Het is meestal zwart maar kan ook geelgroen, donkergroen en bruin zijn.De keutels kunnen los liggen, maar ook aan elkaar klonten. Vaak zijn er duidelijke planten- of dierenresten in te herkennen. Je ziet in het bos op veel plaatsen door zwijnen omgewoelde grond.
Uitwerpselen van de drie hertachtigen ree, damhert en edelhert zien er uit als dropjes. Ze hebben nagenoeg dezelfde vorm maar verschillen sterk in grootte.
Overdag houden wilde zwijnen zich doorgaans schuil in hun nest (leger), dat zich meestal in dichte dekking bevindt. De aanwezigheid van wilde zwijnen kan best worden vastgesteld aan de hand van loopsporen, zoelplekken waar ze hun modderbad nemen, schuurbomen, wroetsporen en uitwerpselen.
Het wild zwijn (Sus scrofa) wordt ook wel everzwijn genoemd maar ook zwart wild of borstelwild. Een mannetje heet ook wel keiler, het vrouwtje zeug en een groep noemt men rotte of rot.
Tot een paar jaar terug had het wilde zwijn geen natuurlijke vijanden. Maar sinds de terugkeer van de wolf, is daar verandering in gekomen. Volwassen zwijnen blijken een lastige prooi voor wolven, zoals in dit filmpje te zien is. Wolven zullen vooral jagen op zwakke dieren en biggen.
Wanneer je er een tegenkomt, zullen ze zich meestal snel uit de voeten maken. Ze vallen enkel aan als ze zich in het nauw gedreven voelen en zich willen verdedigen. Bij vrijwel alle ontmoetingen met een everzwijn kan je een aanval vermijden door rustig te blijven en weg te wandelen.
Toch krijgen ze nog ongeveer twee maanden moedermelk. Pas in hun tweede jaar zijn ze volgroeid. Wilde zwijnen kunnen tot 10 jaar oud worden. Als ze in gevangenschap leven, kunnen ze zelfs tot 20 jaar oud worden.
http://www.natuurbeelden.nl Drie wilde zwijnen liggen in een nest, een zogenaamde ketel, te slapen. Het bos is licht besneeuwd. Hun lijven steken net boven de takken van het nest uit.
Een wild zwijn kan bijna een meter hoog springen en over hekken van ruim 1,5 meter klimmen, zodat een hek van minimaal 1 meter 20 hoog moet worden geplaatst.
Wilde zwijnen zijn van zichzelf schuw en gaan mensen het liefst uit de weg. Toch kunnen ze agressief worden als ze zich opgejaagd voelen of jonge zwijntjes bij zich hebben, schrijft de gemeente.
De bruine, zwarte, rode of paarse kleur die daar bij zit, is afkomstig van het eten dat op dat moment beschikbaar is. De darmen van de vogels verwerken nu het vlierbessenvruchtvlees en de onverteerbare pitten tot mooie paarse poep op de stoep.
U ziet wormen (of stukjes van wormen) in uw poep
Als u in Nederland wormen in uw poep ziet, dan zijn dit meestal wormpjes (aarsmaden of enterobiasis). Ook lintwormen (witte vierkante stukjes), spoelwormen en zweepwormen kunt u zien in uw poep. Maar die komen veel minder vaak voor.
Als u problemen hebt gehad met steenmarters in uw huis of tuin, is de kans groot dat u uitwerpselen van een steenmarter hebt gevonden. Steenmarter uitwerpselen zijn lang en dun, vergelijkbaar met die van een rat, en kunnen tot 12 cm lang zijn. Ze zijn meestal zwart of donkerbruin van kleur en kunnen sterk ruiken.
Het vlees van jonge wilde zwijnen is heerlijk fijn en zacht van smaak, waar het vlees van oudere soortgenoten juist krachtig en mals is, met een typerende wild smaak. Bovendien is het vlees van wild zwijn ook nog eens een stuk magerder dan dat van het varken!
De stevige kou van deze winter heeft dan ook ongetwijfeld invloed op de overlevingskansen van de jonge biggen. Meestal krijgt een zeug één worp per jaar, maar mocht de eerste worp vroeg verloren gaan, dan kunnen de zwijnen in de loop van het jaar een tweede worp krijgen.
Drie dagen tot maximaal een week, tussen de 2 en 7 graden werkt het best.
Varkens houden van nesten maken, ze slapen graag onder stro of dekens en je zult ze dan ook vaak dingen zien meeslepen naar hun eigen nest (ketel). Ook kun je ze zien graven in dekens of hun mand om alles precies zo te schikken dat ze er lekker onder weg kunnen duiken.
Leefwijze. Wilde zwijnen zijn voornamelijk actief in de schemer en de nacht. In gebieden met weinig verstoring zijn ze soms ook overdag actief.
Op het menu van het everzwijn
Het wilde zwijn is een echte alleseter (omnivoor). Hij eet vooral plantaardig voedsel, zoals eiken, kastanjes, beukennoten, andere vruchten, wortels en bladeren. Maar ook landbouwgewassen zijn een makkelijke hap voor het everzwijn.
Een omheining op maat plaatsen
Everzwijnen zijn sterke dieren, die zich niet zomaar laten tegenhouden door een strook kippengaas tussen twee stokjes. Maak je omheining dus zeker 1 meter hoog, gebruik stevige palen en een draad van minstens 2 millimeter dik, met een maaswijdte van maximaal 10 centimeter.
Ze zijn ontzettend snel en rennen voor een wild zwijn heeft dan ook geen enkele zin, vertelt de burgemeester. "Probeer een boom of bank te vinden om op te springen.Of maak veel geluid, dat schrikt ze af." Daarnaast geldt: ga er niet op af, lijn honden aan en mijd het bos in schemering of ga in een groep.
Wilde zwijnen zijn normaal gesproken schuw en blijven uit de buurt van menselijke activiteit. Wilde zwijnen zijn vooral 's nachts actief en de kudde brengt de dag meestal slapend door onder een boom of verstopt onder bladeren en twijgen. Wilde zwijnen slapen ongeveer 12 uur per dag.