Bij langdurige aanwezigheid van zweefalgen, zullen uw zuurstofplanten verslijmen en dood gaan, hetgeen het probleem alleen maar erger zal maken. Ook is door zweefalgen groen en troebel water een indicatie dat de waterkwaliteit niet in orde is. Dit laatste is wel iets waar uw vissen slecht tegen kunnen.
Hiervoor zijn twee redenen: Vaak wordt groen zwembadwater veroorzaakt door algen. Algen kunnen in het zwembadwater terecht komen door lichtinval, onweer, slechte desinfectie of verkeerde pH waardes. Een andere reden voor groen water is dat er te veel cyaanzuur in het water zit.
Groen vijverwater wordt veroorzaakt door een minuscuul kleine zweefalg die zich explosief snel vermeerdert. Bijkomende effecten zijn een lage KH-waarde, een hoge pH-waarde en stagnatie in de groei van de zuurstofplanten. Groen vijverwater komt veel voor in jonge vijvers met voedselrijk water.
Een goede PH waarde voor een gezond vijverklimaat ligt tussen de 7 en 8 punten. Door azijn toe te voegen zal dit snel gaan zakken. Azijn is daarmee in staat om bacteriën en micro-organismen te vernietigen. En in het ergste geval ook je vissen en planten doden.
In warme zomers kunnen de hoeveelheid blauwalgen in een sloot of meer enorm toenemen. Vervelend bij deze 'algenbloei' is dat sommige soorten gifstoffen afscheiden, die voor mens en dier gevaarlijk zijn. Je kunt ziek worden als je het water binnenkrijgt.
Waarom wordt mijn aquarium water groen? Groen water in je aquarium is vaak het gevolg van een algenexplosie. Zweefalgen ontstaan door een overschot aan licht en voedingsstoffen zoals ammoniak, nitriet, nitraat en fosfaat. Ook kan een tekort aan aquariumplanten of CO2 het gevolg zijn van een algenexplosie.
Bij langdurige aanwezigheid van zweefalgen, zullen uw zuurstofplanten verslijmen en dood gaan, hetgeen het probleem alleen maar erger zal maken. Ook is door zweefalgen groen en troebel water een indicatie dat de waterkwaliteit niet in orde is. Dit laatste is wel iets waar uw vissen slecht tegen kunnen.
Kan een vijver zonder filter? Ja, een vijver kan gezond en in balans blijven zonder dat je een uv-filter of pomp gebruikt. De waterplanten vormen namelijk de natuurlijke filter om het water schoon te houden en vrij van algen.
Zout in de vijver tegen algen
Als je zout in de vijver doet tegen algen, gaat de biologische balans aangetast worden of zelf helemaal verdwijnen.
Als richtlijn kun je aanhouden dat je iedere drie tot vier weken ongeveer 20% van het water moet verversen. Op die manier houd je het water gezond, zodat de waterplanten beter groeien en er minder vervuiling optreedt. Door het water af en toe te verversen, is een grote schoonmaakbeurt minder vaak nodig.
Voor het schoonmaken van de binnen- en buitenkant van het aquarium hoef je geen schoonmaakmiddelen te gebruiken. In principe heb je voor de binnenkant voldoende aan een algenschraper, waarna je de algen met een algenschepnet uit het aquarium verwijdert. De buitenkant maak je schoon met een spons en water.
Wat is groen water? In een vijver zorgen de zweefalgen voor groen, troebel water. Zweefalgen zijn eigenlijk kleine waterplantjes die zich heel snel kunnen vermenigvuldigen en hierdoor zorgen ze voor het groene water in uw vijver.
Bij de ene duurt het enkele dagen en bij de ander een week of 2. Het belangrijkst is om geduld te hebben. Met de toevoeging van aquariumplanten die veel zuurstof produceren kunt u de witte waas uit het aquarium verdrijven en weer genieten van een mooi zicht op uw vissen en planten. Laat de natuur zijn gang gaan.
Sportvissers worden met klem verzocht lokale maatregelen van waterbeheerders te volgen, maar kunnen in beginsel ook in water met blauwalg blijven vissen. Let wel extra op als je het water op- of ingaat en voorkom dat je via je handen water binnenkrijgt.
Test het water de volgende dag opnieuw.
Dode algen worden wit of grijs, en zullen in het water drijven of op de bodem liggen. Test het chloorgehalte en de pH-waarde van je water opnieuw, of de algen nu dood zijn of niet.
De juiste hoeveelheid Maerl lost u op in een gieter met vijverwater en verspreidt dit over de vijver. Meestal blijft het vijverwater 2 dagen wit. U dient jaarlijks een dosering Maerl toe te voegen. Hierna hebt u een hardheid van 12 º DH, wat de basis is voor een goed biologisch evenwicht.
Door te zorgen voor veel zuurstofplanten in de vijver, houd je het water voedselarm. Dit gaat de groei van zweefalgen tegen. Zorg ook, dat er in je vijver niet teveel vissen zitten. Verder is het belangrijk, dat er geen modderbodem aanwezig is in de vijver.
Het belangrijkste middel tegen zweefalg is een goede balans in het aquarium. Vermijd intens licht en verkort de verlichtingsduur tot max. 8 uur. Zorg dat planten gaan groeien door het toevoegen van voedingsstoffen en ververs 50% van het aquariumwater.