Wil jij voornamelijk taarten en broden bakken in je oven? Kies dan voor een oven met alleen boven- en onderwarmte. Dan krijg je een degelijke bakoven zonder toeters en bellen. Dit type oven laat je taarten gelijktijdig verwarmen en rijzen.
Een heteluchtoven warmt sneller op dan een elektrische oven, dus snel een lekker knapperig korstje of een smeuïge lasagne, dat gaat gemakkelijk met hetelucht. Overal in je oven is de temperatuur hetzelfde, ideaal voor het bakken van meerdere ovenschotels in één keer.
Bak je een cake in een heteluchtoven?Houd dan een baktemperatuur van 150 graden aan.Een elektrische oven zet je op 160 graden. Nu is het écht tijd om je keukenschort om te doen, want je gaat de ingrediënten stuk voor stuk met elkaar mengen.
Hete lucht
De oven is op iedere plek even warm, dus je kunt hier veel gerechten in bereiden, zoals broodjes, koekjes, frites, ovenschotels, taarten en quiches. Tip: je kunt gerechten zoals puddings, moelleux au chocolat en crème brûlée ook au bain-marie bereiden in de oven.
Voor bakproducten kun je over het algemeen het beste een elektrische ovenstand gebruiken als je kunt kiezen. Cakes en taarten moeten rustig kunnen rijzen. Heteluchtovens blazen de lucht hard door de oven heen. Dat is beter geschikt voor afbakbroodjes en vlees.
Zoals we al zeiden bakt een heteluchtoven vaak iets warmer dan een conventionele oven. Reken je een recept om van boven- en onderwarmte naar hetelucht, verlaag de temperatuur dan met 20%. Wil je omrekenen van hetelucht naar boven- en onderwarmte, verhoog de temperatuur dan met 25%.
Het verschil
Bij de heteluchtfunctie blaast een ventilator de warme lucht door de oven heen. Zo is de temperatuur overal gelijk in de oven. Met boven- onderwarmte wordt alleen de de boven- en onderwand verhit. Zo kan je heel plaatselijk de temperatuur regelen.
Het grootste voordeel van een combi-oven is dat je nagenoeg dezelfde functies hebt als een conventionele oven. Daarnaast beschik je over de basisfuncties van een magnetron. Zo kun je dus altijd eten opwarmen, melk verwarmen of brood ontdooien.
Inbouw ovens hebben altijd een hoogte van 45 of 60 centimeter. Voor magnetrons geldt hier een hoogte van 38 of 45 centimeter. Wees dus nauwkeurig bij het opmeten van de nis, zodat u zeker weet dat de inbouw oven past. Meet de hoogte van de nis door de lege ruimte van de nis van onder naar boven op te meten.
Bakken op onder- en bovenwarmte
"Appeltaart bak je het beste op 180 graden in de oven", zegt Van den Broek.
Handige vuistregel bij het omrekenen conventionele/elektrische oven naar heteluchtovens: bij hetelucht kan je meestal de temperatuur met 10% verlagen. Daarnaast ook nog de omrekentabel van Fahrenheit naar Celcius (eventueel zie ook hier).
Verwarm de oven voor op 180 °C. Als je alledrie de cakes tegelijk wilt bakken kun je beter voor de hete-luchtstand van je oven kiezen, want dan kun je meerdere cakes boven elkaar bakken. Je kunt er ook voor kiezen om de cakes na elkaar te bakken.
Welke oven is het geschiktst? Een oven met boven- en onderwarmte is het geschiktst voor het bakken van brood. Tegenwoordig hebben veel ovens meerdere ovenfuncties, waardoor je niet hoeft te kiezen tussen een oven met hetelucht of boven- en onderwarmte.
Wat is het verschil? Een heteluchtoven wordt verhit doordat een ventilator hete lucht de oven in blaast. Een conventionele oven wordt ook wel een elektrische oven genoemd. Hij wordt verhit door elektrische onderdelen die boven- en onderin de oven warmte uitstralen.
De combimagnetron is namelijk niet geschikt om ingewikkelde baksels mee te maken. Dit apparaat heeft alleen een heteluchtfunctie en een verwarmingselement aan de bovenkant. Taarten en ovenschotels worden dan vaak niet overal even gaar en knapperig.
Merken die goede heteluchtovens verkopen zijn onder andere AEG, ATAG, Bauknecht, Bosch, ETNA, Electrolux, Miele, Samsung, Siemens, Whirlpool en Zanussi.
Waar bij de combi oven de nadruk op de ovenfuncties ligt, staan bij de combimagnetron de magnetronfuncties centraal. Dit is te herkennen aan het feit dat een combimagnetron, net als een normale magnetron, een draaiplateau heeft. Een combi oven lijkt daarentegen van binnen net op een oven.
Stoom (bakje heet water) in de oven dient om het laatste deel van het rijsproces (ovenrijs/bakrijs) beter te laten verlopen. In een vochtige bakruimte kan het brood nog wat langer uitrijzen, zonder dat er meteen een korst kan ontstaan.
Wie kwaliteit belangrijk vindt, kiest beter voor een steenbakoven. De steenbakovens van Häussler zijn binnenin volledig bekleed met chamottesteen. Deze vuurvaste steen zorgt voor een fantastisch resultaat. Het bakken op de hete steen geldt als de meest authentieke manier om brood, gebak, pizza of vlees te bakken.
Hoelang moet je de oven voorverwarmen? Ze zeggen weleens dat 20 minuten dé ideale tijd is om je oven voor te verwarmen. ,,Koken is tijd en temperatuur, daar hangt het eindresultaat van af”, vertelt De Roo. ,,Er wordt inderdaad gezegd dat 20 minuten de ideale tijdspanne is om die optimale temperatuur te bereiken.”
Zet de oven op 200°C, sprenkel een laagje olie naar keuze op een metalen bakplaat en zet ze in de oven. Gebruik de bakplaat en geen keramieken of glazen schaal: het metaal wordt veel warmer dan glas of keramiek, en net dat zorgt voor een krokant korstje.
Gemiddeld. De meeste ovengerechten bereid je tussen de 180 en 200 graden. Dat is vaak de perfecte temperatuur om de binnenkant mooi gaar te krijgen en de buitenkant niet te doorbakken.