Equisetum spp. De paardenstaart komt veel voor langs bosranden en in de buurt van beekjes. Deze plant is in het speciaal giftig voor paarden, andere dieren hebben minder tot geen symptomen bij het eten ervan. De gehele plant is giftig, zowel vers als in hooi, maar wordt vooral in hooi gegeten door paarden.
Heermoes heeft een bloedzuiverende werking die het lichaam ondersteunt bij ontstekingen en huidproblemen en bij de wondgenezing. Daarnaast werkt het ook vochtafdrijvend en ondersteunt de nieren. Heermoes houdt de bloedvaten soepel en kan daarom ook worden ingezet ter preventie van hart- en vaatziekten.
Heermoes is giftig voor huisdieren. Dus heb je honden of katten rondlopen in je tuin, dan kun je de stengels heermoes beter niet in de tuin laten liggen.
De bestrijding van Heermoes
Het verrijken van de bodem met mineralen met Lavameel werkt dus. Meststoffen met een bovengemiddeld gehalte aan Kali en Fosfor hebben een gelijkwaardig effect. Je zou de Heermoes ook kunnen accepteren en kiezen voor gazon op plaatsen waar het groeit. Je maait de Heermoes er dan uit.
Heermoes wordt ook wel (akker)paardenstaart, rattenstaart of kattenstaart genoemd. De jonge heermoesscheuten lijken op asperges en kunnen ook op die manier gegeten worden.
Door de bloedzuiverende werking heeft het een positieve invloed bij ontstekingen en huidproblemen en helpt het bij in- en uitwendige wondgenezing doordat het bloed stelpt. Daarnaast werkt het urine afdrijvend. Goed bij ziekten als reuma en nierstenen.
De Paardenstaarten zijn planten die sporen vormen. Je kunt ze makkelijk herkennen aan de gelede stengels die als het ware in elkaar schuiven en waarbij op de verdikkingen een krans van, eveneens gelede, zijtakjes staat.
Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft. Het volstaat om zo'n 20 gram zout per vierkante meter te strooien.
heermoes groeit in arme grond
heermoes (Equisetum arvense) is een plant uit de familie van de paardenstaarten die ook verwant zijn met varens. De plant heeft een heel diep wortelgestel dat zich ook sterk horizontaal uitbreidt. Het is voor de moestuin belangrijk om te weten dat heermoes groeit op arme grond.
Je kunt heermoes verstikken door een bemesting met kalium en fosfor (beendermeel) uit te voeren en daarna het perceel af te dekken met dit zwart plastic. Na verloop van tijd zullen de planten uitgeput zijn en de strijd opgeven.
Heermoes, ook wel paardenstaart genoemd, kan voor veel overlast zorgen in de tuin. Naam: Heermoes (ook wel Akkerpest, Paardenstaart, Akkerpaardenstaart of Kattenstaart genoemd). Latijnse naam: Equisetum arvense.
Kook één keer per dag een ruime hoeveelheid water met een flinke eetlepel verse of gedroogde Heermoes en bewaar dit in een thermoskan. Drink een liter thee van Heermoes in kleine hoeveelheden verdeeld over de dag op. Het restant kun je gebruiken om bijvoorbeeld je planten mee te voeden.
Is het 'de paardenstaart' of 'het paardenstaart'?
Het is 'de paardenstaart', want paardenstaart is mannelijk.
Eetbaarheid. Heeft een hele bittere, wrange smaak (veel looistoffen). Stengels (enkel jonge stengels in het voorjaar anders zijn ze taai) schillen en te gebruiken als kook- of roerbakgroente. Verse, malse bladeren in een salade.
Je kunt gemakkelijk zout strooien over de tegels waar heermoes tussenkomt, of gewoon de planten zelf bestrooien met zout. De heermoes zal niet in één keer weg zijn, maar met een beetje doorzettingsvermogen blijft het op een gegeven moment weg. Kalk is ook een manier om heermoes te bestrijden.
Heermoes, ook wel paardenstaart genoemd, is voor paarden een zeer giftig onkruid dat leeft op vochtige plaatsen en bloeit in de maanden april en mei. De Belangrijke symptomen van een heermoesvergiftiging zijn: verhoogde prikkelbaarheid, wankelen, verlamming van de achterhand, schrikachtig en omvallen.
Pak de bovenste helft van het haar, borstel door en zet vast. Verdeel vervolgens de tweede sectie door de helft, maak het haar glad met de borstel en bind vast boven de eerste paardenstaart. Nu kun je je haar erover heen laten vallen en oogt je staart een stuk voller.
Wil je het met de hand bestrijden, wacht dan tot het flink hoog is, pak het dan tegen de grond aan bij de stengel en trek het er uit. Als het goed gaat, blijft er een stukje wortel aan zitten, is dan niet het geval, dan loopt het zo weer uit. Er moet dus altijd een stukje aan zitten.
Heermoes bestrijden met gif
U kunt wel gebruik maken van MCPA. Dit is een synthetische herbicide die de aanwas van nieuwe heermoes stopt. U kunt MCPA het beste gebruiken in juni en juli omdat de planten dan nog niet veel voedingsstoffen hebben opgebouwd.
De beste onkruidverdelger met glyfosaat is 'Roundup'. Dit is een sterk middel die zo effectief is dat het bijna alle onkruiden volledig kan doden. De 'ouderwetse' Roundup met met glyfosaat mag in Nederland en België niet meer aan particulieren verkocht worden wegens mogelijk kankerverwekkende stoffen in de glyfosaat.
Het sterft af als het zout opneemt. Zout werkt bovendien langer door dan schoonmaakazijn. Maar helaas, ook zout tegen onkruid mag niet van de Rijksoverheid. Door zout te strooien krijg je een 'verzilting' van de grond.
Heermoes-min is onschadelijk voor honden, katten, kippen en ook voor alle andere planten.
Nochtans bevat heermoes veel mineralen wat goed is voor de composthoop en voor de grond waarop je heermoes laat verteren. Hij haalt de mineralen zeer diep vanuit de grond naar boven.
Lavameel: de ideale mineralenbron
Bovendien bevat lavameel veel meer verschillende mineralen dan waarschijnlijk in je heermoes zitten. Let wel: het heermoes zal niet als sneeuw voor de zon verdwijnen. Het zal ook op deze manier een paar jaar duren voordat je echt een volledig gezonde mineraalrijke bodem hebt.