Recent onderzoek maakt korte metten met dit gepieker en geeft duidelijkheid. Uit het onderzoek komt namelijk naar voren dat volwassenen helemaal geen uitzinnig grote vriendengroepen hebben, maar gemiddeld 4 beste vrienden en 7 goede vrienden. Het onderzoek werd uitgevoerd door social media-platform Snapchat.
Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld vijf goede vrienden heeft. Stichting Vier de Vriendschap, die zich inzet om het belang van vriendschap onder de aandacht te brengen, vroeg 1309 Nederlanders boven de 16 jaar naar hun vriendschappen.
Gemiddeld heeft iemand 3,5 vriend, 42% van je vrienden woont binnen een straal van drie kilometer en 15% van de Nederlanders zegt geen vrienden te hebben. Vrienden lijken op elkaar, gemiddeld heeft de helft van iemands vrienden hetzelfde opleidingsniveau en driekwart is van dezelfde sekse.
“Psycholoog Robin Dunbar, die onderzoek heeft gedaan naar het ideale aantal relaties dat je nodig hebt, komt uit op vijf ware vriendschappen. Als je er tussen de drie en zes hebt, zit je goed. Uit onderzoek weten we ook dat de grootste gezondheidswinst wordt geboekt als je van nul naar één vriend gaat.
Het getal van Dunbar houdt de vermeende cognitieve grens in van het aantal mensen waarmee een persoon een stabiele, sociale relatie kan onderhouden. Dit axioma werd in 1993 door de Engelse antropoloog Robin Dunbar bedacht. En hij kwam tot de conclusie dat mensen zo'n 150 vrienden kunnen hebben.
Vriendschap wordt dan steeds meer gekenmerkt door vertrouwen, loyaliteit en genegenheid naar elkaar, en wordt steeds belangrijker voor het welzijn en de sociaal-emotionele ontwikkeling van jongeren. Jongeren noemen gemiddeld vijf klasgenoten hun 'beste vriend'.
In het echte leven heeft bijna de helft van alle Nederlanders één tot vijf vrienden. 28 procent heeft 6 tot 10 vrienden. 10 procent heeft 10 tot 15 vriendschappen en 7 procent ziet meer dan 16 mensen als vriend.
Eenzaamheid. Het is heel normaal om je wel eens eenzaam te voelen. Volgens het Nederlands Jeugdinstituut voelt ongeveer 40 tot 70 procent van de jongeren zich wel eens eenzaam. Dat is op zich niet erg.
"Om sterke vriendschappen te onderhouden, is het belangrijk om elkaar 2 keer per week te zien", legt psycholoog Robin Dunbar uit aan Huffington Post. Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen beter met stress om kunnen gaan als ze regelmatig hun vrienden zien.
Als we die vriendschap aan zijn gegaan, dan gaat dat niet zonder verwachtingen. Bij een vriendschap horen allerlei voorwaarden, zoals dat je elkaar regelmatig ziet, vertrouwt, steunt, troost en helpt. Je kent wel van die vrienden die eisen dat je elkaar geregeld moet zien. Een echte vriendschap heeft dit niet nodig.
De studie wees uit dat zo'n vriendschap gemiddeld 16 jaar duurt. De reden? Vriendschappen hebben de neiging om grote persoonlijke veranderingen niet aan te kunnen (of het nu gaat om verhuizingen, het wisselen van banen of het verlaten van de uni). Overtijd raken deze vriendschappen vaak minder of minder belangrijk.
Twee vakjes lieten hen toe '0, 1, 2 of een hoger aantal' in te vullen. Hoewel de uitschieters naar boven toe indrukwekkend waren – 142 jongeren had naar eigen zeggen meer dan 25 echte vrienden, een tiental zelfs meer dan 90 – gaf 75% van de jongeren 0 tot 9 vrienden op en komt het gemiddelde op 7,61 te liggen.
Met een 7,7 is deze waardering een ruime voldoende. Ook nu blijkt dat een ruime meerderheid (82 procent) minstens een 7 geeft voor hun sociale leven.
Concreet zijn dat maximaal 5 beste vrienden, 10 goede vrienden, 35 kennissen en 100 contacten. Meer vriendschappelijke relaties kan ons brein volgens de antropoloog niet aan. Hoe groter je brein, hoe uitgebreider je vriendengroep, aldus Dunbar.
Het is haast een wetmatigheid van het leven. Hoe ouder we worden, hoe minder vrienden we zullen maken. Terwijl de grootte van onze vriendenkring piekt in het begin van onze twintiger jaren daalt die meestal wanneer we de dertig naderen, zegt een studie van de American Psychological Association uitgevoerd in 2013.
In een gezonde vriendschap respecteer je elkaar voor wie je bent, ook de minder leuke dingen. Dat betekent niet dat je al het gedrag moet accepteren, jij hebt ook je eigen grenzen in wat je wel en niet fijn vindt en dat mag je aangeven. Het is alleen belangrijk dat je anderen hiermee wel in hun waarden laat.
Echt goede vrienden praten vooral, ze geven elkaar advies. Over werk, over relaties, de partner, over de kinderen. 'Natuurlijk onderneem je ook gezellige dingen met elkaar, maar het gaat vooral om praten. Je reflecteert samen op het leven en vraagt de ander hoe het nou echt gaat', zegt Volker.
Jaloers zijn op ander vrienden is dan ook taboe. En als je iemands partner niet sympathiek vindt, moet je die toch respecteren. Maar de belangrijkste reden waarom vriendschappen eindigen is volgens onderzoek meestal het gebrek aan bereidheid om tijd te nemen voor de ander en aandacht aan hem of haar te besteden.
Groepsdruk. Rond hun 14e levensjaar zijn jongeren het meest gevoelig voor groepsdruk. Op die leeftijd zien ze er al behoorlijk volwassen uit. Maar door anderen worden ze meestal nog niet zo behandeld.
Tips vrienden maken kind
door sport, scouting, de kinderboerderij, speeltuin, op straat. Kijk samen naar de vrienden die je kind heeft. Laat je kind zijn naam op een A4 schrijven en alle klasgenoten erom heen zetten. Zo kun je erachter komen wie je kind wel en niet leuk vindt en op wie hij eens zou kunnen afstappen.
Kinderen van 4-7 jaar
Bij conflicten gaan de kinderen uit elkaar en op een later moment maken ze het goed door weer met elkaar te gaan spelen. Op deze leeftijd hebben kinderen al een duidelijke voorkeur voor wie ze aardig vinden. De eerste echte vriendschappen beginnen vanaf een leeftijd van ongeveer zeven jaar.
'We weten uit onderzoek dat de kwaliteit van vriendschap belangrijker is dan de kwantiteit', zegt hoogleraar psychologie Paul van Lange. 'Ieder mens heeft een paar goede vrienden nodig, maar we gaan ons niet veel beter voelen als er meer vrienden bij komen.
Volgens de Staat van Volksgezondheid en Zorg voelt maar liefst 48,6 procent van de Nederlanders van 18 jaar en ouder zich eenzaam. Wat die eenzaamheid precies is, hoe het voelt en wat het met je doet is voor iedereen anders.
Als er niemand is met wie je kunt praten kun je je erg eenzaam voelen. Vrienden zorgen voor een gevoel van verbondenheid en geluk. Een gemis hieraan kan leiden tot depressieve gedachten en een negatieve spiraal, met soms ideeën over zelfmoord als gevolg.