Isoleer uw kelder: Het isoleren van de plaatsen waar condensatie zich ophoopt kan ook helpen om vocht te elimineren. Het afdekken van deze plaatsen, zoals muren, leidingen en kanalen, met isolatie, zal helpen voorkomen dat warme lucht in contact komt met de koele oppervlakken, waardoor condensatie wordt voorkomen.
De simpelste manier om het vocht aan te pakken is de temperatuur in uw kelder op een constant niveau te houden en de ruimte goed en regelmatig te ventileren. Het probleem van slechte afwatering kan verholpen worden door de afvoer of waterleiding te repareren.
Je kelder verluchten door ramen en deuren open te zetten, is doorgaans geen optie. Natuurlijke ventilatie in je kelder is wél mogelijk door ventilatieroosters te plaatsen. Dat kan zowel in de kelderdeur, de keldermuren als in een eventueel keldervenster (op straatniveau).
De meest grondige en complete oplossing is het volledig afdichten van de kelder. Dit houdt al het externe grondvocht buiten en zorgt ervoor dat er geen schimmels en vochtplekken meer zijn in je kelder. Bij deze methode worden zowel de vloer als de muren behandeld met een waterdichte cementlaag.
Condensatievocht in je kelder
Het gevolg zijn muren die vochtig aanvoelen en vochtige lucht. De belangrijkste oorzaak hiervan is een gebrek aan ventilatie in de kelder. ✅ Je kelder meer verluchten vermijd al heel wat problemen zoals schimmelvorming en vieze geurtjes.
Let op deze symptomen van een vochtige kelder: Vochtige keldermuren. Afschilferende verf of pleisterlaag. Salpeter op de muren.
Een eerste manier om om een kelder waterdicht maken is door het maken van een waterdichte bekuiping. De natte binnenmuren en vloer worden behandeld met een waterdichte pleiseter. Bij een tweede manier om het waterdicht maken van een kelder worden de vochtige buitenmuur geïnjecteerd met een vochtwerend product.
Reken voor kelderbekuiping op een prijs van € 50 à 100 per m² (excl. btw en incl. arbeidskosten). De startprijs is ongeveer 4.000 euro voor een gemiddelde kelder, maar de prijzen kunnen oplopen tot 10.000 euro of meer.
Reken daarbij nog eens dat een kelder erg gevoelig is voor binnentredend water en vocht. Het is dus raadzaam om uw kelder te voorzien van frisse lucht en verluchting.
Er moet ook ergens lucht binnen kunnen komen in de kelder. De opening daarvoor zou minimaal 10cm diameter moeten hebben. Met 2 gaten van 10 cm kan je dus al voldoende capaciteit leveren voor een mechanische afzuiging in de kelder. Zorg er wel voor dat deze 2 gaten aan tegenovergestelde kanten van de kelder zitten.
Gedurende het hele jaar is de temperatuur in de kelder gemiddeld 15 graden. De kelder is daarom ideaal om in te richten als bijvoorbeeld een wijnkelder en bewaarplaats voor veel soorten voedingsmiddelen. Het is dan absoluut niet nodig om de kelder te isoleren.
Met chloor, soda of een anti-schimmelmiddel verwijder je makkelijk plaatselijke schimmelvorming. Dit wil echter niet zeggen dat de schimmel voor goed verdwenen is. Omdat schimmel vaak het gevolg is van een vochtprobleem moet je het probleem bij de bron aanpakken.
De kelder is veruit de meest vochtige ruimte in huis. Dat is ook logisch, want een kelder ligt deels of helemaal onder het grondniveau. Daardoor is deze ruimte heel gevoelig voor verschillende vochtproblemen zoals condensatie, insijpelend grondwater, schimmelvorming, …
Kelders zonder vloer of met een beschadigde/poreuze muur veroorzaken sneller plassen bij hoog grondwater. De natte kelder komt in dit geval heel snel onder water te staan op korte tijd. De muren van jouw woning zuigen het opstijgend grondwater volledig op. Je ziet dit aan de vochtige plekken op de muren.
Jazeker! Vocht in de kelder brengt niet alleen risico's met zich meer voor de spullen die u in de kelder bewaart. Het kan ook leiden tot schimmelvorming, wat nadelige effecten heeft op uw gezondheid. En naarmate het vochtprobleem groter wordt, kan het ook leiden tot vochtproblemen elders in uw woning.
Gevolg 1: Vochtschade in uw kelder
Een kelderruimte die te maken krijgt met vochtproblemen, raakt natuurlijk beschadigd. Hierdoor kunnen de vloer, de wanden en het plafond van de kelder ook schade oplopen. Wanneer deze oppervlakken steeds vochtiger worden, zal de constructie van de kelder op termijn verzwakken.
Voor de beste waterdichting van muren in en om huis kun je ze het beste behandelen met waterglas of een epoxy coating toepassen. Een buitenmuur kun je waterdicht maken door hem te impregneren met een impregneermiddel, de gevel te voorzien van gevelbekleding of door deze te schilderen met vochtwerende verf.
Om beton of steen waterdicht te maken, brengt u Hydrablock met een kwast, verfroller of lage drukspuit aan. Dit kan met een huis, tuin en keuken lage drukspuit, verfroller (voor grotere klussen), of een kwast (voor kleinere stukken). Maak altijd eerst een proefstukje.
Je kunt het aanbrengen met een kwast, roller of spuit (na verdunning met water) op of in een massa met kalk. Door de reactie met kalk wordt de stroperige vloeistof namelijk watervast en zorgt het voor een waterdichte vloer of muur. In de volksmond noemt men waterglas ook wel Kiesol of Natrium Silicaat.
Naast tegels of eenvoudige betonnen vloeren zijn met name PVC- en vinylvloeren een goed alternatief voor uw kelderruimtes. Door de grote keuze aan decors biedt vinyl u de mogelijkheid om de kelders op een stimulerende en gezellige manier in te richten.
Ook bestaat het risico op geurhinder. Vocht in de kelder veroorzaakt een muffe, onaangename geur die zich ook in de rest van je woning kan verspreiden. Een droge kelder daarentegen is een extra leefruimte, die je behalve als opbergruimte ook als hobbykamer of als speelruimte kunt gebruiken.
Plaats een luchtontvochtiger of -reiniger in de vochtige kelderruimte. Die neemt het vocht in de kelder op, waardoor het risico op schimmel verkleint en de muffe geur verdwijnt. Een luchtontvochtiger komt van pas wanneer de luchtvochtigheid zich boven de 60% bevindt (dit kan je eenvoudig meten met een hygrometer).
Een kelder is geen 'op de grond staand' bijbehorend bouwwerk . Een kelder wordt namelijk in de grond gebouwd. Ook wordt de kelder niet op andere wijze genoemd in bijlage II bij het Besluit omgevingsrecht ( Bor ).