Vette bonen herken je omdat ze donker van kleur zijn en door de olie glanzen. Vaak plakken ze aan elkaar. Vette koffiebonen zijn minder veelzijdig van smaak dan lichter gebrande bonen.
Er zijn verschillende redenen voor een koffieboon die aan de buitenkant vet is. De eerste is het type koffieboon. Robusta bonen hebben vaak al een vettig laagje aan de buitenkant.Arabica-koffiebonen zijn minder vet van zichzelf, maar kunnen wel vet worden.
Hoe ontstaan vette koffiebonen? Iedere koffieboon bevat oliën, maar de ene koffieboon meer dan een andere koffieboon. Zo bevatten Arabica koffiebonen minder oliën dan Robusta koffiebonen.
De belangrijkste bonen zijn Arabica en Robusta. Arabica bonen hebben over het algemeen een verfijndere smaak en worden als van hogere kwaliteit beschouwd. Robusta bonen zijn sterker en hebben een hoger cafeïnegehalte. Voor een betere kwaliteit koffie kun je het beste Arabica bonen kiezen.
In principe zijn alle bonen geschikt voor een koffiemachine. Het grootste verschil zit in de smaak van de koffie. Arabica is iets gevarieerder van smaak en Robusta is voornamelijk bitter. Een middel tot donkere koffieboon is beter geschikt voor een espressomachine, omdat deze uiteindelijk minder zuur wordt.
De koffie van Albert Heijn is in de prijzen gevallen. Perla regular en biologisch én AH Basic pads zijn door de consumentenbond als beste getest. AH Basic kwam bovendien ook nog eens als beste koop uit de bus.
Met welke bonen kan ik dan het beste starten? Linzen worden over het algemeen het best verdragen, daarna de erwten zoals groene erwten of kikkererwten. Bonen die de meeste winderigheid veroorzaken zijn meestal de bonen zoals zwarte bonen, kidneybonen, bruine bonen etc.
Het advies is om minimaal 1 keer per week peulvruchten te eten. Vlees is die dag dan niet meer nodig. Peulvruchten bevatten namelijk net als vlees eiwit, ijzer en vitamine B1. Bepaalde essentiële aminozuren komen in plantaardige producten minder of in een andere verhouding voor dan in dierlijke producten.
Peulvruchten uit pot, blik of gedroogd
Blik is een gezonde keuze als er minder dan 0,5 gram zout in elke 100 gram zit en er geen suiker aan is toegevoegd. Kijk hiervoor op het etiket. Spoel de peulvruchten eventueel af om wat van het zout kwijt te raken.
Vette koffiebonen herken je aan een glanzend olielaagje op de koffieboon. Wanneer deze olie niet op een enkele maar op heel veel bonen in een zak zit, spreek je van vette koffiebonen.
Welke koffiebonen zijn gezond? Arabica koffiebonen zijn onder de streep dus het meest gezond.
Uit een test van EditieNL blijkt dat experts de goedkope bonen van de Lidl het best beoordelen. Volgens het panel, bestaande uit Barista-trainer Victor Constandse, koffie-expert Joost Leopold en koffieliefhebber Loes van Meerten, heeft de koffie van Lidl een 'mooie en romige body' en een goede afdronk.
Het meeste door je lever en nog een beetje door je bijnieren en je darmen. Anderzijds krijg je het binnen via je voeding. In koffiebonen zitten twee vetachtige stoffen, cafestol en kahweol.Als je deze in je koffie laat zitten kunnen ze je cholesterolgehalte doen stijgen.
Daan Kromhout, oud-hoogleraar Volksgezondheidsonderzoek aan de Wageningen Universiteit vertelt: "Bonen zitten boordevol eiwitten, ijzer en vitaminen en zijn een rijke voedingsbron.Van bonen is overtuigend aangetoond dat ze het cholesterol verlagen." Ook zijn peulvruchten, dus ook bonen, een goede vleesvervanger.
Koffiebonen bevatten van nature olie, die bestaat uit vetachtige stoffen. Hoeveel van die vetten uiteindelijk in jouw kopje koffie belanden, hangt af van de zetmethode en de soort koffie. “Ouderwetse” filterkoffie bevat weinig tot geen vetten; die blijven namelijk grotendeels hangen in de filter.
Gooi het weekwater weg. Je gooit dan weliswaar wel wat voedingsstoffen weg, maar ook de anti-nutriënten. Die laatste wegen zwaarder.
Tip, zet de peulvruchten in de week voor je naar bed gaat. Vergeten te weken? Verkort de weektijd door ze in kokend water te weken met de deksel op de pan.
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken.
Twee eetlepels pindakaas per dag zouden je darmflora een boost geven. Een Amerikaanse studie toont immers aan dat pindakaas de groei van gezonde darmbacteriën stimuleert. Dat zou dan weer een positieve invloed hebben op je bloedsuikergehalte.
Vezels stimuleren de werking van de darm, en zorgen voor een makkelijke stoelgang. In de volgende voedingsmiddelen zitten veel vezels: groente, fruit, peulvruchten, volkorenbrood, aardappelen, volkorenpasta en zilvervliesrijst.
Daarom bevat de koffieboon meer cafeïne (wat voor de bittere smaak in koffie zorgt) om beter bestand te zijn tegen deze natuurlijke vijanden. Kies daarom altijd voor 100% Arabica koffiebonen om (bijna) zeker te zijn dat je geen bittere koffie koopt.