Elizabethziekenhuis in Tilburg, voegt daar nog aan toe: "Vier uur ophouden zou moeten kunnen, maar niet als je al moet plassen, dus als er al plas in je blaas zit. Zeker als je 50 jaar of ouder bent, dan wordt je blaas kleiner." Sowieso is het belangrijk je blaas niet te ver op te rekken, waarschuwt Wijsma.
Eén keer de plas ophouden zorgt niet direct voor een overactieve blaas, maar doet iemand dit regelmatig en over een langere tijd kan het gevaarlijk zijn. Als mensen hun plas ophouden komt er te veel druk op de blaas. Hierdoor rekt de blaas steeds verder uit en bestaat de kans op een overactieve blaas.
Maar als je je plas te lang ophoudt, je te snel uitplast, of je plast zonder goede fysieke ondersteuning, dan zorgt het ervoor dat jouw spieren verzwakken of overwerkt raken. Dat kan zelfs zorgen voor een overactieve bekkenbodem, pijn aan je blaas of incontinentie.
De normale blaasinhoud bij volwassenen varieert van 200 tot 500 ml. Als uw blaas vol is, krijgt u aandrang om te gaan plassen. Het is normaal om overdag 5 tot 7 keer te plassen en 's nachts 0 tot 1 keer.
Raadpleeg dringend een arts als je niet meer kunt plassen, want een spoedige behandeling is nodig. Bij chronische urineretentie moet verder onderzoek gebeuren. De arts zoekt naar de onderliggende oorzaak en bepaalt een eventuele behandeling.
Er wordt aangeraden om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Bij deze vochtinname gaat een volwassene gemiddeld 5 tot 8 keer per 24 uur naar het toilet. Plast u 8 keer of minder op een dag? Dan wordt dat gezien als een normale plasfrequentie.
Sommige mensen drinken wel vier tot vijf liter per dag. Terwijl: anderhalf tot twee liter is echt meer dan genoeg. Als je meer drinkt, dan moet je ook vaker plassen en heb je – als je daar toch al last van hebt – ook vaker urineverlies.
Als je nooit of zelden een blaasontsteking hebt en je gaat nooit plassen na een vrijpartij, dan hoef je je toiletgewoonten niet te veranderen. Dit kan een teken zijn dat je lichaam gehydrateerd is en dat je een goede wc-routine hebt. Of je beschikt over een sterk lichaam dat van nature goed bacteriën kan bestrijden.
De blaas kan dit prima zelf. Mee persen helpt niet, dit kan zelfs de plasbuis een beetje dichtdrukken. Als u klaar bent met plassen en er geen urine meer komt, dan kantelt u rustig uw bekken een aantal keer voor- en achterover.
Een goede toilethouding is dus belangrijk, goed zitten en rustig wat bekken kantelen aan het einde van het plassen kan helpen (of zelfs een keer even gaan staan en weer gaan zitten). De bekkenbodemspieren een keer aanspannen en weer loslaten helpt ook.
Oorzaken nachtelijk plassen
Er zijn veel verschillende oorzaken van nycturie en nachtelijke polyurie ('s nachts plassen). Neurologische ziekte, zoals een hersenbloeding, herseninfarct, hernia, Multiple sclerose of de ziekte van Parkinson.
Als je blaas knapt, stroomt de urine de buikholte in. Dat is pijnlijk, maar niet heel gevaarlijk, want tegenwoordig kunnen artsen het vocht eruit pompen en de schade herstellen. Als de urine niet weggepompt wordt, kunnen er echter ernstige infecties ontstaan. De Deense astronoom Tycho Brahe stierf in 1601 plotseling.
Veel plassen 's nachts komt vaak voor
Als u 's nachts een keer opstaat om te plassen, is dat eigenlijk vrij normaal. Hoewel 's nachts de urineproductie terugvalt tot 25 %, moet meer dan de helft van de mensen ouder dan vijftig minstens eenmaal per nacht naar het toilet.
Een volle blaas zorgt ervoor dat de organen van de onderbuik beter in beeld te brengen is. Dit bereikt u door: 2 uur voor het onderzoek te plassen. na het plassen drinkt u binnen 30 minuten 5 glazen water (1 liter)
Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.
Door vaak naar de wc te gaan, blijven de klachten. U kunt de blaas trainen om meer urine op te slaan. U stelt het plassen steeds iets meer uit. Dit heet blaastraining.
De oorzaak hiervan is nooit helemaal bewezen, maar wetenschappers denken dat het komt doordat het een aangeleerde reactie is. jouw hersenen het geluid van stromend water gekoppeld aan de drang om te moeten plassen. Sommige mensen beweren zelfs dat ze door het zien van stromend water al naar het toilet moeten…
Klokplassen betekent: plassen als een bepaalde tijd verstreken is. U leert door middel van klokplassen de plas wat langer op te houden. Als u bijvoorbeeld steeds om het uur naar het toilet moet, maakt u het eerst gemakkelijk door om de 50 minuten te gaan (wekker zetten).
Ook moet u vaak hard persen om de ontlasting goed kwijt te kunnen. U loopt meer risico op aambeien en verzakking. Soms is de ontlasting zo hard dat poepen pijn doet. Ook kan het zijn dat u met de vingers moet helpen om de endeldarm leeg te maken.
Sperma heeft een andere pH-waarde en dat verstoort de boel een beetje. Maar geen zorgen: je lichaam ruimt dit vanzelf op. Het is prima de ergste bacteriën na de seks van je af te spoelen, maar laat ook nu de binnenkant met rust.
Ga plassen, maar alleen als je echt moet
Je hebt waarschijnlijk al gehoord dat je het best meteen na het vrijen gaat plassen. Daardoor spoel je de bacteriën weg die tijdens de seks naar je urinebuis zijn verplaatst en zo zou je blaasontstekingen kunnen voorkomen.
Naast dat voldoende water ervoor zorgt dat de afvalstoffen uit je lichaam zullen verdwijnen, is het ook goed voor je hart. Moeite met genoeg water drinken? Begin er wel aan, naast dat het goed voor je is, zal het ook je seksleven verbeteren.
De helft is weg na een week
Van een glas water dat je nu drinkt, zal de helft over iets meer dan een week je lichaam verlaten hebben. Van de helft die overblijft, zal na nog een week weer de helft verdwenen zijn. En zo verder. Een klein beetje van het glas dat je nu drinkt, zal dus nog heel lang in je lijf blijven.
Een volwassene plast normaal gesproken drie tot acht keer per dag, afhankelijk van de vochtinname. Meestal is de urine lichtgeel tot goudgeel van kleur. Bij minder geconcentreerde urine is de kleur lichter. Urine kan ook kleurloos, bruin, zwart of zelfs paars zijn.
Staand plassen is ook een goede plasmethode voor dames. Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen die staand plassen hun blaas net zo goed legen als wanneer zij zittend plassen. In veel Afrikaanse landen wordt door vrouwen alleen staand geplast en is dit de reguliere methode. Mannen doen het al eeuwen: staand plassen.