Een gebouw is een specialis van een bouwwerk. In een bestemmingsplan (omgevingsplan) staan veelal strengere regels voor gebouwen dan voor bouwwerken, geen gebouw zijnde. Een gebouw is een bouwwerk dat met meer dan twee wanden is omsloten en een dak heeft.
Ingevolge artikel 1.40 wordt verstaan onder gebouw: elk bouwwerk, dat een voor mensen toegankelijke, overdekte, geheel of gedeeltelijk met wanden omsloten ruimte vormt.
Een 'bouwwerk geen gebouw zijnde' is een bouwwerk of gedeelte daarvan, voor zover dat geen gebouw of onderdeel daarvan is (bijlage I, onderdeel B, Besluit bouwwerken leefomgeving Bbl) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup)).
Deze definitie luidt: ''elke constructie van enige omvang van hout, steen, metaal of ander materiaal, die op plaats van bestemming hetzij direct of indirect met de grond verbonden is, hetzij direct of indirect steun vindt in of op de grond, bedoeld om ter plaatse te functioneren''.
Een bouwwerk is een andere benaming voor een gebouw. Het bestaat uit een constructie van bouwmaterialen als hout, steen en metaal en voorziet altijd in een bepaalde functie. Bij een woning staat uitdrukkelijk de functie van wonen centraal, een kantoorgebouw voorziet in de functie van werken.
Een huis, woning of (Vlaams) woonst is een bouwwerk waarin mensen kunnen wonen. Hier gaat het om een (deel van een) gebouw dat muren rondom een binnenruimte heeft, evenals een dak. Een huis biedt bescherming tegen neerslag, wind, extreme temperaturen en tegen mogelijk binnendringende mensen of dieren.
Wat is een bijbehorend bouwwerk? Bijbehorende bouwwerken kunnen zowel gebouwd worden bij hoofdgebouwen op een perceel met:een woonfunctie (woningen), zoals uitbouwen, aanbouwen, garages, tuinhuisjes of carports.
Betekenis 'gebouw'
ge·bouw (het; o; meervoud: gebouwen) 1iets dat gebouwd is: huis, kantoor, fabriek enz.
Valt een tuinhuisje (prieel) onder tuinmeubilair? Een prieel is een bouwwerk voorzien van een dak en wordt daarom gezien als bijbehorend bouwwerk . Afhankelijk van de afmetingen kan uw prieel dus vergunningvrij of omgevingsvergunningplichtig zijn.
Binnen een afstand van 4 meter van het oorspronkelijke hoofdgebouw moet het gebruik van een bijbeho- rend bouwwerk gelijk of ondergeschikt zijn aan dat van het hoofdgebouw. Bij een woning mag dus binnen 4 meter een keuken, bijkeuken, berging, garage, serre of uitbouw van de woonkamer worden gebouwd.
Een carport is bedoeld voor het stallen van voertuigen en wordt aangemerkt als een bouwwerk geen gebouw zijnde.
Indien de overkapping bedoeld is om gedurende langere tijd op één plaats te staan en dus binnen de definitie van een bouwwerk valt, is in principe sprake van een vergunningplichtig bouwwerk (ook bij verrijdbare overkappingen die op een terrein telkens op een andere plek worden neergezet).
Een overkapping is qua begripsbepaling in het bestemmingsplan een bouwwerk geen gebouw zijnde, of te wel een ander bouwwerk. Uit de begripsbepaling volgt verder dat er altijd een hoofdgebouw op het perceel aanwezig moet zijn, wil het aangemerkt kunnen worden als een bijbehorend bouwwerk.
Is een vergunning nodig? Een zwembad zonder overkapping is 'een bouwwerk, geen gebouw zijnde'. Het telt daarom niet mee met je BVO.
De Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) spreekt van een 'omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen'. Ieder bouwwerk (ook een tent) van enige omvang en constructie, dat langer dan 31 dagen op, aan of met de grond verbonden is, is vergunningplichtig.
Een kelder staat niet op, maar in de grond. Ook elders in Bijlage II bij het Besluit omgevingsrecht wordt een kelder niet apart genoemd als bouwwerk dat onder voorwaarden vergunningvrij gebouwd mag worden. Voor het aanleggen van een kelder zal dus altijd een omgevingsvergunning voor het bouwen nodig zijn.
Wilt u zeker weten of u uw tuinhuis zonder vergunning of melding kunt plaatsen? De vergunning-check verschaft u de nodige informatie. Let op: Een tuinhuis van 350 x 500 cm.(17,5 m2) is in de regel vergunningvrij.
Een garage die tegen een woning is gebouwd kan dus wel degelijk een bijgebouw zijn. Indien er echter een verbindingsdeur wordt aangebracht vanuit de woning naar de garage zal sprake zijn van een aanbouw.
Hierbij geldt meestal dat u tot 5 meter vergunningvrij mag bouwen. Wilt u hoger bouwen? Dan heeft u een vergunning nodig. Over het algemeen geldt de som: Nokhoogte = (afstand tussen daknok en erfgrens) x 0,47.
bouw, bouwwerk, complex, constructie, monument, pand. als synoniem van een ander trefwoord: constructie (zn) : bouwwerk, gebouw, maaksel, makelij, organisatie, samenstel, stelsel, structuur.
Gebouw is meestal synoniem met bouwwerk. Woordenboeken geven dan ook als definitie van een bouwwerk: gebouw.
Voorkant (AMvB): De voorgevel, het voorerf en het dakvlak aan de voorzijde van een gebouw; de zijgevel, het zijerf en het dakvlak aan de zijkant van een gebouw, gelegen tussen de voorgevelrooilijn en achtergevelrooilijn, voor zover die zijde gekeerd is naar de weg of openbaar groen.
Echter voor een "bouwwerk" heb je een omgevingsvergunning of grondslag nodig om deze te mogen bouwen. En zo'n muur is zeker een bouwwerk.
Onder wat voor gebruiksfunctie valt een balkon of dakterras van een woning? Een in afdeling 4.6 van het Bouwbesluit 2012 bedoelde buitenruimte is een onderdeel van de woonfunctie. Een buitenruimte die niet van een woonfunctie is zou ook kunnen worden aangemerkt als een bouwwerk geen gebouw zijnde.
In principe moet je voor alle bouwwerken een vergunning aanvragen. Het woord 'bouwwerken' mag je in dit geval ruim interpreteren. Het herbouwen of verbouwen van een bouwwerk, net als afbraakwerken, ondergrondse of verplaatsbare constructies horen daar bij.