De exploitatiebegroting is een onderdeel van de totale begroting van je onderneming. Met een exploitatiebegroting of resultatenbegroting laat je zien of je over een bepaalde tijd winst of verlies denkt te gaan maken.
Verschil liquiditeitsbegroting en exploitatiebegroting
In een liquiditeitsbegroting laat je per maand of per kwartaal je inkomsten en uitgaven zien. Dit geeft uiteindelijk ook een overzicht op jaarbasis. In een exploitatiebegroting begroot je bedragen per jaar. Deze bedragen zijn exclusief btw.
In je financieel plan zet je op een rij wat je minimaal nodig hebt bij de start van je bedrijf. Welke investeringen ga je doen en hoe financier je dit? Je maakt een inschatting of je bedrijf rendabel is. Welke omzet je verwacht en of je bedrijf winst of verlies maakt.
In een exploitatiebegroting staan de verwachte omzet en kosten van uw bedrijf voor een langere periode. Meestal van 1 tot 3 jaar. De kosten trekt u af van de omzet. Zo wordt berekend of uw bedrijf winst kan maken.
Een exploitatiebegroting is een overzicht van de verwachte opbrengsten en kosten in een bepaalde periode. Bedrijven kunnen deze verwachtingen tussentijds aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan een kostenpost die plotseling hoger blijkt uit te vallen. De exploitatiebegroting wordt ook wel de resultatenbegroting genoemd.
Exploitatiekosten zijn alle kosten die je (dagelijks) maakt om je onderneming te runnen. Het gaat in feite om alle onkosten die binnen de onderneming worden gemaakt, bijvoorbeeld de kosten voor het personeel, huisvesting, brandstoffen en het onderhoud van en afschrijving op machines en apparaten.
Met een winst- en verliesrekening maak je inzichtelijk hoe jouw bedrijf in een bepaalde periode draait. Zo'n rekening heet ook wel resultatenrekening of exploitatierekening.
Exploiteren betekend het beheren van een zaak/bedrijf om er winst mee te maken. Diegene die het bedrijf exploiteert heet een exploitant, vaak betalen die een bepaald bedrag per maand om gebruik te maken van het bedrijf.
Een ander woord voor winst/verlies is bedrijfsresultaat. Deze begrippen duiden dus hetzelfde onderdeel aan, al klinkt het woord resultaat wat neutraler dan winst of verlies.
De resultatenbegroting (of exploitatiebegroting) is een overzicht van alle verwachte opbrengsten en kosten van een onderneming in een bepaalde periode. Alle bedragen op de resultatenbegroting zijn exclusief btw.
Een onderneming heeft te maken met vele bedrijfskosten. Denk bijvoorbeeld aan inkoopwaarde van de omzet, huur, rente, afschrijving en loon. De onderneming hoeft het geld niet daadwerkelijk te hebben uitgegeven.
(1) Overzicht van de kosten en opbrengsten van een bedrijf of bedrijfsonderdeel over een bepaalde periode; (2) Overzicht van de kosten en opbrengsten van een activiteit.
Wat is het verschil tussen kosten en uitgaven? Uitgaven zijn uit- en ingaande geldstromen. Deze worden geboekt op het moment dat de daadwerkelijk de onderneming verlaten of inkomen. Kosten hebben betrekking op het resultaat in een bepaalde periode.
Definitie: De exploitatie-uitgaven zijn de uitgaven die verband houden met de activiteiten van het bestuur. In de economische indeling worden de exploitatie-uitgaven ingedeeld volgens hun soort.
Variabele kosten zijn kosten waarvan het totaalbedrag afhankelijk is van de productieomvang. Het totaalbedrag dat een onderneming kwijt is aan variabele kosten is afhankelijk van het aantal producten dat een onderneming maakt in die periode.
NEN 2699 geeft de indeling van investeringskosten en exploitatiekosten van onroerende zaken en hun onderlinge relatie. Met 'onroerende' zaken worden in dit verband bedoeld: gebieden, bouwwerke(n) met bouwwerkgebonden terreinen. Boten en stacaravans vallen hier niet onder.
Algemene (bedrijfs)kosten (AK) omvatten alle indirecte kosten die op grond van het ontbreken van een (direct of indirect) verband met het bouwwerk, dan wel uit overwegingen van praktische doelmatigheid, niet aan bouwwerken kunnen worden doorberekend.
Realistische prognoses zijn een belangrijk onderdeel van je bedrijfsvoering. Door een goede inschatting te maken met behulp van je exploitatieprognose, breng je omzet en kosten in beeld en weet je of je winst of verlies gaat maken in een bepaalde periode.