Leg de laurierblaadjes op de laden van uw voedseldroger.Zorg ervoor dat ze elkaar zo min mogelijk overlappen.Zet de voedseldroger op 38 graden en droog de laurier voor 12 tot 23 uur. Laurierblaadjes moeten volledig droog aanvoelen en als u erop duwt moeten ze breken.
Laurier bereiden & bewaren
Heb je verse blaadjes over, droog ze dan op een bakplaat boven de verwarming. Je kunt ze dan langer bewaren. De ovale groene blaadjes geven gerechten een lekker kruidige smaak, vooral als je ze lang mee stooft of kookt. Gedroogde blaadjes geven een meer intense smaak dan verse blaadjes.
Je kunt de bladeren niet eten, je kookt ze mee in een gerecht, zodat ze smaak afgeven. Een paar blaadjes is vaak al voldoende. Zodra het gerecht klaar is, verwijder je de blaadjes. Laurier wordt vaak gebruikt bij de bereiding van soepen en stoofschotels.
De blaadjes worden gewoonlijk gedroogd, maar zijn ook vers te gebruiken, al smaakt dat iets anders. Het drogen moet zodanig verlopen dat de groene kleur behouden blijft. Dit lukt door ze bijvoorbeeld op de verwarming te leggen. Als de blaadjes bruin worden, verliezen ze hun smaak.
Laurierblaadjes kan je vers of gedroogd, geheel of versneden gebruiken. In de keuken gebruik je best gedroogde blaadjes, want de verse smaken bitter. Hoe langer de blaadjes meekoken, hoe kruidiger het gerecht wordt.
Leg de laurierblaadjes op de laden van uw voedseldroger. Zorg ervoor dat ze elkaar zo min mogelijk overlappen. Zet de voedseldroger op 38 graden en droog de laurier voor 12 tot 23 uur. Laurierblaadjes moeten volledig droog aanvoelen en als u erop duwt moeten ze breken.
In tegenstelling tot kerrieblaadjes, kun je laurier zowel in gedroogde als verse variant heel goed gebruiken. De gedroogde blaadjes blijven ook heel lang goed en aromatisch.
De echte laurier: laurus nobilis
Het matte blad kun je gebruiken als kruid in gerechten. Je ziet ook meteen het verschil tussen het blad. Het blad van de laurier is kruidachtig. Als je erover wrijft komen de geuren vrij (er zit etherische olie in).
Pluk de bladeren met de hand van de takken en zoek daarbij de mooiste bladeren uit. Dit is het blad met de diepste donkergroene kleur. De lichtgroene bladeren zijn nog te jong. Oktober is niet de ideale maand om laurier te oogsten.
Laurier drogen in de oven
Laurier kan je ook drogen in de oven, kies voor een lage stand. Bij mijn oven is de laagste stand 50 graden. Droog ze nooit boven de 100 graden want dan is de kans groot dat de laurier verbrand. Leg de blaadjes op een rooster en laat ze circa 2 uur drogen.
Laurierthee remt ontstekingen in je lichaam. Het bevat euganol en heeft daardoor een geneeskrachtige werking op gewrichtsontstekingen, zoals jicht en artrose/ artritis. Maar werkt ook heilzaam bij bronchitis, aften en bij tandpijn. Het heeft een positieve invloed op diabetes.
Ze mogen meekoken, hoe langer de blaadjes meekoken des te kruidige de smaak. Laurier is een prima smaakmaker in soepen, sauzen, eenpansgerechten, vleesgerechten, peulvruchten en marinades. Laurier laat zich goed combineren met tomaten, azijn, varkensvlees en lamsvlees.
Deze laatste stoppen we graag in ons eten, maar bij Laurierkers kun je dat beter laten. Bladeren, bessen en bloemen van deze plant bevatten allemaal blauwzuur wat de zuurstoftransport verhinderd. Hierdoor zijn ze giftig en kan deze plant vervelende gevolgen hebben.
Of wij maken laurierolie. Enkele gekneusde blaadjes in de zonnebloemolie, cocosolie of olijfolie. Enkele uren laten trekken op een theelichtje of au bain-marie. En klaar is de laurierolie.
Voor basilicum en dille is het aan te raden alleen de bladeren in te vriezen. Daarnaast is het voor de laurier, munt, oregano, rozemarijn en tijm aan te raden deze kruiden te drogen in plaats van in te vriezen. Bij deze kruiden is dit een stuk eenvoudiger en/of zorgt het voor meer smaakbehoud.
Drogen in de magnetron
Voor deze manier van drogen kunt u het best kiezen voor vochtige, soepele bladeren. Deze legt u vervolgens tussen 2 vellen keukenpapier in een magnetron-bestendige schaal. Laat de bladeren nu maximaal 30 seconden drogen en herhaal dit indien nodig nog een keer 30 seconden.
Eén manier is om de bladeren in een glycerine-wateroplossing te plaatsen. Hierdoor blijven je bladeren in goede staat en blijven ze relatief flexibel. Deze conserveringsmethode werkt omdat het natuurlijke vocht dat in de bladeren aanwezig is, wordt vervangen door de glycerine-wateroplossing.
Hang op een droge plek, uit de zon (gedroogd in de volle zon of bij hoge temperaturen verliezen kruiden veel van hun smaak en kracht). Zorg voor voldoende ventilatie. Beste droogplek: onder een veranda, terrasoverkapping of in de schuur. Tip: spoel het blad niet af voor het drogen, dan verliest het veel smaak.
Qua plaagdieren zijn vaak slakken, vlooien, luizen, mijten, taxuskevers en mineervliegen de boosdoener. Laurier ziektes kunnen zijn: bladvlekkenziekte, hagelschot en valse meeldauw.
Een andere populaire haag waar beter niet van gegeten kan worden is de laurierhaag. Dat klinkt misschien wat vreemd, omdat we ook laurierbladeren in ons eten gebruiken, maar dat zijn bladeren van de “echte” laurier (Laurus nobilis), terwijl laurierhagen van de laurierkers (Prunus laurocerasus) zijn.
Laurierblad geeft een aromatisch tintje aan met name soepen, stoofpotten, braadgerechten, marinades en sauzen. Maar vergeet de zurige groenten zoals rodekool en zuurkool niet, waarvoor laurier een echte aanrader is. Laat laurier langere tijd meestoven om de kracht ervan te benutten.
Het grootste verschil tussen de twee planten is dat echte laurier gebruikt kan worden als kruid in de keuken, terwijl laurierkers maar beter niet gegeten kan worden. Niet alleen de kersen van de laurierkers zijn namelijk giftig, maar ook de bladeren zijn niet gezond om te eten.
De laurierkers wordt echter gebruikt als groene plant in de tuin en de bladeren zijn giftig. De bladeren van de gewone laurier zijn echter geschikt om te gebruiken in de keuken als toevoeging voor verschillende gerechten. Het blad van de gewone laurier is een onderdeel van het bouquet garni.