In Nederland is de Pizza Steel van Qwality de makkelijkste keuze voor een pizzasteen van staal. Warmt zeer snel op en bakt pizza's sneller dan keramiek en cordieriet. De perfecte en snelste keuze voor 1 a 2 pizza's achter elkaar. Duurder, maar geen kans op breken via een thermische schok.
Dikte pizzasteen
Dit betekent dat als je nog een pizza wilt bakken de steen eigenlijk weer opnieuw moet opwarmen, anders verliest de pizzasteen zijn functie. Doordat deze steen 3 centimeter dik is houd hij genoeg warmte vast om meerdere pizza's achter elkaar te bakken, zonder kwaliteitsverlies.
Keramiek is het klassieke materiaal dat wordt gebruikt voor pizzastenen. De pizzasteen is makkelijk te verkrijgen, niet te zwaar en zorgt voor een goede knapperige bodem.
Een dikke pizzasteen houdt de warmte namelijk veel beter en langer vast. Vooral als je regelmatig meerdere pizza's achterelkaar bakt is een dikke pizzasteen aan te raden. Houd je het meestal bij een of twee pizza's dan kan je ook een wat dunnere steen gebruiken.
De beste pizzasteen die je kan kiezen is de dikkere RelaxedDays pizzasteen. Met een dikte van maar liefst drie centimeter is het de beste keuze in vergeleken met alle dunne modellen die te koop zijn. De dikte zorgt ervoor dat de warmte goed wordt opgenomen in de steen, en het de pizza goed kan bakken.
Wat is het beste materiaal voor een pizzasteen? Staal warmt snel op, heeft minder tijd in de oven nodig per pizza en geeft in een standaard oven een zeer knapperige bodem. Met een stalen plaat heb je ook niet het probleem van keramiek, dat vrij snel breekt bij een thermische schok.
Baksels die niet in een bakvorm gaan, bak je gewoon op de plaat. Denk hierbij aan koekjes, bladerdeeg hapjes en pizza's.
Plaats de koude steen op uw koude grill of in een koude oven en warm hem voor. U wilt dat de steen een temperatuur van 218°C of meer bereikt voordat u gaat koken, waar u iets langer voor moet voorverwarmen dan wanneer een grill of oven tot deze temperatuur wordt opgewarmd - minimaal 30 minuten.
Door de hoge temperatuur, de deksel van de BBQ en de pizzasteen simuleer je een houtoven in het klein. Het deeg gaart op die manier snel en je pizza hoeft maar 3 tot 5 minuten te bakken. De temperatuur die je wilt bereiken is ongeveer 300 graden.
Je kan veel beter een grote gietijzeren pan gebruiken als je die hebt, of bijvoorbeeld een römertopf. Die laatste zal je best vaak bij een kringloopwinkel zien staan of op marktplaats. Bij de Lidl hebben ze ook pizzastenen voor 12 euro, zijn alleen niet zo heel dik.
De beste temperatuur om een Romeinse pizza te bakken is grofweg tussen de 300 en 350 graden Celsius. Hierdoor worden de pizza's lekker knapperig en krokant. Echte Napolitaanse pizza wordt zelfs op 500 graden Celsius gebakken.
Pizzastenen & pizzaplaten koop je online bij Blokker.
Verwarm de pizzasteen voor op de hete barbecue. Gebruik de indirecte of de circulaire grillmethode. Strooi een beetje maismeel (bloem verbrandt namelijk vrij snel) op de pizzasteen en leg de belegde pizza erop. Afhankelijk van de dikte van de bodem, dient de pizza tussen de 5-10 minuten op de barbecue te garen.
Aluminiumfolie in plaats van bakpapier
Als je koekjes of pizza's op aluminiumfolie wilt bakken, is het verstandig om de aluminiumfolie vooraf licht in te smeren met olie. Dit voorkomt dat het deeg aan de aluminiumfolie blijft plakken.
De steen houdt de hitte vast en zorgt ervoor dat het vocht in je pizzadeeg razendsnel kan verdampen. Het resultaat daarvan? Een lekker knapperige bodem zonder dat de saus uitdroogt. Kies als je kunt voor een pizzasteen met gaten, want die zorgen ervoor dat de pizza gelijkmatig gaart.
De pizza maken; van deegbol tot pizzabodem
Ik gebruik hiervoor meestal maismeel. Let op: gebruik GEEN deegroller! Hiermee druk je alle lucht uit je pizzadeeg! Zodra je hand in de pizzabodem past, begin je het deeg te 'stretchen'.
Tip 1: zorg dat je pizzasteen minimaal 250 graden is
Hierdoor warmt je pizza steen geleidelijk op en voorkom je dat hij barst. De beste pizza bak je kort en op hoog vuur. Zorg dus dat de temperatuur van je pizza steen en BBQ tussen de 250 en 350 graden Celsius is.
De pizzasteen heeft een dikte van 12 milimeter en wordt geleverd met aluminium bakplaat. De kleine variant is geschikt voor Weber-houtskoolbarbecues met een diameter vanaf 47 centimeter en gebruik je ook in de oven.
Voorkomen dat je pizza aan de pizzaschep vast plakt
Houd je pizza iets kleiner dan de omvang van de pizza schep, anders is de pizza lastig in en uit de oven te krijgen. Om te voorkomen dat je pizzadeeg aan de schep vastplakt, bestrooi de de schep eerst met bloem of semolina.
Twee of meer pizza's tegelijk in de oven bakken doe je als volgt: Snijd pizza's door de helft of in kwarten en verdeel ze op het rooster. Er passen nu twee pizza's per rooster. Gebruik een pizzarek met meerdere lagen om tot wel vijf pizza's tegelijk te bakken of koop een extra ovenrooster.
(Verse) pizza voorbakken
Wat je niet gebruikt aan deegbolletjes of pizzabodems vries je in voor de volgende keer. Je hebt mensen te eten en wil op dat moment niet de stress van het druk zijn met vele pizzabodems maken. Je zelfgemaakte pizza bodems maak je vooraf en je bakt ze dan ook kort voor.
Je kunt de pizza direct op het BBQ rooster leggen, maar pizza's worden nog lekkerder en knapperiger op een echte pizzasteen. De pizzastenen van CADAC zijn gemaakt van duurzaam cordieriet en zijn geschikt voor gasbarbecues, maar ook voor gas- en elektrische ovens. De steen neemt de warmte goed op en houdt deze vast.
De pizzasteen werkt dus eigenlijk als een soort 'batterij van warmte': hij absorbeert warmte tijdens het opwarmen van de oven, en geeft deze af tijdens het bakken van de pizza, waardoor de temperatuur in de oven minder daalt bij het openen van de oven en sneller op temperatuur is voor het bakken van de pizza.
Het antwoord is dat Weber barbecues ontworpen zijn om maximaal te worden tussen de 260° en 290° C.