Hoe lang van tevoren op Schiphol u moet zijn hangt af van diverse aspecten. Schiphol raadt op dit moment aan om niet eerder dan 4 uur voordat uw vlucht vertrekt naar de luchthaven te komen. Tevens is het goed om in de gaten te houden vanaf wanneer u kunt inchecken.
Superlange rijen en rustige momenten: hoe druk het is op Schiphol, verschilt van uur tot uur. Waar het volgens een medewerker in vertrekhal 1 rond 06.00 uur 'echt gekkenhuis' was, waren de meeste hele lange rijen in de vertrekhallen tussen 08.00 en 09.00 uur verdwenen.
De drukste dag op Schiphol zal maandag 25 juli 2022 zijn. De weken erna zal het met name op de vrijdag heel druk worden.
De dinsdag. Zeker op dinsdagavonden vlieg je erg rustig. Ook in Rotterdam en in Eindhoven gaat het vaak mis met de drukte op woensdagen. En mocht je je vluchttijden nog kunnen kiezen, vlieg dan vooral 's ochtends.
Om te voorkomen dat je veel te vroeg in de rij staat, ben je pas vanaf 4 uur voordat je vlucht vertrekt welkom in de vertrekhal. Fijn als je hier rekening mee houdt, want zo help je mee de rijen voor de incheckbalies en de securitycontrole beter te spreiden en soepeler te laten doorstromen.
Nachtvluchten zijn alle vluchten die tussen 23.00 uur 's avonds en 07.00 uur 's ochtends plaatsvinden. Vliegtuigen die in deze nachtelijke uren opstijgen of landen op Schiphol kunnen de slaap van omwonenden verstoren en zorgen daarmee voor extra hinder.
In juli verwacht het vliegveld minimaal 70.000 reizigers per dag die vertrekken naar een ander land. Uit het onderzoek dat onlangs uit werd gevoerd bleek dat 1, 2, 3, 4, 5, 6 en 9 juli waarschijnlijk de minst drukke dagen zullen zijn met minimaal 60.000 reizigers per dag.
Kom dan niet eerder dan 4 uur voor je vlucht vertrekt naar de luchthaven. Zo help je ons om de rijen voor de incheckbalies en securitycontrole beter te spreiden en soepeler te laten doorstromen. Eerder komen heeft geen zin, want dan is je incheckbalie of bagage drop-off nog niet open en sta je onnodig te wachten.
Reis je alleen met handbagage en heb je al online ingecheckt? Dan kun je direct naar de priority lanes doorlopen nabij de SkyPriority incheckbalies. Na de security check is er afhankelijk van je bestemming nog een paspoortcontrole door de Koninklijke Marechaussee.
Op weg van en naar de luchthaven
Volg altijd het advies van je luchtvaartmaatschappij over hoe laat je op Schiphol moet zijn. Daar zijn namelijk ook de wachttijden op berekend. In de planning van de luchthaven weten we hoeveel reizigers we bij de incheckbalies en securitycheck kunnen verwachten op welk moment.
Hoe lang van tevoren moet ik aanwezig zijn op Schiphol? Normaliter hoor je voor een vlucht binnen Europa ca. 2,5 uur van tevoren aanwezig te zijn, voor een vlucht buiten Europa geldt 3 uur.
De vrijdag en zaterdag zijn de populairste vertrekdagen op Schiphol. Dat is ook niet zo verwonderlijk natuurlijk; veel mensen willen al hun vakantiedagen benutten en meteen weg als het kan.
3 uur van tevoren aanwezig op het vliegveld
Check van tevoren bij de vliegmaatschappij hoe laat voor vertrek je aanwezig moet zijn. Wil je het ruim nemen? Zorg dat je voor Europese vluchten 3 uur van te voren op de luchthaven bent. Het is niet nodig om eerder dan 3 uur voor vertrek op de luchthaven te zijn.
Schiphol never sleeps
Winkels en horeca hebben ruime openingstijden op Schiphol. De winkels na security zijn van anderhalf tot een uur voor de eerste vlucht geopend. Een half uur voor de laatste vlucht sluiten ze pas weer. Bovendien is in elk gebied minstens één horecapunt in de nacht open, en meer als het drukker is.
Waarom is het zo druk op Schiphol? Dat komt voornamelijk door het tekort aan personeel. Of het nou bij de beveiliging, vluchtafhandeling of bij incheckbalies is, overal zijn er te weinig medewerkers om het grote aantal passagiers, dat op vakantie of zakenreis wil zonder al te veel oponthoud, te laten doorstromen.
Als je online incheckt is de kans kleiner dat je geweigerd wordt omdat je dan al een stoel aangewezen krijgt. Passagiers die op de luchthaven inchecken lopen meer kans geweigerd te worden op de vlucht omdat de meeste stoelen dan al vergeven zijn.
Was u op tijd op het vliegveld, maar miste u uw vlucht door de lange wachtrijen? Dan kunt u door een tijdelijke regeling van Schiphol schadevergoeding krijgen. Bijvoorbeeld voor de kosten van een nieuw ticket of hotelovernachting. U kunt de vergoeding aanvragen tot 30 september 2022.
Mueslirepen, chips, nootjes, fruit, snoep, koekjes; het mag allemaal mee in je handbagage. Je mag zelfs een 1-minute noodles meenemen zodat je met heet water in het vliegtuig lekker je eigen soepje kan maken. Eten dat echt sterk ruikt kan wel geweigerd worden.
Een spuitbus deodorant mag mee in de handbagage tot maximaal 100 millimeter per verpakking. Totaal mag er 1 liter aan vloeistoffen mee. Houd er rekening mee dat de douane altijd het laatste woord heeft. In de ruimbagage is het ook toegestaan om deodorant mee te nemen.
Deze medicijnen kunt u meestal zonder problemen meenemen. Let er wel op dat ze alleen voor eigen gebruik zijn. Als u tien doosjes paracetamol bij u heeft, wekt u natuurlijk de indruk dat u de medicatie meeneemt voor andere doeleinden.
Schiphol is overgestapt op centrale beveiliging. Het vliegveld maakte gebruik van 130 zogenoemde 'controle-lanes' aan de gates. Maar die zijn nu niet meer nodig.