Dom Pérignon begon in 1668 met het produceren van wijnen in de Champagnestreek. Hij is de uitvinder van de tweede fermentatie in de fles en dat maakt hem met recht de uitvinder van de Champagnewijn zoals wij het momenteel kennen. Dom Pérignon was ook de eerste wijnproducent die witte wijn maakte van blauwe druiven.
Champagne is een mousserende wijn die gemaakt wordt van druiven die in de champagnestreek groeien, geoogst worden en die in de champagnestreek geproduceerd wordt. Mousserende wijn mag alleen 'Champagne' genoemd worden als de drank afkomstig is uit de champagnestreek.
Als de champagne al geopend is, is hij houdbaar tot maximaal 5 dagen nadat hij is geopend. Champagne die geen jaartal hebben, zijn houdbaar tot 9 maanden. De overige champagnes mits ze van een goed jaar komen, zijn van 1 tot maximaal 15 jaar houdbaar.
De naam Dom Pérignon komt van de benedictijner monnik Pierre Pérignon, ook wel bekend als Dom Pérignon. Hem wordt vaak de bereidingswijze van champagne toegeschreven. Dom Perignon champagne is van het wijnhuis Moët et Chandon en is dus naar alle waarschijnlijkheid vernoemd naar Pierre Pérignon.
Opmerkelijk is ook dat deze fles ontstaan is in Engeland. Oorspronkelijk waren de Fransen niet enthousiast over deze wijn. Alexandre Dumas, de vader van de Drie Musketiers, maakte de buitenlanders die deze wijn graag dronken belachelijk.
Prijs: € 30.000 euro
Deze champagne van Dom Perignon uit 1995 bevindt zich in een fles van witgoud. Je begrijpt dat ook de fles wel van invloed is op het prijskaartje van deze champagne. Tijdens een veiling werd maar liefst 30.000 euro betaald voor deze champagne.
Net zoals wel meer Champagnes in deze top 10, komt de prijs dus ook bijna niet door de Champagne zelf, want Dom Perignon 1995 kost in een normale fles ongeveer 300 euro.
'Hij bestelde eerst een fles witte wijn van 36 euro', vertelde een woordvoerder van de club. Het duurde echter niet lang voor de man magnumflessen Dom Perignon aan 1000 euro per stuk begon te bestellen. Later liet hij een fles van zes liter Cristal champagne aanrukken. Kostprijs: 43.300 euro.
De beste verhouding is 1/3e ijs en 2/3e water. Na 20 tot 30 minuten is de champagne optimaal gekoeld. Een champagne is de vriezer koelen bevelen wij niet aan en ook voorgekoelde glazen is geen goed idee. Geleidelijkheid is de sleutel naar een optimale smaakbeleving.
Antioxidanten
Doordat de hoofdingrediënten van champagne uit druiven bestaan zou er eigenlijk geen twijfel mogen bestaan dat champagne gezond is. In druiven zitten namelijk onder andere polyfenolen. Polyfenolen zijn goede antioxidanten, die er onder andere voor zorgen dat de bloedvaten een goede doorstroming behouden.
Wat champagne zo duur maakt, is de exclusiviteit. Er zijn strenge regels voor de streek en de druiven, maar ook voor het productieproces. Champagne wordt eerst gegist en gebotteld, zoals normale wijn. Vervolgens wordt er aan de fles wat extra suiker en gist toegevoegd voor de tweede gisting, die voor de bubbel zorgt.
Dom Pérignon begon in 1668 met het produceren van wijnen in de Champagnestreek. Hij is de uitvinder van de tweede fermentatie in de fles en dat maakt hem met recht de uitvinder van de Champagnewijn zoals wij het momenteel kennen.
Er wordt dus altijd een jaartal, het jaar van de oogst, vermeld. Millésime champagne moet minimaal 3 jaar rijpen, terwijl 'reguliere' champagne minimaal 15 maanden moet rijpen. Langer rijpen komt de kwaliteit en de smaak ten goede. De smaak is complexer en daarmee interessanter.
De Franse Champagnestreek is meer dan een grote wijngaard waar 's werelds beste “bubbelwijn” vandaan komt. De champagnestreek is de meest noordelijke van de Franse wijngebieden. De streek is vooral bekend voor zijn mousserende wijnen, die bovendien als enige ter wereld de naam “Champagne” mogen dragen.
Lichte, non-vintage champagnes zijn geschikt voor bij lichtere gerechten zoals schaaldieren, oesters, sushi, maki. Rijpere, vollere champagnes kunnen al bij een stukje vis of wit vlees, eventueel met een roomsaus (kalfsvlees, kalfszwezerik, gevogelte, tong, maar ook bij kazen of zelfs pluimwild en reefilet).
Hij rijpt snel, maar is ook snel over de top. Daarom is het advies: bewaar hem in elk geval niet langer dan 9 maanden.
1. Tequila Ley . 925 – €2.940.000. Daar is ze dan, de duurste drank ter wereld.
De 's werelds duurste wijn is een rode wijn van Chateau Lafite-Rothschild uit Pauillac, Frankrijk. Een verzameling van 300 flessen werd onlangs verkocht op een veiling voor $ 540.000. Deze zeldzame wijn is een favoriet van veel rijke mensen.
Heidsieck 1907
Met een niet te bevatten prijs van 275.000 dollar per fles is deze Heidsieck uit 1907 de onbetwistbare nummer één van onze lijst. Zoals de naam aangeeft, werd deze vintage Champagne gebotteld in het jaar 1907.
Dit kost de champagne bij de Formule 1
Een magnumfles Champagne Carbon kost je ongeveer 3000 dollar. Op het podium staat niet één fles, maar er staan er maar liefst drie. Dat betekent dat het spuitfeestje iedere podiumceremonie weer 9000 dollar aan champagne kost.
Wanneer een fles champagne, cava, prosecco of andere mousserende wijn niet direct op gaat. Dan kan deze nog wel even in de koelkast bewaard worden. Wel in de koelkast dus en niet op het aanrecht of in een kastje. Champagne is dan maximaal drie tot vijf dagen houdbaar.