemethoden zonder hormonen zijn barrièremethodes, het koperspiraaltje of sterilisatie.
De minipil bevat minder hormonen dan de anticonceptiepil en heeft dus ook minder bijwerkingen. Je mag de minipil gebruiken als je geen oestrogeenhormoon mag innemen, bijvoorbeeld omdat je net bevallen bent en borstvoeding geeft. Als je stopt met het gebruik van de minipil kun je onmiddellijk daarna zwanger worden.
Met dit type pil kun je incidenteel de stopweek en dus je menstruatie overslaan. Dit doe je door na de vorige pilstrip meteen met de volgende strip te beginnen. Ook is het met dit type anticonceptiepil mogelijk om de stopweek te verschuiven. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je op vakantie gaat.
Eén van de anticonceptiepillen zonder oestrogeen die in Nederland op de markt is, is Cerazette. De oestrogeenvrije pil kan een goede optie zijn wanneer je geen oestrogenen mag gebruiken, of als je last hebt van bijwerkingen die veroorzaakt worden door het oestrogeen in de combinatiepil.
Dit medicijn is een anticonceptiepil. Het is een zogenaamde minipil.
Oestradiol maakt in de hersenen namelijk serotonine vrij. Serotonine is een stofje waar je je gelukkig en opgewekt door voelt. De psychologen schrijven dat minder oestradiol zorgt voor minder serotonine, en dus minder gelukzalige gevoelens. De pil rommelt niet alleen met oestradiol.
Het effect van progesteron op de huid is minder duidelijk. Verondersteld is dat progesteron een rol speelt bij huidelasticiteit, talgproductie en net als oestrogeen ook bij huidpigmentatie. Daarnaast heeft progesteron effect op de huiddoorbloeding. Progesteron beïnvloedt de arteriële bloedvattonus.
De rol van oestrogeen en progesteron in de overgang
In de puberteit kregen je eierstokken ineens de functie om oestrogeen en progesteron aan te maken. Oestrogeen voor het rijpen van eitjes. En progesteron om je baarmoeder klaar te maken voor het innestelen van een bevrucht eitje.
Progesteron zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten (onttrekkingsbloeding). Als de baarmoeder is verwijderd, is progesteron niet nodig.
Dit middel is een anticonceptie-spiraaltje. Het bevat het vrouwelijk progestageenhormoon levonorgestrel. Progestageenhormonen hebben ongeveer een zelfde werking als het natuurlijke progesteron. Progestageenhormonen spelen een belangrijke rol bij de vruchtbaarheidscyclus.
Zoely is een anticonceptiepil waarmee je zwangerschap kunt voorkomen. In dit type pil zitten 2 verschillende hormonen. Het wordt daarom ook wel een combinatiepil genoemd.
De anticonceptiepil geeft een verhoogd tromboserisico. Uit studies is gebleken dat vrouwen die de pil nemen een 4 maal hogere kans op een trombose hebben dan vrouwen die de pil niet nemen. Voor de zogenaamde 3e generatiepil ligt de kans op een trombose nog hoge.
Meestal schrijft de arts u het voor gedurende 10 dagen per 4 weken. Als u na 10 dagen stopt ontstaat een bloeding. Dit is geen echte menstruatie, maar een onttrekkingsbloeding. U moet het medicijn meestal enkele maanden gebruiken voordat u weet of het goed werkt.
Je kunt de gevoeligheid van je lichaam voor progesteron verbeteren door stress tegen te gaan, bijvoorbeeld door toepassen van body-mind technieken als mindfulness en yoga. Ook zijn er supplementen die een te hoge cortisolproductie kunnen temperen, bijvoorbeeld diverse ginsengsoorten, ashwaganda, rhodiola, relora.
Lutenyl is geen anticonceptiemiddel. Als het minder dan 12 maanden geleden is dat u uw laatste menstruatie heeft gehad of als u jonger bent dan 50 jaar, heeft u misschien nog altijd een aanvullende contraceptie nodig om zwangerschap te voorkomen.