Soms ontwikkelt een mandarijn zich zonder dat de zaadknop (het deel van de bloem waar het pitje uit moet komen) bevrucht is. Als er geen bevruchting plaatsvindt, ontstaan er ook geen pitjes. Door specifiek deze onvruchtbare vruchten te telen, kunnen er dus pitloze mandarijnen worden verkocht.
Bijen zijn de oorzaak van pitjes in pitloze mandarijnen
Dat doen mandarijnentelers door ze te enten. Daarbij zetten ze een deel van de pitloze soort vast op de vruchtbare soort. En voor je het weet creëer je een fruitboom met pitloze vruchten.
Sinaasappel, mandarijn, citroen, pompelmoes.
Maak de pitjes schoon, laat ze goed drogen en stop ze 1 cm diep in een bak met zaaigrond. Zet de bak op een warme plek en hou hem vochtig. Wanneer de plantjes hoog genoeg zijn, kan je elk plantje in een pot van 10 cm diameter overplanten.
Het is niet lekker om op druivenpitten te kauwen. Daarom kweken druivenproducenten pitloze druiven met behulp van klonen en eventueel een snufje hormoonpoeder. Sommige planten kunnen vruchten vormen zonder dat ze zijn bestoven of bevrucht. Dit heet parthenogenese.
De mandarijn groeit aan de mandarijnboom. Deze boom komt oorspronkelijk uit China en is in de tijd van de Romeinen naar Italië gebracht. Het Nederlandse klimaat is niet echt geschikt voor de constante teelt van mandarijnen. Daarom halen we die uit onder andere Spanje en Marokko.
Wanneer je de Mandarijnboom bij lage temperaturen binnen haalt is het belangrijk dat de boom regelmatig nog wat zonlicht krijgt. Verder moet je de boom in de winter 1x per week wat water geven. Geef de Mandarijnboom nooit te veel water om wortelrot te voorkomen. Maar ook moet je de planten niet uit laten drogen.
Van origine bevatten druiven natuurlijk pitten. Helaas worden dezer dagen vooral pitloze druiven verkocht. Dat is jammer, want druivenpitten bevatten waardevolle stoffen die OPC's heten.
De Sultana druif is de enige natuurlijke pitloze druif. Alle andere pitloze druivensoorten zijn een kruising tussen de Sultana en een andere druif.
Druiven zijn namelijk net als appels, eikels en aardbeien de 'eieren' van planten. Er horen zaadjes in te zitten, die uiteindelijk zullen uitgroeien tot nakomelingen van de plant. In de bloemen van een plant zitten mannelijke of vrouwe- lijke geslachtsorganen – soms ook beide.
Wel, clementines hebben weinig of geen pitten en zijn zoeter dan (satsuma)mandarijnen. Ook de kleur is een beetje anders. Een clementine is fel oranje terwijl een mandarijnschil licht geel/oranje kleurt.
Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit. Van mandarijnen moet je er 2 eten voor één portie.
Bij veel fruitsoorten kun je de pitten prima opeten. Dit geldt onder andere voor aardbeien, druiven, frambozen, kiwi's, mandarijnen en meloen.
Wanneer is het mandarijnen seizoen? De mandarijnen zijn tussen november en februari in het seizoen en op hun zoetst. Wanneer het mandarijnen seizoen is komen ze vooral uit landen rond de Middellandse Zee als Spanje, Marokko, Italië en Algerije.
Mandarijntjes zijn ideaal voor de winter! Dit komt door het hoge gehalte aan vitamine C. Vitamine C verhoogt je weerstand, waardoor je minder vatbaar bent voor verkoudheden en griepjes.
Zelf zo opeten kan natuurlijk, maar ook lekker is om ze uit te persen en met het sap een lekker fleurig, winters toetje te maken. Trouwens, ook lekker op andere dagen dan 11 november.
Knip een stuk snoeihout recht af van ongeveer 10 cm. Doe dit op zo'n manier dat er 1 knop zicht in het midden en aan elke kan 5cm scheut. Zorg dat je meerdere druiven stekken maakt, zodat je later de sterkste stek kunt bewaren. Je kunt de druiven stekken in een pot of bak met potgrond gaan opkweken.
Om lekkere en zoete druiven te oogsten, is het van belang om niet te veel druiventrossen tot ontwikkeling te laten komen. Door niet te veel trossen uit te laten groeien, gaat er meer energie naar de overgebleven trosjes. Dat betekent dus dat je een aantal trossen gaat verwijderen.
Druivenpitten zaaien en ontkiemen
Zaai de druivenpitten rond de lenteperiode 1 of 2 cm diep in kweekpotjes. Gebruik je een grote kweekpot? Behoud dan minstens 5 cm ruimte tussen de zaadjes. Zorg voor een vruchtbare bodem en bodemvochtigheid.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Vooral door het hoge suikergehalte wordt men vaak geadviseerd om geen druiven te eten wanneer men een dieet volgt of wanneer men wil afvallen. Wanneer deze adviezen worden gegeven, wordt er echter niet stil gestaan bij de gezonde voedingstoffen die volgens voedingsdeskundigen de druiven bevatten.
Als je er veel te veel zou eten wel, maar dat geldt voor alle voedingsmiddelen. Alles met mate! Een portie druiven of ander fruit bevat veel minder calorieën en een stuk meer gezonde voedingsstoffen dan snoep, koekjes en andere snacks. Het is een gezond tussendoortje waar je echt niet zo maar van zult aankomen.
Voor limoenen, kumquat en mandarijn is het snoeien deel van de groeicyclus: snoeien, scheuten vormen, bloemen, vruchten, snoeien... Als de boom er niet heel fleurig bijstaat, is het mogelijk om alle groene scheuten weg te snoeien zodat hij nieuwe kansen krijgt. Behoud wel nog enkele bladeren!
Integreer hem zo goed mogelijk in uw interieur. Als uw mandarijnboom groot is, kunt u hem bijvoorbeeld in uw traphal plaatsen. Of u heeft een woning met een vide waar het hoog genoeg is om uw mandarijnenboom voor binnen een plek te geven.
Een keer per week water geven in de winter is voldoende. In de zomer is twee keer per week water genoeg. Zorg ervoor dat je niet te veel water geeft. Als het twijfelt is het beter om minder water te geven dan teveel.