Verder kun je een bange hond trainen door hem herhaaldelijk in milde mate bloot te stellen aan hetgeen hij bang voor is. Dit herhaaldelijk doch gecontroleerd blootstellen aan datgene wat angst kan veroorzaken, bijvoorbeeld het geluid van de stofzuiger, wordt ook wel desensibilisatie genoemd.
Gedraag je kordaat en vrolijk wanneer je hond bang is. Laat je hond zien dat jij zijn leider bent en dat er geen enkele reden is om bang te zijn. Loop vrolijk en zonder aarzeling gewoon recht op "het gevaar" af. Op deze manier kun je je hond helpen om over zijn angst heen te komen.
Pas dus in eerste instantie de situatie aan, zodat je hond ermee overweg kan. Maak het vervolgens heel leuk voor je hond. Zorg dat hij zich veilig voelt, laat hem dingen doen die hij erg leuk vindt en reageer zelf ontspannen en blij. Zeg tegen je hond dat hij het goed doet en beloon.
Het kan ook zijn dat je hond op alles in de omgeving gaat reageren omdat hij zo bol van de stress staat. (Als je hond bang is voor onweer en dan heb je misschien ontdekt dat je hond dan ook op andere geluiden gaat reageren, zoals deuren die gesloten worden of straatgeluiden.)
De eerste angstfase duurt het langst en je kunt tot hij ongeveer 6 maanden is merken dat hij sneller schrikt en angstig reageert. Daarna volgen nog drie angstfases, ongeveer rond de leeftijd van 9 maanden, 14 maanden, en 18 maanden. Deze fases zijn korter en duren meestal maximaal twee weken.
De afkomst van jouw hond kan de onzekerheid (mede) veroorzaakt hebben. Het is belangrijk om te weten dat de eerste periode van het leven van je hond een heel belangrijke rol speelt bij de rest van zijn leven. Eigenlijk begint het zelfs voor die tijd al, met de genen die jouw hond mee krijgt van de vader- en moederhond.
Honden die snel ergens van schrikken of constant op hun hoede zijn, kunnen hun angst op verschillende manieren laten zien. Meestal zal de hond ineengedoken gaan zitten met de staart tussen de benen.
Je wil het uitvallen en blaffen zoveel mogelijk vermijden. Hoe vaker een hond bepaald gedrag kan herhalen, hoe moeilijker het wordt om het te laten verdwijnen. De enige oplossing is om zo snel mogelijk om te draaien en de afstand te vergroten, in de hoop dat zijn reactie beperkt blijft.
Een laatste positieve houding is onderdanigheid. Dit lijkt misschien niet zo positief als de eigenschappen hierboven, maar het is wel een teken dat je hond respect voor je heeft en weet wat zijn plaats is. Een onderdanige hond houdt zijn hoofd naar beneden, legt zijn oren plat in de nek en wendt de ogen af.
Hoofdschudden is voor honden normaal gedrag. Omdat honden geen vingers en duimen hebben , schudden ze instinctief hun kop om ongemak, jeuk of irritaties te verhelpen. Hoofdschudden is een effectieve manier om water, vuil of insecten uit de gehoorgang te verwijderen.
Hond met verlatingsangst herkennen
Je kunt een hond met verlatingsangst meestal wel herkennen aan probleemgedrag zoals het veelvuldig slopen van spullen in huis, piepen, janken of blaffen wanneer jij uit zicht bent of zelfs aan het in huis poepen of plassen.
Het is onmogelijk om echt te bewijzen of geesten bestaan en of honden ze kunnen zien als ze dat doen. Wat waar is, is dat honden dingen kunnen zien, ruiken en voelen die mensen niet kunnen.
Een psychisch trauma bij een hond is officieel een gebeurtenis, waarna de hond de eerstvolgende keer ander gedrag is gaan vertonen. Vaak is het dan een ervaring die flink wat impact op de hond heeft gehad. Soms ook met (zwaar) lichamelijk letsel.
In alle gevallen geldt: roep op tijd hulp in. ''Bespreek de gedragsveranderingen met je dierenarts. Die kan zelf een diagnose stellen of verwijzen naar de Gedragskliniek. Maar je hebt hoe dan ook veel geduld nodig, want er is sprake van een diepgewortelde angst.
Net als mensen is onzekerheid een vaak voorkomende emotie bij honden. Een hond kan in een bepaalde situatie onzeker worden omdat hij niet weet hoe hij moet reageren op een bepaalde situatie. Er is in deze situatie enorm veel behoefte aan duidelijke signalen van het baasje.
Honden hebben net als mensen emoties. Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien.
De hele dag zijn ze druk met voedsel vergaren, spelen, jaagspelletjes en natuurlijk ook wel rustgedrag. Maar onze hond of kat die als huisdier bij ons leeft hoeft niet zo veel meer te doen, de rollen zijn tegenwoordig omgedraaid.
Hun kop kantelen is een manier om empathie en begrip uit te drukken bij honden. Ze geven aan dat ze luisteren en geïnteresseerd zijn in wat je zegt. En ze doen het soms ook als je niet aan het praten bent.
Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.
Symptomen depressie bij honden
Minder drinken. Overmatig gewichtsverlies. Veel slapen en langzaam bewegen (hoewel deze beiden een fysieke aanleiding kunnen hebben, bij voorkeur laten controleren). Geen interesse in wandelen en spelen.
Wanneer dit moment is verschilt enorm per hond. Zo kan het zijn dat je hond al iets rustiger wordt bij een leeftijd tussen de 6 en 9 maanden. Wanneer je hond volwassen is, dit is tussen de 1 en 2 jaar, zie je vaak dat de grote hoeveelheid puppy energie is verdwenen.